Σάββατο, 6 Δεκεμβρίου, 2025 - 22:59
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Ειδήσεις

Το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας – Λέει πως ελέγχει ζώνη-κλειδί στα σύνορα με την Αίγυπτο

Money & Life by Money & Life
31 Μαΐου 2024
in Ειδήσεις, Κόσμος
0 0
0
Το Ισραήλ σφυροκοπεί τη Λωρίδα της Γάζας – Λέει πως ελέγχει ζώνη-κλειδί στα σύνορα με την Αίγυπτο

A view shows smoke near houses and buildings destroyed by Israeli strikes in Gaza City, October 10, 2023. REUTERS/Shadi Tabatibi NO RESALES. NO ARCHIVES

Share on FacebookShare on Twitter

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν σήμερα το σφυροκόπημα στην κεντρική και στη νότια Λωρίδα της Γάζας, ενώ ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως έχουν πλέον θέσει υπό τον έλεγχό τους ζώνη στρατηγικής σημασίας στα νότια σύνορα του μικρού παλαιστινιακού θυλάκου με την Αίγυπτο, περιοχή που πλέον έχει τεθεί στο επίκεντρο των επιχειρήσεών τους εναντίον του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, παλαιστίνιοι αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για βομβαρδισμούς στη Ράφα, όπου χθες έγιναν σφοδρά πλήγματα από το πυροβολικό, καθώς και στον τομέα της Νουσέιρατ, στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου.

Χθες το ισραηλινό πυροβολικό βομβάρδισε επίσης τη Ζαϊτούν, συνοικία της πόλης της Γάζας, μετέδωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου. Επίσης στον βορρά, ο ισραηλινός στρατός έπληξε την Μπέιτ Λάχια και τον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες.

«Καταστράφηκαν τα πάντα, καταστράφηκαν ακόμα και οι δρόμοι. Οι δρόμοι είναι σπαρμένοι πτώματα – άνθρωποι νεκροί, ζώα νεκρά… Τι να πω;» έλεγε σχεδόν μονολογώντας ο Άτεφ Χασούνα, βαδίζοντας στα ερείπια του καταυλισμού προσφύγων Τζαμπάλια.

Παρά τον διεθνή αποτροπιασμό έπειτα από τον φονικό βομβαρδισμό στον καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα την Κυριακή, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει τις χερσαίες επιχειρήσεις που εξαπέλυσε την 7η Μαΐου προκειμένου να εξαλείψει τα τελευταία, κατ’ αυτόν, τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε από τον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό LCI, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε «αντισημιτικές συκοφαντίες» τις κατηγορίες πως ο στρατός της χώρας του στοχοποιεί αμάχους ή ότι χρησιμοποιεί την πείνα ως όπλο στη Λωρίδα της Γάζας.

Υποστήριξε μάλιστα ότι «ο αριθμός των απωλειών των αμάχων σε σχέση με τις απώλειες των μαχητών» είναι «στο χαμηλότερο επίπεδο που έχουμε δει σε αστικό πόλεμο».

Η κυβέρνηση του Ισραήλ διαβεβαιώνει πως «οι μισοί» από τους νεκρούς στον εξαιρετικά πυκνοκατοικημένο θύλακο αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ήταν μαχητές της Χαμάς και του Παλαιστινιακού Ισλαμικού Τζιχάντ.

Μετά τον βομβαρδισμό στον καταυλισμό εκτοπισμένων στη Ράφα, οι διαδηλώσεις εναντίον του πολέμου είναι πλέον καθημερινές στη Γαλλία. Χθες, εκατοντάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν μπροστά στην έδρα του ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου TF1, κοντά στο Παρίσι, για να διαδηλώσουν εναντίον της μετάδοσης από τον ειδησεογραφικό σταθμό του ομίλου, τον LCI, της -σπάνιας- συνέντευξης του κ. Νετανιάχου σε γαλλικό μέσο ενημέρωσης.

«Διάδρομος της Φιλαδέλφειας»

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως «τις τελευταίες ημέρες» πήρε στα χέρια του τον πλήρη έλεγχο του λεγόμενου διαδρόμου της Φιλαδέλφειας, ζώνης μήκους 14 χιλιομέτρων, κατά μήκος των συνόρων της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, σε μικρή απόσταση από τη Ράφα.

«Ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας χρησιμοποιείτο σαν σωλήνας οξυγόνου από τη Χαμάς, για να διακινούνται τακτικά όπλα προς τη Λωρίδα της Γάζας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο αντιναύαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί.

Όμως η κυβέρνηση του αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, η οποία έχει διαβεβαιώσει πως κατέστρεψε πολλές υπόγειες σήραγγες της Χαμάς όταν ανέλαβε την εξουσία πριν από μια δεκαετία, διέψευσε πως συνεχίζουν να υπάρχουν τέτοιες κάτω από τη μεθοριακή γραμμή και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ισραήλ πως χρησιμοποιεί τον ισχυρισμό αυτό ως πρόσχημα για να δικαιολογήσει τις χερσαίες επιχειρήσεις εκεί.

Οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Ισραήλ συνεχίζουν να επιρρίπτουν την ευθύνη η μια στην άλλη για την παράλυση των παραδόσεων ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του περάσματος στη Ράφα, του μοναδικού που συνδέει τον θύλακο με την αιγυπτιακή επικράτεια, αφότου πήρε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς ο ισραηλινός στρατός, στις αρχές Μαΐου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο ιστότοπος Axios, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να οργανωθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάιρο συνάντηση αμερικανών, αιγύπτιων και ισραηλινών αξιωματούχων για να συζητηθεί το άνοιγμα του τερματικού σταθμού στη Ράφα και σχέδιο που θα εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων της Αιγύπτου και της νότιας Λωρίδας της Γάζας.

Η συνοριακή διέλευση στη Ράφα είναι η σημαντικότερη για την έλευση βοήθειας, που χρειάζεται απελπιστικά ο πληθυσμός της Λωρίδας της Γάζας, έπειτα από προσεχώς οκτώ μήνες πολέμου.

Ο ΟΗΕ και ΜΚΟ προειδοποιούν ολοένα πιο έντονα εναντίον του κινδύνου λιμού στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακο, όπου η βοήθεια εισέρχεται με το σταγονόμετρο από άλλες διελεύσεις, ιδίως στα σύνορα με το Ισραήλ, την Έρετς και την Κερέμ Σαλόμ. Μέσω αυτών των δύο εισήλθαν στη Λωρίδα της Γάζας «πάνω από 250 φορτηγά με βοήθεια» χθες, ανέφερε ο ισραηλινός στρατός, αριθμός πολύ μικρότερος από τον απαιτούμενο, κατά τα Ηνωμένα Έθνη.

Σύνοδος ειρήνης;

Την ώρα που ο πόλεμος επεκτείνεται ξανά και μαίνεται στη Λωρίδα της Γάζας, το κεντροδεξιό κόμμα του Μπένι Γκαντς, υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου στην κυβέρνηση πολέμου του κ. Νετανιάχου -οι δυο τους θα αναμετρηθούν ξανά στις επόμενες κάλπες-, κατέθεσε χθες Πέμπτη στην Κνέσετ, την ισραηλινή Βουλή, σχέδιο νόμου που προβλέπει τη διάλυση του σώματος και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Το σενάριο αυτό θα σήμαινε άνευ όρων «συνθηκολόγηση μπροστά στις διεθνείς πιέσεις και μοιραίο πλήγμα στις προσπάθειές μας προκειμένου να απελευθερώσουμε τους δικούς μας που κρατούνται όμηροι», αντέτεινε το Λικούντ, το δεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Νετανιάχου.

Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ είχε αποτέλεσμα 1.189 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα πιο πρόσφατα επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους ακόμη 252 ανθρώπους που απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, 121 θεωρείται πως κρατούνται ακόμη όμηροι εκεί, πλην όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, κατά τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και στις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 36.224 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Ενώ οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός βρίσκονται σε νεκρό σημείο, η Χαμάς διαβεβαίωσε χθες πως εξακολουθεί να διάκειται ευνοϊκά έναντι διευθέτησης που θα συμπεριλαμβάνει «συνολική συμφωνία για την ανταλλαγή» των ομήρων με παλαιστίνιους φυλακισμένους, πάντα με απαραίτητη προϋπόθεση πως το Ισραήλ θα «σταματήσει τον πόλεμο».

Με αυτό το φόντο, και καθώς η αμερικανική μεσολάβηση κάνει σημειωτόν, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τάχθηκε χθες Πέμπτη υπέρ της διεξαγωγής «διευρυμένης ειρηνευτικής συνόδου» για να τερματιστεί ο πόλεμος, προσθέτοντας πως «δεν γίνεται η δικαιοσύνη να είναι απούσα για πάντα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΛΩΡΙΔΑ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ
Previous Post

Ο Όμιλος Ηρακλής εγκαινίασε τη νέα σύγχρονη μονάδα στο Ηράκλειο

Next Post

Τ.Πανούσης: Δάνεια περίπου 40 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί στην πενταετία από τους servicers

Related Posts

Η νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ επί Τραμπ αλλάζει την παγκόσμια ισορροπία
Ειδήσεις

Η νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ επί Τραμπ αλλάζει την παγκόσμια ισορροπία

6 Δεκεμβρίου 2025
Η επενδυτική κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεπερνά κάθε ιστορικό προηγούμενο
Αγορές

Η επενδυτική κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεπερνά κάθε ιστορικό προηγούμενο

6 Δεκεμβρίου 2025
Έκτακτα μέτρα στην Αθήνα, λόγω των συγκεντρώσεων:  Ποιοι σταθμοί του μετρό θα κλείσουν
Ειδήσεις

Έκτακτα μέτρα στην Αθήνα, λόγω των συγκεντρώσεων: Ποιοι σταθμοί του μετρό θα κλείσουν

6 Δεκεμβρίου 2025
ΕΦΚΑ πληρωμές , επιδόματα ΔΥΠΑ
Ειδήσεις

ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Πληρωμές 62,58 εκατ. ευρώ σε 53.401 δικαιούχους από 8 έως 12 Δεκεμβρίου

6 Δεκεμβρίου 2025
κακοκαιρία
Ειδήσεις

Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία στα βόρεια και το Αιγαίο με βροχές και ισχυρές καταιγίδες

6 Δεκεμβρίου 2025
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ειδήσεις

Ανοδική η αγορά: Ο Γενικός Δείκτης πάνω από τις 2.100 μονάδες, ενισχυμένο το momentum στο Χρηματιστήριο Αθηνών

5 Δεκεμβρίου 2025
Next Post
Τ.Πανούσης: Δάνεια περίπου 40 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί στην πενταετία από τους servicers

Τ.Πανούσης: Δάνεια περίπου 40 δισ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί στην πενταετία από τους servicers

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Η επενδυτική κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεπερνά κάθε ιστορικό προηγούμενο

Η επενδυτική κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεπερνά κάθε ιστορικό προηγούμενο

11 ώρες ago
κακοκαιρία

Καιρός: Συνεχίζεται η κακοκαιρία στα βόρεια και το Αιγαίο με βροχές και ισχυρές καταιγίδες

15 ώρες ago
γιορτή

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Σάββατο 6 Δεκεμβρίου

14 ώρες ago
ΕΦΚΑ πληρωμές , επιδόματα ΔΥΠΑ

ΕΦΚΑ – ΔΥΠΑ: Πληρωμές 62,58 εκατ. ευρώ σε 53.401 δικαιούχους από 8 έως 12 Δεκεμβρίου

15 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια τεχνητή νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Άννα Βίσση άνοιξε τη σεζόν στο «Hotel Ermou» με μια μοναδική πρεμιέρα

Η Άννα Βίσση άνοιξε τη σεζόν στο «Hotel Ermou» με μια μοναδική πρεμιέρα

6 Δεκεμβρίου 2025
Πειραιάς: Εορταστικό πρόγραμμα με στοχευμένες δράσεις που αγκαλιάζουν όλη την πόλη

Πειραιάς: Εορταστικό πρόγραμμα με στοχευμένες δράσεις που αγκαλιάζουν όλη την πόλη

6 Δεκεμβρίου 2025
Η νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ επί Τραμπ αλλάζει την παγκόσμια ισορροπία

Η νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ επί Τραμπ αλλάζει την παγκόσμια ισορροπία

6 Δεκεμβρίου 2025
Κάτω Ιταλία

“Η ελληνική διάλεκτος της Κάτω Ιταλίας”- Τελευταία διάλεξη για το 2025

6 Δεκεμβρίου 2025
Η επενδυτική κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεπερνά κάθε ιστορικό προηγούμενο

Η επενδυτική κούρσα της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεπερνά κάθε ιστορικό προηγούμενο

6 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Η Άννα Βίσση άνοιξε τη σεζόν στο «Hotel Ermou» με μια μοναδική πρεμιέρα
  • Πειραιάς: Εορταστικό πρόγραμμα με στοχευμένες δράσεις που αγκαλιάζουν όλη την πόλη
  • Η νέα στρατηγική ασφαλείας των ΗΠΑ επί Τραμπ αλλάζει την παγκόσμια ισορροπία
  • “Η ελληνική διάλεκτος της Κάτω Ιταλίας”- Τελευταία διάλεξη για το 2025

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.