Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025 - 18:37
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Οικονομία

Μέτρα στήριξης: Επιδότηση 22 λεπτών στην τιμή βενζίνης για 60 λίτρα μηνιαίως – Στα 72 ευρώ η ενίσχυση για το ρεύμα τον Απρίλιο

Την αύξηση επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος, τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την επιδότηση της τιμής της βενζίνης, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Money & Life by Money & Life
17 Μαρτίου 2022
in Οικονομία
0 0
0
Μέτρα στήριξης: Επιδότηση 22 λεπτών στην τιμή βενζίνης για 60 λίτρα μηνιαίως – Στα 72 ευρώ η ενίσχυση για το ρεύμα τον Απρίλιο
Share on FacebookShare on Twitter

Την αύξηση επιδότησης ηλεκτρικού ρεύματος, τη στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την επιδότηση της τιμής της βενζίνης, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, «ύστερα από την υγειονομική κρίση, η Ευρώπη βιώνει μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία ένα πολιτικό και οικονομικό κόστος που φαίνεται και στο προϋπολογισμό και των ασθενέστερων στρωμάτων».

«Στη δίνη αυτή της κατάστασης, ως κυβέρνηση κατανοούμε την όξυνση που έχει δημιουργηθεί και τις ανάγκες των ευάλωτων πολιτών για αυτό και αντιδρούμε άμεσα, ψύχραιμα και συντονισμένα».

Τα μέτρα

1η Παρέμβαση: Άυξηση τη επιδότησης ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και συνέχιση επιδότησης φυσικού αερίου (κόστος 640 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο).

2η Παρέμβαση: Έκτακτη ενίσχυση για 1,4 εκατ. νοικοκυριά, πριν το Πάσχα. Χορηγείται μιάμιση επιπλέον μηνιαία δόση επιδόματος παιδιού τον Απρίλιο στους δικαιούχους Μαρτίου. Οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 625.000 με περισσότερα από 1 εκατ. παιδιά. Χορηγείται ενίσχυση 200 ευρώ σε 677.000 χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, σε 167.000 δικαιούχους του επιδόματος ΑΜΕΑ. Επίδης, θα δοθεί διπλή δόση σε 240.000 δικαιούχους ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. (κόστος 324 εκατ. ευρώ).

3η Παρέμβαση: Επιδότηση καυσίμων φυσικών προσώπων και μείωση της τιμής του πετρελαίου κίνησης. Χορηγείται απευθείας επιδότηση καυσίμων για 3 μήνες στους πολίτες, συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών με οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ. Θα αφορά 60 λίτρα καυσίμων μηνιαίως και η επιδότηση θα φτάνει τα 22 λεπτά (η ελαφύνση υπολογίζεται 54 ευρώ το μήνα). Η επιδότηση θα ισούται στα 27 λεπτά για τους μόνιμους κατοίκους νησιών. Η μείωση στο diesel θα ανέλθει στα 15 λεπτά το λίτρο, ενώ τον Απρίλιο θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ για τα Ταξί.

4η Παρέμβαση: Αυξάνεται η περίοδος αποπληρωμής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών απο 60 σε 96 άτοκες δόσεις.

5η Παρέμβαση: Μειώνεται σημαντικά και δίκαια ο ΕΝΦΙΑ. Η μείωση έχει φτάσει συνολικά στο 35% σε σχέση με το 2018.

6η Παρέμβαση: Ενισχύουμε τους αγρότες. Μηδενικός συντελεστής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο γεωργικό πετρέλαιο. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στο 6% για τα λιπάσματα. Επιδότηση κτηνοτρόφων για το κόστος των ζωοτροφών.

Επιδότηση καυσίμων φυσικών προσώπων

Κάρτα καυσίμων: Χορηγείται κατά τον μήνα Απρίλιο επιδότηση καυσίμων (αμόλυβδης και πετρελαίου κίνησης) που καλύπτει το αυξημένο κόστος των καταναλώσεων τριών μηνών (Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου) για φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
  • Η επιδότηση θα δοθεί με τη μορφή ηλεκτρονικής κάρτας (στα πρότυπα του freedom pass) η οποία μπορεί να χρησιμοποιείται στα πρατήρια βενζίνης, ενώ για τους συμπολίτες μας που δεν έχουν δυνατότητα χρήσης smartphone, το ποσό θα κατατεθεί σε τραπεζικό λογαριασμό της επιλογής τους.
  • Για να δοθεί η ενίσχυση το φυσικό πρόσωπο θα δηλώνει σε σχετική πλατφόρμα στο gov.gr το όχημα για το οποίο λαμβάνει την ενίσχυση και επί του οποίου πρέπει να έχει κάποιο ποσοστό συνιδιοκτησίας ή συμβόλαιο μακρoχρόνιας μίσθωσης.
  • Κάθε όχημα μπορεί να δηλωθεί από ένα μόνο φυσικό πρόσωπο και κάθε φυσικό πρόσωπο μπορεί να δηλώνει μόνο ένα όχημα. Απαραίτητη προϋπόθεση το όχημα να είναι σε κυκλοφορία και να είναι ασφαλισμένο.
  • Η επιδότηση (για αυτοκίνητο) αφορά 60 λίτρα καυσίμου μηνιαίως και ισούται με 22 λεπτά το λίτρο. Συνεπώς η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 40 ευρώ.
  • Ειδικά για τους πολίτες που έχουν κύρια κατοικία σε νησιωτική περιοχή η επιδότηση για τους τρεις μήνες ανέρχεται σε 50 ευρώ (επιδότηση 28 λεπτά το λίτρο).
  • Για ιδιοκτήτες μοτοσυκλετών η επιδότηση ανέρχεται σε 30 ευρώ σε ηπειρωτική και 35 ευρώ σε νησιωτική περιοχή.

Υπολογισμός κόστους:

Υπάρχουν περίπου 3 εκατ. φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν έστω ένα αυτοκίνητο και δηλώνεται οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η μέση κατανάλωση πανελλαδικά ανά φορολογούμενο (που διαθέτει ένα αυτοκίνητο) υπολογίζεται σε περίπου 54 λίτρα το μήνα.
Το ύψος της ανωτέρω επιδότησης υπολογίζεται σε 130 εκατ. ευρώ.

Παραδείγματα:

  • Με 2,10 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,88 ευρώ.
  • Με 2,20 ευρώ η βενζίνη σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,98 ευρώ.
  • Mε 1,95 ευρώ το πετρέλαιο κίνησης σε ηπειρωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει το πετρέλαιο κίνησης, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,73 ευρώ.
  • Με 2,25 ευρώ η βενζίνη σε νησιωτική περιοχή, ο καταναλωτής πληρώνει τη βενζίνη, για 60 λίτρα κατανάλωση μηνιαίως, με τιμή 1,97 ευρώ.

Επιδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, η τιμή πώλησης του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (diesel) για τον Απρίλιο, που καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Η επιδότηση αφορά 12 λεπτά το λίτρο στην πηγή, έτσι ώστε το όφελος στην τελική τιμή (συνυπολογίζοντας το ΦΠΑ) να ανέλθει σε 15 λεπτά το λίτρο. Με αυτόν τον τρόπο αναμένεται η τελική τιμή πώλησης diesel να μειωθεί, με βάση τις σημερινές τιμές από 2 σε 1,85 ευρώ το λίτρο. Ο έλεγχος της τιμής ειδικά του πετρελαίου κίνησης κρίνεται απαραίτητος για τη συγκράτηση των τιμών στην εφοδιαστική αλυσίδα. Το κόστος εκτιμάται σε περίπου 23 εκατ. ευρώ για τον Απρίλιο.

Επιπλέον δίνεται κατά τον μήνα Απρίλιο αποζημίωση ειδικού σκοπού στις υπηρεσίες ταξί (ΚΑΔ 49.32 και ΚΑΔ 52.21.29.01) ύψους 200 ευρώ, ώστε να καλυφθεί το αυξημένο κόστος καυσίμου Μαρτίου και Απριλίου. Αφορά 28.600 εκμεταλλευτές και οδηγούς ταξί με κόστος 5,7 εκατ. ευρώ.

Κατά 80% αυξάνεται η επιδότηση για το ρεύμα τον Απρίλιο

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε πως τον Απρίλιο η επιδότηση για την ηλεκτρική ενέργεία των νοικοκυριών θα αυξηθεί κατά 80%, σε σχέση με τον Μάρτιο. Η επιδότηση θα αφορά σε όλες τις παροχές κύριας κατοικίας. Η μέση μηνιαία ενίσχυση για κατανάλωση νοικοκυριών έως 300 κιλοβατώρες, αυξάνεται από 40 ευρώ τον Μαρτιο, σε 72 ευρώ.

Η επιδότηση για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου φτάνει τα 87 ευρώ για τις πρώτες 300 kWh.

Για τις επιχειρήσεις η επιδότηση τον Απρίλιο φτάνει τα 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αρτοποιεία θα δοθεί πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης και μέχρι 25 κιλοβατώρες.

Παράλληλα, θα δοθεί επιδότηση 20 ευρώ για φυσικό αέριο σε νοικοκυριά και επιπλέον 20 ευρώ σε ΔΕΠΑ εμπορίας.

Οι ανακοινώσεις

 

Χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως οι μελετημένες παρεμβάσεις «θα ανακουφίσουν 3,2 εκατομμύρια ευάλωτους πολίτες, αλλά και τα νοικοκυριά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ το χρόνο».

«Οι ρυθμίσεις αφορούν όλα τα μέτωπα της ακρίβειας: την τόνωση του εισοδήματος με ένα έκτακτο επίδομα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους χαμηλοσυνταξιούχους. Τη στήριξη των οικογενειών με παιδιά, που έχουν σήμερα και τα περισσότερα έξοδα. Τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος. Αλλά και τη μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων. Ενώ συνδυάζονται με ειδικές μέριμνες για τους αγρότες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν χτυπηθεί ιδιαίτερα από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα», επεσήμανε.

ΠΗΓΗ KATHIMERINI GR.

Previous Post

ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ

Next Post

Καύσιμα: Γεμίσματα με «δώρο» για όσους έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Related Posts

Ο Νάγκελ (ΕΚΤ) δήλωσε πως ο πληθωρισμός έχει τιθασευτεί, αλλά παραμένει ανάγκη για επαγρύπνηση
Ειδήσεις

Ο Νάγκελ (ΕΚΤ) δήλωσε πως ο πληθωρισμός έχει τιθασευτεί, αλλά παραμένει ανάγκη για επαγρύπνηση

1 Ιουλίου 2025
έκπτωση φόρου για αναβάθμιση ακινήτων
Ειδήσεις

Παράταση δύο ετών στην έκπτωση φόρου για αναβάθμιση ακινήτων

1 Ιουλίου 2025
Η ΑΑΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα οφειλετών
Ειδήσεις

Η ΑΑΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα οφειλετών: Χρέη άνω των 75 δισ. ευρώ από φυσικά και νομικά πρόσωπα

1 Ιουλίου 2025
ψηφιακό πελατολόγιο
Επιχειρείν

Ξεκινά το ψηφιακό πελατολόγιο – Αντιδρούν έντονα οι επαγγελματίες

1 Ιουλίου 2025
Επίδομα ενοικίου
Ειδήσεις

Παρατάσεις στα προγράμματα «Εξοικονομώ – Επιχειρώ» και «Ανακαινίζω για Νέους»

1 Ιουλίου 2025
Χρηματιστήριο
Οικονομία

Ήπια πτώση στο Χρηματιστήριο – ιστορικό ρεκόρ με 8 συνεχόμενους ανοδικούς μήνες

30 Ιουνίου 2025
Next Post
Καύσιμα: Γεμίσματα με «δώρο» για όσους έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

Καύσιμα: Γεμίσματα με «δώρο» για όσους έχουν εισόδημα έως 30.000 ευρώ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

ψηφιακό πελατολόγιο

Ξεκινά το ψηφιακό πελατολόγιο – Αντιδρούν έντονα οι επαγγελματίες

11 ώρες ago
Ηρώ Καριοφύλλη

Θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο – Πέθανε η Ηρώ Καριοφύλλη

10 ώρες ago
επιδόματα

Σήμερα τα επιδόματα Ιουνίου από τον ΟΠΕΚΑ – Πάνω από 617.000 οι δικαιούχοι

1 ημέρα ago
Χρηματιστήριο

Ήπια πτώση στο Χρηματιστήριο – ιστορικό ρεκόρ με 8 συνεχόμενους ανοδικούς μήνες

23 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Νάγκελ (ΕΚΤ) δήλωσε πως ο πληθωρισμός έχει τιθασευτεί, αλλά παραμένει ανάγκη για επαγρύπνηση

Ο Νάγκελ (ΕΚΤ) δήλωσε πως ο πληθωρισμός έχει τιθασευτεί, αλλά παραμένει ανάγκη για επαγρύπνηση

1 Ιουλίου 2025
Ρυθμίζεται νομοθετικά η δόμηση σε μικρούς οικισμούς – Τι αλλάζει με τα νέα πολεοδομικά εργαλεία

Ρυθμίζεται νομοθετικά η δόμηση σε μικρούς οικισμούς – Τι αλλάζει με τα νέα πολεοδομικά εργαλεία

1 Ιουλίου 2025
έκπτωση φόρου για αναβάθμιση ακινήτων

Παράταση δύο ετών στην έκπτωση φόρου για αναβάθμιση ακινήτων

1 Ιουλίου 2025
Ηρώ Καριοφύλλη

Θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο – Πέθανε η Ηρώ Καριοφύλλη

1 Ιουλίου 2025
Η ΑΑΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα οφειλετών

Η ΑΑΔΕ έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα οφειλετών: Χρέη άνω των 75 δισ. ευρώ από φυσικά και νομικά πρόσωπα

1 Ιουλίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ο Νάγκελ (ΕΚΤ) δήλωσε πως ο πληθωρισμός έχει τιθασευτεί, αλλά παραμένει ανάγκη για επαγρύπνηση
  • Ρυθμίζεται νομοθετικά η δόμηση σε μικρούς οικισμούς – Τι αλλάζει με τα νέα πολεοδομικά εργαλεία
  • Παράταση δύο ετών στην έκπτωση φόρου για αναβάθμιση ακινήτων
  • Θλίψη στον δημοσιογραφικό κόσμο – Πέθανε η Ηρώ Καριοφύλλη

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.