Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αξιολογεί θετικά την παρούσα κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο εκφράζει την άποψη ότι οι ανησυχίες παραμένουν και μάλιστα εντείνονται. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρήσεις καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, αλλά οι προκλήσεις αυξάνονται, με τις μεσαίες επιχειρήσεις να δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση.
Αναφερόμενος στους μισθούς, ο κ. Θεοδωρόπουλος υπογράμμισε ότι δεν μπορούν να αυξηθούν σημαντικά αν δεν υπάρξει αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας. Επισήμανε τρία βασικά ρίσκα για την οικονομία: την κλιματική κρίση, την καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις και τη ρευστότητα στο διεθνές περιβάλλον.
Σχολιάζοντας τον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, ο πρόεδρος του ΣΕΒ αναγνώρισε τη σοβαρή προσπάθεια και τις θετικές προθέσεις, αλλά επεσήμανε κρίσιμα σημεία που χρήζουν επανεξέτασης. Τόνισε ότι ο Νόμος αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, αλλά οι ουσιαστικοί όροι καθορίζονται από τα επί μέρους καθεστώτα. Πρότεινε την αντικατάσταση του κριτηρίου των θέσεων εργασίας με δείκτες παραγωγικότητας στις σύγχρονες επενδύσεις, εκτός από τις παραμεθόριες περιοχές, καθώς η αύξηση της παραγωγικότητας συχνά συνδέεται με τον αυτοματισμό και όχι απαραίτητα με περισσότερες θέσεις εργασίας. Εξέφρασε επίσης ανησυχία για την επιστροφή του ελέγχου των υπαγωγών στο κράτος, αναφέροντας ότι, παρά τα βήματα προόδου με το Ταμείο Ανάκαμψης, επιστρέφουμε σε χρονοβόρες διαδικασίες λόγω του μεγάλου αριθμού επενδύσεων και του μικρού αριθμού υπαλλήλων για την αξιολόγησή τους.
Στο θέμα της φορολογίας των επιχειρήσεων, ο ΣΕΒ ζητά την άρση συγκεκριμένων επιβαρύνσεων της περιόδου της κρίσης, χαρακτηρίζοντας την προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρονιά ως άδικη για τις υγιείς και κερδοφόρες επιχειρήσεις. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα που παραμένει είναι η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, ιδίως στα τεχνικά επαγγέλματα, με τον κ. Θεοδωρόπουλο να αποδίδει αυτό το κενό στην κατάργηση των τεχνικών σχολών.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας γνώμης των επιχειρήσεων «Ο Σφυγμός του Επιχειρείν», που πραγματοποιεί ο ΣΕΒ σε συνεργασία με την MRB. Η έρευνα αποτυπώνει τα κρίσιμα ζητήματα που επηρεάζουν την αναπτυξιακή προοπτική, την καθημερινή λειτουργία και το επιχειρηματικό περιβάλλον.
Σύμφωνα με τα ευρήματα που παρουσίασε ο Διευθύνων Σύμβουλος της MRB Hellas, Δημήτρης Μαύρος:
- Οι επιχειρήσεις αξιολογούν θετικά την παρούσα κατάσταση της χώρας (66,3% θετικά ή ουδέτερα), αλλά οι προβληματισμοί για το μέλλον αυξάνονται. Οι αρνητικές προσδοκίες για τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκαν από 26% σε 32,7%, ενώ οι θετικές μειώθηκαν από 23,9% σε 14,5%.
- Για τη δική τους πορεία, οι επιχειρήσεις εμφανίζονται ικανοποιημένες, με το 54,9% να δηλώνει αύξηση κύκλου εργασιών. Ωστόσο, είναι πιο συγκρατημένες για την πορεία του τζίρου στους επόμενους 12 μήνες, με το 43,6% να προβλέπει αύξηση.
- Παρά την ανησυχία, για το 2025, πάνω από 9 στις 10 επιχειρήσεις (92,4%) δηλώνουν ότι είτε θα διατηρήσουν σταθερό (72,4%) είτε θα αυξήσουν (20%) το προσωπικό τους.
- Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (52,4%) σχεδιάζουν να δώσουν αυξήσεις στους μισθούς το 2025, με κύριους λόγους την επιβράβευση της απόδοσης (62,3%) και τη διατήρηση του ταλέντου (47,4%). Η Βιομηχανία πρωτοστατεί στις αυξήσεις (79,4%), ακολουθούμενη από τις Κατασκευές (66,7%) και τις Υπηρεσίες (60,2%).
- Οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να επενδύουν, αν και σε μικρότερο βαθμό. Το ποσοστό που προβλέπει αύξηση επενδύσεων μειώθηκε στο 20,4% (από 22,8% το 2023), ενώ αυξήθηκε σημαντικά (στο 49,2% από 37% το 2023) το ποσοστό που δηλώνει ότι δεν θα πραγματοποιήσει επενδύσεις.
- Τα διαχρονικά εμπόδια παραμένουν. Για μεσαίες/μικρές επιχειρήσεις, τα σημαντικότερα είναι το κόστος ενέργειας, η φορολογία επιχειρήσεων και οι φόροι/εισφορές στην εργασία. Για τις μεγάλες, οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού, η γραφειοκρατία και οι φόροι/εισφορές στην εργασία.
- Για πάνω από τις μισές επιχειρήσεις (50,7%), η κλιματική κρίση αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για τη λειτουργία τους την επόμενη πενταετία.
- Στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ), οι επιχειρήσεις κινούνται δειλά. Πάνω από τις μισές (55,1%) δεν έχουν σχέδια για σχετικές πρωτοβουλίες τους επόμενους 12 μήνες. Μόνο το 25,4% κάνουν “κάτι” (πιλοτικά ή πρώτα στάδια), ενώ το 18,5% σχεδιάζει να ξεκινήσει πρόγραμμα ΑΙ.
Τα ευρήματα για την αξιοποίηση της ΑΙ θα παρουσιαστούν αναλυτικά στο συνέδριο του ΣΕΒ «AI στην πράξη: Πώς θα εφαρμόσουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη στις επιχειρήσεις μας», τη Δευτέρα 12 Μαΐου 2025, στο Ωδείο Αθηνών.