Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025 - 07:36
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Οικονομία Αγορές

Airbnb: Λουκέτο βάζει η Νέα Υόρκη στην εταιρεία

Money & Life by Money & Life
9 Ιουνίου 2023
in Αγορές
0 0
0
Airbnb: Λουκέτο βάζει η Νέα Υόρκη στην εταιρεία
Share on FacebookShare on Twitter

Airbnb: «Καμπανάκι» στις βραχυχρόνιες μισθώσεις χτυπά στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, με την Airbnb να υποβάλλει μήνυση στις αρχές της Νέας Υόρκης, στον απόηχο του νέου νόμου που επιβάλλει «de facto απαγόρευση» στη συγκεκριμένη αγορά.

Σύμφωνα με την εταιρεία το διάταγμα -που τίθεται σε ισχύ τον Ιούλιο- επιβάλει αυθαίρετους περιορισμούς που θα μειώσουν σημαντικά τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να φιλοξενήσουν ενοικιάσεις στην πόλη.

Το διάταγμα του 2022 -το οποίο η πόλη σχεδιάζει να αρχίσει να εφαρμόζει τον επόμενο μήνα- απαιτεί από τους ιδιοκτήτες να εγγραφούν στο γραφείο του δημάρχου, να δίνουν στοιχεία ποιος άλλος μένει στο ακίνητο και να υποσχεθούν ότι θα συμμορφωθούν με τις διατάξεις περί χωροταξίας, κατασκευής και συντήρησης. Όσοι παραβιάζουν το νόμο υπόκεινται σε αστική ποινή έως και 5.000 δολάρια για κάθε παράβαση.

Η Airbnb είπε ότι χαρακτήρισε τους περιορισμούς «ακραίους και καταπιεστικούς» και μια de facto απαγόρευση των βραχυχρόνιων ενοικιάσεων που δεν άφηναν στην εταιρεία άλλη επιλογή, πέρα από την μήνυση. «Τα χαρακτηριστικά του συστήματος εγγραφής έχουν σκοπό να μειώσουν σημαντικά την τοπική προσφορά βραχυπρόθεσμων μισθώσεων τη Νέα Υόρκη μια για πάντα», ανέφερε η Airbnb. Όπως υποστηρίζει ο δήμος της πόλης «δεν εξέτασε εύλογες εναλλακτικές λύσεις».

Οι επικριτές λένε επίσης ότι η ανάπτυξη των βραχυπρόθεσμων ενοικιάσεων που πρωτοστάτησε η Airbnb έχει συμβάλει στην έλλειψη οικονομικά προσιτών κατοικιών για τους κατοίκους, ιδιαίτερα στις πόλεις διακοπών.

Όπως τονίζει το Forbes οι βραχυχρόνιες μισθώσεις στη Νέα Υόρκη απέφεραν 85 εκατομμύρια δολάρια σε ετήσια καθαρά έσοδα για την Airbnb το 2022. Αν και αυτό το ποσό δεν είναι μικρό, είναι μόλις πάνω από το 1% των ετήσιων εσόδων της εταιρείας που ανέρχονται στα 8,4 δισ. δολάρια.

Ο Dan Wasiolek, ανώτερος αναλυτής στην Morningstar Research Services που καλύπτει τη διαμονή και τα διαδικτυακά ταξίδια, παρομοιάζει τον νέο νόμο στη Νέα Υόρκη με φυσική καταστροφή.

Μια ανάσα από την αποχώρηση

Προς το παρόν, φαίνεται ότι η Airbnb βρίσκεται στα πρόθυρα αποχώρησης από τη Νέα Υόρκη, όπου υπάρχουν επί του παρόντος 20.000 διαμερίσματα και κατοικίες καταχωρημένα στον ιστότοπό της. Πριν από ένα μήνα, η πόλη είχε εγκρίνει μόνο εννέα εγγραφές για βραχυχρόνιες μισθώσεις, αριθμός που αποτελεί λιγότερο από το 0,04% των ενεργών καταχωρήσεων που έχουν κρατηθεί τουλάχιστον μία φορά από την αρχή του έτους.

«Αυτό είναι γελοίο», λέει ο Wasiolek. «Ένα κλάσμα του 1% των καταχωρίσεων της Airbnb έχει λάβει επίσημη επαλήθευση, κάτι που αποτελεί ένδειξη ότι ο νόμος είναι εξαιρετικά περιοριστικός». Και επιπλεόν -όπως επισημαίνεται- «η πόλη δεν εξηγεί στους ανθρώπους γιατί απορρίπτεται η αίτησή τους».

Συνονθύλευμα νόμων

Φυσικά, αυτή δεν είναι η πρώτη «μάχη» της Airbnb. Στα 16 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας, μεγάλες αγορές -συμπεριλαμβανομένων του Τόκιο, του Μαϊάμι και του Παρισιού- έχουν εκδώσει διατάγματα για τη ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων, με αποτέλεσμα ένα ιλιγγιώδες συνονθύλευμα νόμων.

«Είμαστε όλοι υπέρ μιας λογικής ρύθμισης. Νομίζω ότι είμαστε πολύ ρεαλιστές και ανοιχτοί», σημειώνει ο Nick Scarci, διευθυντής στο Vacation Rental Management Association (VRMA), που αντιπροσωπεύει πάνω από 1.200 επαγγελματικές εταιρείες διαχείρισης ενοικίων.

Ο Wasiolek υπενθυμίζει ότι και στο Σαν Φρανσίσκο τέθηκαν απογορευτικοί κανονισμοί. Η «Χρυσή Πόλη» απαγόρευε ενοικιάσεις λιγότερων από 30 ημερών σε κτίρια πολλών μονάδων, καθιστώντας ουσιαστικά παράνομα τα περισσότερα Airbnb. Οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις νομιμοποιήθηκαν το 2015 και στη συνέχεια, ένας αυστηρός νόμος που θεσπίστηκε το 2018 μείωσε στο μισό τον αριθμό των καταχωρήσεων από πάνω από 10.000 σε περίπου 5.500. «Αλλά το ξεπέρασαν αυτό», προσθέτει.

«Η Airbnb ασχολείται με τα ίδια ζητήματα από την ίδρυση της εταιρείας, λίγο πολύ. Και έχω την αίσθηση ότι, γενικά, οι ανησυχίες σχετικά με τη ρύθμιση δεν είναι τόσο αυξημένες σήμερα όσο λίγα χρόνια πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας», αναφέρει ο αναλυτής στην Morningstar Research Services. Μέσω του συμβιβασμού και της διαπραγμάτευσης, τα στελέχη της Airbnb κατάφεραν να αντιμετωπίσουν προβλήματα σε όλο τον κόσμο.

Ο «Τοπικός Νόμος 18»

Η Νέα Υόρκη επισημαίνει ότι ο «Τοπικός Νόμος 18» είναι ένας μηχανισμός για την εξάλειψη των παράνομων βραχυχρόνιων μισθώσεων, οι οποίες -σύμφωνα με αξιωματούχους- επιδεινώνουν την κρίση στέγασης και ευνοούν τους τουρίστες έναντι των κατοίκων. Το λεγόμενο «φαινόμενο Airbnb» εμφανίζεται όταν πάρα πολλές μακροχρόνιες ενοικιάσεις σε μια πόλη μετατρέπονται σε καταχωρήσεις Airbnb, γεγονός που μειώνει τo δυναμικό και αυξάνει τα ενοίκια.

Η Airbnb χαρακτηρίζει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο ως «το πιο ακραίο και καταπιεστικό ρυθμιστικό σχέδιο μέχρι στιγμής».

Από την πλευρά του Ο Wasiolek πιστεύει ότι η Airbnb μπορεί να υποστεί ένα μικρό πλήγμα στη Νέα Υόρκη, αλλά τελικά θα βρει έναν τρόπο να προχωρήσει και να έρθει σε συμφωνία με τους ηγέτες της πόλης. «Νομίζω ότι οι κυβερνήσεις και η Airbnb πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται για να βρουν λύσεις ανά αγορά, όπως έκαναν πάντα. Αλλά δεν πρόκειται να βλάψει σοβαρά την εταιρεία, η οποία έχει ιστορικό να επεξεργάζεται αυτές τις καταστάσεις».

ΠΗΓΗ

Tags: AIRBNB
Previous Post

Jack Daniel΄s: Δικαστική νίκη στη διαμάχη με το εμπορικό σήμα του παιχνιδιού σκύλου «Bad Spaniels»

Next Post

Τεστ σάλιου βρίσκει την αιτία της παχυσαρκίας σε κάθε άτομο

Related Posts

Κινεζικά SUV και ηλεκτρικά κερδίζουν το ελληνικό κοινό – Οι αριθμοί μιλούν
Αγορές

Κινεζικά SUV και ηλεκτρικά κερδίζουν το ελληνικό κοινό – Οι αριθμοί μιλούν

5 Ιουνίου 2025
Ευρωπαϊκές μετοχές
Αγορές

Ευρωπαϊκές μετοχές: Αστάθεια στις αγορές με το ξεκίνημα του Ιουνίου

3 Ιουνίου 2025
Ανάσα στις αγορές από την προσωρινή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας – Σε επιφυλακή η Ευρώπη
Αγορές

Ανάσα στις αγορές από την προσωρινή εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Κίνας – Σε επιφυλακή η Ευρώπη

18 Μαΐου 2025
Σε τροχιά νέας αναβάθμισης η Ελλάδα – Τι αναμένει η αγορά από Fitch και Scope τον Μάιο
Αγορές

Σε τροχιά νέας αναβάθμισης η Ελλάδα – Τι αναμένει η αγορά από Fitch και Scope τον Μάιο

12 Μαΐου 2025
Ελληνικές εξαγωγές το Α’ τρίμηνο 2025: Ισχυρή ανάπτυξη εκτός καυσίμων, αλλά το εμπορικό έλλειμμα διευρύνεται
Αγορές

Ελληνικές εξαγωγές το Α’ τρίμηνο 2025: Ισχυρή ανάπτυξη εκτός καυσίμων, αλλά το εμπορικό έλλειμμα διευρύνεται

9 Μαΐου 2025
Greca: Oι τάσεις των καταναλωτών στις online αγορές
Αγορές

Greca: Oι τάσεις των καταναλωτών στις online αγορές

8 Μαΐου 2025
Next Post
Τεστ σάλιου βρίσκει την αιτία της παχυσαρκίας σε κάθε άτομο

Τεστ σάλιου βρίσκει την αιτία της παχυσαρκίας σε κάθε άτομο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα -Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνου Κυρίμη

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους

11 μήνες ago
φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Όλα τα «SOS» και οι «παγίδες» για τους ιδιοκτήτες

1 ημέρα ago
ΑΑΔΕ

Στην ΑΑΔΕ περνούν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ – Τι αλλάζει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

1 ημέρα ago
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «έπιασε λιμάνι» στο Αλεποχώρι με την υπερθαλαμηγό του

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «έπιασε λιμάνι» στο Αλεποχώρι με την υπερθαλαμηγό του

12 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League COVID 19 MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες: Λιγότερα καταστήματα, λιγότεροι εργαζόμενοι

Η νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες: Λιγότερα καταστήματα, λιγότεροι εργαζόμενοι

17 Ιουνίου 2025
επιδόματα - Πληρωμές

Χάνεται η επιστροφή ενοικίου αν δεν πληρώνετε ηλεκτρονικά – Ποιοι επηρεάζονται

17 Ιουνίου 2025
Καιρός: Καύσωνας και σήμερα με την θερμοκρασία στους 41 βαθμούς

Καιρός: Ζέστη και ήλιος σε όλη τη χώρα – Μικρές εξαιρέσεις στα βόρεια

17 Ιουνίου 2025
Η ιστορία της ροκ ζωντανεύει στο Χιούστον: Μοναδική έκθεση με την υπογραφή του Rolling Stone

Η ιστορία της ροκ ζωντανεύει στο Χιούστον: Μοναδική έκθεση με την υπογραφή του Rolling Stone

17 Ιουνίου 2025
Σε στάση αναμονής η ελληνική αγορά για τις επιπτώσεις της κρίσης Ισραήλ – Ιράν

Σε στάση αναμονής η ελληνική αγορά για τις επιπτώσεις της κρίσης Ισραήλ – Ιράν

17 Ιουνίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Η νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες: Λιγότερα καταστήματα, λιγότεροι εργαζόμενοι
  • Χάνεται η επιστροφή ενοικίου αν δεν πληρώνετε ηλεκτρονικά – Ποιοι επηρεάζονται
  • Καιρός: Ζέστη και ήλιος σε όλη τη χώρα – Μικρές εξαιρέσεις στα βόρεια
  • Η ιστορία της ροκ ζωντανεύει στο Χιούστον: Μοναδική έκθεση με την υπογραφή του Rolling Stone

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.