Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου, 2025 - 00:02
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Ταξίδια Τουρισμός

Τουρισμός: Πού και πότε θα πάνε διακοπές οι Ευρωπαίοι

Money & Life by Money & Life
22 Απριλίου 2023
in Τουρισμός
0 0
0
Τουρισμός: Πού και πότε θα πάνε διακοπές οι Ευρωπαίοι
Share on FacebookShare on Twitter

Ενισχύεται η ανησυχία για τα ακραία καιρικά φαινόμενα. Μακριά από τα πλήθη και νωρίς το καλοκαίρι ο σχεδιασμός των διακοπών.

Τα μεγάλα τουριστικά πλήθη και οι ακραίες καιρικές συνθήκες αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αποφασίζουν τις διακοπές τους οι Ευρωπαίοι.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών (ETC), ο συνωστισμός αναδεικνύεται σε σημαντική παράμετρο στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τις διακοπές των Ευρωπαίων. Συγκεκριμένα, μετά τον ηλιόλουστο καιρό και τις τιμές-ελκυστικές προσφορές, οι Ευρωπαίοι απαντούν στην ETC ότι το επόμενο πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή ενός προορισμού στην Ευρώπη είναι το «να μην έχει κόσμο».

Όπως σχολιάζει το πρακτορείο Bloomberg, το κριτήριο του κόσμου φέτος γίνεται ακόμη πιο σημαντικό, καθώς μέχρι πρότινος- και από τότε που στη μελέτη συμπεριλαμβάνεται η ερώτηση «Ποια κριτήρια θα παίξουν τον πιο σημαντικό ρόλο στην επιλογή του επόμενου προορισμού σας;», τον Μάρτιο του 2022- ήταν το τέταρτο πιο σημαντικό.

«Νομίζω ότι έχει να κάνει με τις συνήθειες που αποκτήσαμε στα τρία χρόνια της πανδημίας, να βγαίνουμε δηλαδή από την πεπατημένη και να διαπιστώνουμε πόσο άνετο και συναρπαστικό είναι να ανακαλύπτεις νέα μέρη», σχολιάζει ο πρόεδρος της ETC Luís Araújo. «Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι περισσότεροι ταξιδιώτες επιλέγουν καλοκαιρινά ταξίδια εκτός της περιόδου αιχμής για να αποφύγουν τον συνωστισμό και τις υψηλές τιμές. Αυτή η θετική τάση υποστηρίζει τη βιώσιμη διαχείριση προορισμών κατανέμοντας πιο ομοιόμορφα τις τουριστικές ροές».

Φέτος, σύμφωνα με την έρευνα- που περιλαμβάνει συμμετέχοντες από τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ολλανδία, την Ελβετία, την Πολωνία, την Αυστρία και το Βέλγιο- περισσότεροι Ευρωπαίοι προγραμματίζουν αποδράσεις για την άνοιξη και τις αρχές του καλοκαιριού.

Συγκεκριμένα:

  • Σχεδόν το 30% δήλωσε ότι σκοπεύει να κάνει ένα ταξίδι μεταξύ Απριλίου και Μαΐου. Πρόκειται για αύξηση 6% σε σχέση με το 2022.
  • Το 40% των ερωτηθέντων σκέφτεται να ταξιδέψει από τις αρχές έως τα μέσα του καλοκαιριού (Ιούνιος έως Ιούλιος).
  • Μόνο το 23% αναμένει να πραγματοποιήσει ταξίδια τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για σημαντική πτώση 9% από πέρυσι.

Αυτή η αλλαγή στα ταξιδιωτικά μοτίβα πιθανόν να αντανακλά την αυξανόμενη διάθεση να αποφευχθεί ο συνωστισμός που συνεπάγεται η περίοδος αιχμής αλλά και το κύμα καύσωνα, σχολιάζει η ETC, εκτιμώντας μάλιστα ότι η «μακριά από τα πλήθη» τάση θα συνεχίσει να αυξάνεται.

Δεν κόπηκε η όρεξη για ταξίδια

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι η «δίψα» για ταξίδια παραμένει αμετάβλητη, καθώς οι Ευρωπαίοι προγραμματίζουν πολλά ταξίδια μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου 2023.

Το 59% των ερωτηθέντων θα κάνει περισσότερα από ένα ταξίδια τους επόμενους μήνες, με το 35% να σχεδιάζει να ταξιδέψει δύο φορές και το 24% να προσανατολίζεται σε τρεις ή και περισσότερες αποδράσεις. Συγκριτικά, το 31% θα κάνει μόνο ένα ταξίδι την ίδια περίοδο.

Όσον αφορά την ηλικία, οι Ευρωπαίοι άνω των 25 ετών, σε ποσοστό 74%, δεν «χορταίνουν» να ταξιδεύουν. Η τάση αυτή μπορεί να αποδοθεί στο σχετικά υψηλότερο διαθέσιμο εισόδημά τους, γεγονός που τους καθιστά λιγότερο επιρρεπείς στην τρέχουσα οικονομική κατάσταση. Οι νεότεροι, ηλικίας 18-24 ετών, παραμένουν πιο διστακτική στον προγραμματισμό διακοπών, σε ποσοστό 61%.

Πιο αγαπημένοι προορισμοί αναδεικνύονται η Γαλλία και η Ισπανία, με το 8% των Ευρωπαίων να σκοπεύει να ταξιδέψει σε αυτές τις χώρες. Ακολουθούν η Ιταλία (7%), η Ελλάδα (6%) και η Γερμανία (5%), με το Βέλγιο να κάνει το ντεμπούτο στο top-10 της λίστας των προτιμώμενων προορισμών στην Ευρώπη.

Τι επηρεάζει την επιλογή προορισμού

Ό,τι και αν αλλάζει στα κριτήρια που διαμορφώνουν τις ταξιδιωτικές αποφάσεις, ένα παραμένει σταθερό, η επιθυμία για value for money.

Έτσι, η αύξηση του κόστους λόγω του πληθωρισμού παραμένει η μεγαλύτερη ανησυχία των Ευρωπαίων (σε ποσοστό 23%), μαζί με τα οικονομικά του νοικοκυριού (17%).

Αυτή η ανησυχία θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί το 51% των Ευρωπαίων έχει ήδη πραγματοποιήσει σε ένα βαθμό ή εξ’ ολοκλήρου κρατήσεις για το επόμενο ταξίδι του – αύξηση 8% από πέρυσι – σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν χαμηλότερες τιμές.

Πάντως, οι ευχάριστες καιρικές συνθήκες (18%) παραμένουν το πιο σημαντικό κριτήριο για την επιλογή προορισμού.

Ακολουθούν οι ελκυστικές ευκαιρίες (17%), η έλλειψη συνωστισμού (11%) και οι φιλόξενες τοπικές κοινωνίες (10%).

Ωστόσο, αντανακλώντας την αύξηση των απρόβλεπτων καιρικών συνθηκών, το 7% των Ευρωπαίων ταξιδιωτών ανέφερε τα ακραία καιρικά φαινόμενα ως σημαντική ανησυχία. Αυτή η ανησυχία έρχεται μετά από έναν από τους θερμότερους ευρωπαϊκούς χειμώνες που έχουν καταγραφεί και έπειτα από τα κύματα καύσωνα του περασμένου καλοκαιριού. Για πρώτη φορά, η κλιματική αλλαγή έχει αντίκτυπο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σχετικά με τα ταξίδια, εξηγεί ο Araújo.

Μια άλλη πηγή ανησυχίας παραμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία (12%), κυρίως μεταξύ των Ελβετών, των Πολωνών, των Αυστριακών, των Ιταλών και των Ολλανδών ερωτηθέντων. Καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, εξακολουθεί να επηρεάζει τις αποφάσεις που σχετίζονται με τα ταξίδια για τους μισούς Ευρωπαίους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να κάνουν νωρίτερα διακοπές για να αποφύγουν τις υψηλές τιμές και τον συνωστισμό, δεν φαίνονται έτοιμοι να κάνουν οικονομία θυσιάζοντας μέρες από τις διακοπές τους.

Τα στοιχεία του περασμένου έτους παρέμειναν σταθερά, με την πιο δημοφιλή επιλογή μεταξύ των Ευρωπαίων (35%) να είναι ένα ταξίδι διάρκειας 4-6 διανυκτερεύσεων. Επίσης, το 22% σχεδιάζει να διανυκτερεύσει για πάνω από δέκα νύχτες.

Ιωάννα Βαρδαλαχάκη

 

ΠΗΓΗ

 

Tags: Τουρισμός
Previous Post

Θεοί και ήρωες της ελληνικής μυθολογίας «ζωντανεύουν» στο Πεκίνο

Next Post

Κ. Μητσοτάκης: Επίσημη προκήρυξη των εκλογών

Related Posts

Το Κάστρο της Μεθώνης -ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Προορισμοί

Το Κάστρο της Μεθώνης στο αγιάζι των αιώνων

9 Οκτωβρίου 2025
φθινοπωρινοί προορισμοί κοντά στην Αθήνα
Προορισμοί

Δεν θα το πιστέψεις: 5+1 φθινοπωρινοί προορισμοί μια ανάσα από την Αθήνα

3 Οκτωβρίου 2025
Λιβαδειά
Προορισμοί

Φθινοπωρινές αποδράσεις σε υπέροχες γωνιές της Ελλάδας

23 Σεπτεμβρίου 2025
Ρόδος
Ταξίδια

Η Ρόδος και τα «διαμάντια» του Νοτίου Αιγαίου σπάνε ρεκόρ το 2025

23 Αυγούστου 2025
Φωτογραφία: Zagori Mountain Running
Πολιτισμός

Zagori Mountain Running: Ενας αγώνας ορεινής εξερεύνησης

30 Ιουλίου 2025
Σκόπελος
Προορισμοί

Η γαλλική «Vogue» «ανακαλύπτει» την εξωτική Σκόπελο

25 Ιουλίου 2025
Next Post
Κ. Μητσοτάκης: Επίσημη προκήρυξη των εκλογών

Κ. Μητσοτάκης: Επίσημη προκήρυξη των εκλογών

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Δημοσκόπηση Opinion Poll

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 16,3 μονάδων για ΝΔ – 8κόμματη Βουλή και 26,1% «κοιτά» νέο κόμμα

19 ώρες ago
Τζατζίκι: 4 οφέλη στην υγεία μας

Τζατζίκι: 4 οφέλη στην υγεία μας

2 έτη ago
Οικογένεια Εμπειρικού: Μια Δυναστεία στην Ελληνική Ναυτιλία

Οικογένεια Εμπειρικού: Μια Δυναστεία στην Ελληνική Ναυτιλία

2 έτη ago
δεκαετία του '80

Η Δεκαετία του 80′ : Μια Χρυσή Εποχή

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΓΑΛΛΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Έκθεση Κομισιόν

Έκθεση Κομισιόν: Μεγάλες ανισότητες στις εξαιρέσεις ΦΠΑ στην ΕΕ – Ποιοι κερδίζουν, ποιοι μένουν πίσω

14 Οκτωβρίου 2025
Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών

Κρίσιμη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών: Παραμονή στην εργασία για συμβασιούχους του Δήμου Ελευσίνας

14 Οκτωβρίου 2025
Προϋπολογισμός 2026

Προϋπολογισμός 2026: Στόχος +10,2% στις επενδύσεις — «Κλειδί» το Ταμείο Ανάκαμψης

14 Οκτωβρίου 2025
Δημοσκόπηση Opinion Poll

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 16,3 μονάδων για ΝΔ – 8κόμματη Βουλή και 26,1% «κοιτά» νέο κόμμα

14 Οκτωβρίου 2025
κληρονομιαία περιουσία

Τι αλλάζει στους φόρους κληρονομιάς

13 Οκτωβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Έκθεση Κομισιόν: Μεγάλες ανισότητες στις εξαιρέσεις ΦΠΑ στην ΕΕ – Ποιοι κερδίζουν, ποιοι μένουν πίσω
  • Κρίσιμη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών: Παραμονή στην εργασία για συμβασιούχους του Δήμου Ελευσίνας
  • Προϋπολογισμός 2026: Στόχος +10,2% στις επενδύσεις — «Κλειδί» το Ταμείο Ανάκαμψης
  • Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα 16,3 μονάδων για ΝΔ – 8κόμματη Βουλή και 26,1% «κοιτά» νέο κόμμα

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • LIFESTYLE
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.