Την αναθεώρηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που προβλέπει τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων, έθεσε στο προσκήνιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Τασούλα. Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την πρόταση ως θεσμική κατοχύρωση της αξιολόγησης στο Δημόσιο, με στόχο την επιβράβευση των συνεπών υπαλλήλων και την απομάκρυνση όσων δεν ανταποκρίνονται συστηματικά στα καθήκοντά τους.
Η πρόθεση της κυβέρνησης για συνταγματική αναθεώρηση επεκτείνεται και σε άλλα άρθρα, όπως το άρθρο 16 (μη κρατικά πανεπιστήμια), το άρθρο 86 (ευθύνη υπουργών) και το άρθρο 24 (περιβάλλον και χωροταξία). Ο πρωθυπουργός κάλεσε τα κόμματα να προσέλθουν με θεσμική υπευθυνότητα, υπογραμμίζοντας τη σημασία συναινετικού διαλόγου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από την πλευρά του, ζήτησε οι συζητήσεις να διεξαχθούν με συναινετικό πνεύμα, ανεξαρτήτως συμφωνίας.
Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στην πρόταση για το άρθρο 103. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, χαρακτήρισε την πρόταση «πυροτέχνημα» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για έλλειψη αξιοκρατίας. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτης Φάμελος, μίλησε για απαξίωση του δημοσίου τομέα, ενώ ο Δημήτρης Κουτσούμπας (ΚΚΕ) έκανε λόγο για προσπάθεια κοινωνικού αυτοματισμού.
Παρά τις αντιδράσεις, η κυβέρνηση επιμένει πως στόχος είναι η ενίσχυση της αξιολόγησης, με τον αντιπρόεδρο Κωστή Χατζηδάκη να δηλώνει πως «η αλλαγή πρέπει να βασίζεται σε ευρωπαϊκά πρότυπα».
Η συζήτηση αναμένεται να ξεκινήσει επισήμως τον Οκτώβριο, με τη Βουλή να λειτουργεί ως προτείνουσα. Αν η πρόταση περάσει, η τελική απόφαση θα ληφθεί από την επόμενη αναθεωρητική Βουλή. Το ποια άρθρα θα προχωρήσουν εξαρτάται από τον αριθμό των θετικών ψήφων: πάνω από 180 για απλή πλειοψηφία αργότερα, ή από 151 έως 180 για αυξημένη έγκριση στην επόμενη φάση.