Σύσκεψη υψηλού επιπέδου πραγματοποιείται σήμερα το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με θέμα την επανεξέταση και ενίσχυση του πλαισίου ασφαλείας στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η σύσκεψη έρχεται στον απόηχο της βίαιης επίθεσης σε φοιτητική εκδήλωση στη Νομική, την οποία καθηγητές και φοιτητές χαρακτήρισαν ως απόπειρα δολοφονικής ενέργειας.
Συμμετοχές και Στόχοι
Στην κρίσιμη αυτή συνάντηση συμμετέχουν:
-
Η υπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη
-
Ο υφυπουργός αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, Νίκος Παπαϊωάννου
-
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Βασικός στόχος είναι η ενίσχυση των μηχανισμών φύλαξης, η αποτελεσματικότερη εφαρμογή του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου και η ενεργή συμμετοχή των πρυτανικών αρχών στην πρόληψη και διαχείριση περιστατικών βίας.
Απολογισμός και Προβληματισμοί
Κυβερνητικές πηγές αναγνωρίζουν ότι ο νόμος του 2021, ο οποίος απαιτεί την κατάρτιση σχεδίου ασφαλείας από κάθε ΑΕΙ, παραμένει ουσιαστικά ανεφάρμοστος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης παραδέχτηκε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν λειτούργησε όπως είχε αρχικά σχεδιαστεί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια νέα, πιο λειτουργική προσέγγιση.
Παρά τα θετικά βήματα, όπως η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου το 2019 και η εξάλειψη των καταλήψεων, το περιστατικό στη Νομική αποδεικνύει ότι τα προβλήματα ασφάλειας παραμένουν.
Τα Προτεινόμενα Μέτρα
Η κυβέρνηση μελετά:
-
Ενίσχυση της φυσικής φύλαξης εντός των πανεπιστημίων
-
Επέκταση της χρήσης καμερών ασφαλείας σε κοινόχρηστους χώρους
-
Καθιέρωση αυστηρών πρωτοκόλλων ασφαλείας σε όλα τα ΑΕΙ
-
Πειθαρχικά μέτρα κατά φοιτητών που συμμετέχουν σε βιαιοπραγίες
-
Κυρώσεις σε ΑΕΙ που δεν εφαρμόζουν τις προβλεπόμενες διαδικασίες
-
Ενδεχόμενη σύνδεση της κρατικής χρηματοδότησης με την εφαρμογή των υποχρεώσεων ασφαλείας
Ανοιχτό παραμένει ακόμη και το ενδεχόμενο διαγραφής φοιτητών που συμμετέχουν σε επιθέσεις ή καταδρομικές ενέργειες.
Επόμενα Βήματα
Η κυβέρνηση δεσμεύεται να προχωρήσει άμεσα σε αναθεώρηση της στρατηγικής ασφαλείας, υιοθετώντας «τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές» και με στόχο την αποκατάσταση του αισθήματος ασφάλειας στην πανεπιστημιακή κοινότητα.
Θα θέλατε μια περίληψη των βασικών μεταρρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση ή ένα συγκριτικό με άλλες χώρες