Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025 - 20:19
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Κόσμος

Σύνοδος Κορυφής EE: Όλα για την άμυνα, όπως ζήτησε ο Τραμπ – Χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την Ουκρανία

Money & Life by Money & Life
7 Μαρτίου 2025
in Κόσμος, Πολιτική
0 0
0
Σύνοδος Κορυφής EE: Όλα για την άμυνα, όπως ζήτησε ο Τραμπ – Χωρίς συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter

Τομή θεωρείται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 6/3 για την πορεία της Ένωσης καθώς τα 27 κράτη μέλη αποφάσισαν να θέσουν ως προτεραιότητα την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας προτάσσοντας το δόγμα «ειρήνη μέσω τις ισχύος», που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή ο Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να κάνουν αυτό που ο Ντόναλντ Τραμπ τους ζητά εδώ και χρόνια, αναφέρει ο Τιμ Ρος στο Politico. Και αυτό δεν είναι άλλο από το να επενδύσουν και να ξοδέψουν σημαντικά ποσά στην άμυνά τους – που ενδεχομένως να φτάσουν συνολικά τα 800 δισεκατομμύρια ευρώ – για να μην «βασίζονται» στην αμερικανική στήριξη.

Η επιλογή αυτή συνοδεύτηκε και με τις αντίστοιχες δηλώσεις από την ευρωπαϊκή ηγεσία, με τον Εμανουέλ Μακρόν μάλιστα να «προσφέρει» το πυρηνικό οπλοστάσιο της Γαλλίας ως «ομπρέλα προστασίας» που θα αντικαταστήσει την αμερικανική παρουσία, επισείοντας τον κίνδυνο της ρωσικής απειλής.

Οι συζητήσεις που αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα στη Σαουδική Αραβία μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ δεν περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής την ΕΕ

Η συζήτηση για την ευρωπαϊκή άμυνα κυριάρχησε στην πολύωρη σύσκεψη και παρά τις τυμπανοκρουσίες για την ενίσχυση της Ουκρανίας από το τελικό κείμενο δεν έλειπε μόνο η υπογραφή του Βίκτορ Όρμπαν της Ουγγαρίας αλλά και οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις στήριξης στο Κίεβο.

Η ΕΕ χτυπά τον Ζελένσκι φιλικά στην πλάτη αλλά δεν υπόσχεται

Ο δημόσιος εναγκαλισμός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι με την Ούρσολα φον ντερ Λάιεν και του Αντόνιο Κόστα, δεν σημαίνει ότι ο ουκρανός πρόεδρος έφυγε καθησυχασμένος από τις Βρυξέλλες.

Μετά τη διακοπή στρατιωτικής βοήθειας από τις ΗΠΑ που πλήττει ιδιαιτέρως το Κίεβο και στον τομέα των πληροφοριών και των όπλων ακριβείας, ο Ζελένσκι δεν πήρε από την Ε.Ε. συγκεκριμένες δεσμεύσεις που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν την αμερικανική στήριξη.

Στην ομιλία του ο ουκρανός πρόεδρος περιέγραψε τους καθημερινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Ρωσίας σε ουκρανικές πόλεις, ζητώντας από την Ευρώπη να «επιταχύνει» τις εργασίες για ένα χρηματοδοτικό μέσο που θα προσανατολίζεται να βοηθήσει τον στρατό της Ουκρανίας.

Απαίτησε ένα νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας και προέτρεψε την ΕΕ να προχωρήσει με τα σχέδια για την ένταξη της Ουκρανίας στο μπλοκ έως το 2030.

Παρά τα φιλικά χτυπήματα στην πλάτη, η ΕΕ κατέληξε – χωρίς την Ουγγαρία- σε ένα «στρογγυλεμένο» σύμφωνα με αναλυτές κείμενο, στο οποίο εξέθεσε τις «αρχές» της για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, έκανε λόγο για ένταξη του Κιέβου στο μπλοκ και δεσμεύτηκε για μελλοντική στρατιωτική βοήθεια χωρίς συγκεκριμένους στόχους.

Η στήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία, που είχε ήδη αποφασιστεί, θα συνεχίσει να ρέει τους επόμενους μήνες με περίπου 30 δισ. ευρώ σε δάνεια από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για το το 2025, αλλά σύμφωνα με το Politico η πρωτοβουλία της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας να αντλήσει άλλα 20 δισ. ευρώ για το Κίεβο δεν έτυχε ομόφωνης στήριξης από τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Ο Ζελένσκι πέτυχε την Πέμπτη μερικές συγκεκριμένες δεσμεύσεις, όχι όμως από την ΕΕ. Η Νορβηγία δεσμεύτηκε να ενισχύσει την άμεση στρατιωτική της βοήθεια προς την Ουκρανία σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ για το 2025, υπερδιπλασιάζοντας την προηγούμενη δέσμευσή της.

Φωνή βοώντος

Το τελικό ανακοινωθέν περιλαμβάνει σύμφωνα με τον Τιμ Ρος «τις χιλιοειπωμένες πλέον ατάκες ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία χωρίς την Ουκρανία και, μάλλον απελπισμένα, ότι δεν μπορούν να υπάρξουν διαπραγματεύσεις που επηρεάζουν την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τη συμμετοχή της Ευρώπης».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, το μήνυμα που απεγνωσμένα θέλει να στείλει η ΕΕ στον Τραμπ φαίνεται πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν θέλει να το ακούσει.

Οι συζητήσεις που αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα στη Σαουδική Αραβία μεταξύ Ουκρανίας και ΗΠΑ δεν περιλαμβάνουν μέχρι στιγμής την Ευρώπη, ενώ η Κάλας, «έφαγε πόρτα» στην Ουάσιγκτον την περασμένη εβδομάδα καθώς ο αμερικάνος ΥΠΕΞ, Μάρκο Ρούμπιο, δεν βρήκε χρόνο για να τη συναντήσει.

Η στάση των ΗΠΑ παραμένει το μείζον ζήτημα και για την Ουκρανία, που φαίνεται να μην έχει πλέον άλλες επιλογές από το να συμβιβαστεί στην ατζέντα Τραμπ, αλλά και για την Ε.Ε. που παρά την αλλαγή δόγματος γνωρίζει ότι η πραγματοποίηση των εξοπλιστικών στόχων μπορεί να σκοντάψει στις εσωτερικές διαφοροποιήσεις στο μπλοκ, στα οικονομικά εμπόδια τη στιγμή που οι ατμομηχανές της ΕΕ βρίσκονται σε κρίση, αλλά και στις απρόβλεπτες επιλογές του Ντόναλντ Τραμπ.

Καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάθονταν για δείπνο, ένα ρεπορτάζ του NBC News που επικαλείται νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ έθεσε νέες αμφιβολίες σχετικά με τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, υποδηλώνοντας ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να δεσμευτεί να υπερασπιστεί μόνο τις χώρες που δεσμεύουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους για την άμυνα.

Οι συνομιλίες για την Ουκρανία τελείωσαν σε 15 λεπτά

Η ανησυχία για μια πιθανή αποχώρηση των ΗΠΑ ή υποβάθμιση της αρχιτεκτονικής ασφαλείας της Ευρώπης συνεχίζει να πυροδοτεί ανησυχία στην Ε.Ε. που τρέχει να καλύψει τις απαιτήσεις του βασικού συμμάχου της χωρίς να γνωρίζει τι μέλει γενέσθαι.

Όταν όλα τελείωσαν στις Βρυξέλλες οι Ευρωπαίοι συνέχιζαν να αγωνιούν για την πιθανή απώλεια των αμερικανικών εγγυήσεων ασφαλείας, αναφέρει το Politco.

Το να βοηθήσουν στην ενίσχυση της θέσης της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, κατέληξε να είναι μια μακρινή δευτερεύουσα ανησυχία – όπως αποδεικνύεται από τον χρόνο που ξόδεψαν μιλώντας για την Ουκρανία έναντι της ευρωπαϊκής άμυνας.

Η συζήτηση για την άμυνα διήρκεσε για το μεγαλύτερο διάστημα των 10 ωρών, με τους ηγέτες να συγκρούονται για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η αύξηση της άμυνας κατά 800 δισεκατομμύρια ευρώ και πόσο από την επένδυσή τους θα δαπανηθεί από ευρωπαϊκές ή κρατικές πηγές.

Οι συνομιλίες για την Ουκρανία, ωστόσο, τελείωσαν σε περίπου 15 λεπτά, σύμφωνα με έναν διπλωμάτη της ΕΕ. Αυτό τα λέει όλα, καταλήγει το Politico.

ΠΗΓΗ

Tags: Σύνοδος Κορυφής
Previous Post

Νέα συνάντηση ΗΠΑ και Ουκρανίας για το «ειρηνευτικό πλαίσιο» – Νέοι όροι στη συμφωνία για τα ορυκτά

Next Post

Koνδύλης: Αυτά είναι τα πρόστιμα σε όσους καταστρέφουν ανελέητα και ανεξέλεγκτα το οδικό δίκτυο του Αλίμου

Related Posts

EPA/Angel Medina G.
Ειδήσεις

Κρίση στα Στενά του Ορμούζ: Τι σημαίνει για το πετρέλαιο και την παγκόσμια σταθερότητα

14 Ιουνίου 2025
Τάκης Θεοδωρικάκος
Ειδήσεις

Έλεγχοι στις τιμές καυσίμων στην Αττική: Εντολή Θεοδωρικάκου έπειτα από καταγγελίες

14 Ιουνίου 2025
τιμές του φυσικού αερίου
Ειδήσεις

Πετάνε οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά το χτύπημα Ισραήλ–Ιράν

14 Ιουνίου 2025
Επικίνδυνη κλιμάκωση: Το Ιράν «απάντησε» στην επιχείρηση «Rising Lion» εκτοξεύοντας βαλλιστικούς
Ειδήσεις

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Το Ιράν «απάντησε» στην επιχείρηση «Rising Lion» εκτοξεύοντας βαλλιστικούς

13 Ιουνίου 2025
Το πολιτικό σχόλιο της εβδομάδας: Όπου φθείρει ο Τσίπρας, φυτρώνει ο Λιάκος
Αρθρογραφία

Το πολιτικό σχόλιο της εβδομάδας: Όπου φθείρει ο Τσίπρας, φυτρώνει ο Λιάκος

13 Ιουνίου 2025
Άλμα 11% στην τιμή του πετρελαίου μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν – Νευρικότητα στις αγορές
Ειδήσεις

Άλμα 11% στην τιμή του πετρελαίου μετά την επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν – Νευρικότητα στις αγορές

13 Ιουνίου 2025
Next Post
Koνδύλης: Αυτά είναι τα πρόστιμα σε όσους καταστρέφουν ανελέητα και ανεξέλεγκτα το οδικό δίκτυο του Αλίμου

Koνδύλης: Αυτά είναι τα πρόστιμα σε όσους καταστρέφουν ανελέητα και ανεξέλεγκτα το οδικό δίκτυο του Αλίμου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα -Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνου Κυρίμη

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους

11 μήνες ago
Φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία

7 ώρες ago
συντάξεις

Συντάξεις Ιουνίου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες για κύριες και επικουρικές

13 ώρες ago
Φορολογικές δηλώσεις 2025

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Ποιοι προλαβαίνουν την έκπτωση 3% και ποιοι πέφτουν στο 2%

2 ημέρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League COVID 19 MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ανδρος στα 24 μέρη με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη

Η Ανδρος στα 24 μέρη με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη

15 Ιουνίου 2025
Πώς η Ελλάδα μετατρέπει το brain drain σε brain gain: Τρεις δράσεις που φέρνουν νέους επιστήμονες πίσω

Πώς η Ελλάδα μετατρέπει το brain drain σε brain gain: Τρεις δράσεις που φέρνουν νέους επιστήμονες πίσω

15 Ιουνίου 2025
Φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία

15 Ιουνίου 2025
Βασίλης Κορκίδης

Βασίλης Κορκίδης: Ο Τουρισμός, το εμπόριο και η ενέργεια στο στόχαστρο λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας

15 Ιουνίου 2025
Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι: Η αλμύρα της Ιστορίας στις νοτιότερες ανάσες της Αττικής

Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι: Η αλμύρα της Ιστορίας στις νοτιότερες ανάσες της Αττικής

15 Ιουνίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Η Ανδρος στα 24 μέρη με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη
  • Πώς η Ελλάδα μετατρέπει το brain drain σε brain gain: Τρεις δράσεις που φέρνουν νέους επιστήμονες πίσω
  • Φορολογικές δηλώσεις: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία
  • Βασίλης Κορκίδης: Ο Τουρισμός, το εμπόριο και η ενέργεια στο στόχαστρο λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.