Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025 - 13:31
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Σάμος & Οίνος: Μια ξενάγηση σε έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες του Σαμιώτικου πολιτισμού

Money & Life by Money & Life
21 Μαΐου 2024
in Γαστρονομία, Ειδήσεις, Ελλάδα, Προορισμοί
0 0
0
Αναβαθμίδες -Αμπελοτόπι στα Παλιάμπελα Μανωλατών/Photo: Νίκος Κόκκας

Αναβαθμίδες -Αμπελοτόπι στα Παλιάμπελα Μανωλατών/Photo: Νίκος Κόκκας

Share on FacebookShare on Twitter

Εκτός από το φυσικό της κάλλος, το πλούσιο ανάγλυφο, τη γεωγραφική της θέση αλλά και τη φήμη της ως γενέτειρα διάσημων φιλόσοφων και επιστημόνων της αρχαιότητας, το κρασί είναι πάντα συνδεδεμένο με τη Σάμο.

Η ημέρα αρχίζει με την επίσκεψη στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου στο Μαλαγάρι, στην πρωτεύουσα του νησιού, νωρίς το πρωί. Ο Τίτος Φραντζής, εμπορικός διευθυντής του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου και η Μαργαρίτα Ικαρίου, υπεύθυνη επικοινωνίας του Ε.Ο.Σ. Σάμου, με περιμένουν στην ξύλινη πόρτα της εισόδου του επιβλητικού κτιρίου του 19ου αιώνα, το οποίο στο παρελθόν, ακόμη πριν την ίδρυση του Συνεταιρισμού το 1934, λειτουργούσε ως οιναποθήκη και κατόπιν ως βαρελοποιείο.

Όλη η ιστορία του σαμιώτικου οίνου, από τους πρώτους διεθνώς κατοχυρωμένους ως ΠΟΠ και με την ονομασία «Samos» να είναι αρκετή για την απόδειξη προέλευσής του, ξετυλίγεται μέσα στις ψηλοτάβανες αίθουσες του εξαιρετικά καλόγουστου και άρτιου μουσείου.

Παλαιά εργαλεία στο Μουσείο Σαμιακού Οίνου/Photo: Νίκος Κόκκας
Τα γλυκά κρασιά του ΕΟΣΣ/Photo: Νίκος Κόκκας
Ο βαρελοποιός Γιώργος Δαγλής στα παλαιά βαρέλια του Μουσείου Σαμιακού Οίνου/Photo: Νίκος Κόκκας

Στην αίθουσα με τα τεράστια, ακλόνητα βαρέλια, μας περιμένει και ο Γιώργος Δαγλής, βαρελοποιός αλλά και συντηρητής βαρελιών για πάνω από 40 χρόνια. Καθώς στέκεται δίπλα σε ένα από ένα από τα δεκάδων τόνων βαρέλια, μοιάζει σαν να αγγίζει το περίβλημα όλης της ιστορίας του κρασιού στη Σάμο. Σήμερα, αυτοί οι γίγαντες απλώς στολίζουν το μουσείο. Το πολύτιμο προϊόν ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια από 225 έως 750 λίτρα σε διαφορετική αίθουσα, στο υπόγειο του κτιρίου.

Στα παλαιά βαρέλια του Μουσείου Σαμιακού Οίνου/Photo: Νίκος Κόκκας
Στο κελάρι του Μουσείου Σαμιακού Οίνου/Photo: Νίκος Κόκκας

Ανάμεσα σε εκθέματα εργαλείων και χειρωνακτικών εργασιών του παρελθόντος, προσομοίωσης των αναβαθμίδων, του κλασικού τρόπου καλλιέργειας των αμπελιών λόγω της απότομης κλίσης των εδαφών, αμέτρητων φωτογραφιών και ιστορικών ντοκουμέντων, ένα σημείο κερδίζει, κατά τη γνώμη μου, όλη τη συγκίνηση. Το καλά ασφαλισμένο κελάρι με τα μπουκάλια κρασιών, τόσο παλιών, ακόμη και από το έτος ίδρυσης του ΕΟΣ Σάμου το 1934, ξαπλωμένων στο ημίφως μιας ασθενικής λάμπας, για προστασία από το φως, κλείνοντας μέσα στο γυάλινο περίβλημά τους ιστορίες ανθρώπων και θαυμάσιων οίνων.

Αναβαθμίδες -Αμπελοτόπι στα Παλιάμπελα Μανωλατών/Photo: Νίκος Κόκκας
Αμπελοτόπι στα Παλιάμπελα Μανωλατών/Photo: Νίκος Κόκκας
Φυτό περίπου 100 χρόνων/Photo: Νίκος Κόκκας

Στο δρόμο για το Οινοποιείο του Συνεταιρισμού στο Καρλόβασι, η Μαργαρίτα και ο Τίτος με ξεναγούν στην ιστορία του σαμιώτικου άσπρου μοσχάτου, του οποίου η μεγάλη ανάπτυξη άρχισε το 18ο αιώνα όπου και ξεκίνησε να εξάγεται μαζικά στη Ρωσία, στη Γαλλία αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης. Οι παγκόσμιες εκθέσεις δεν τσιγκουνεύτηκαν τις απονομές διακρίσεων, ακόμη από το 1862. Σήμερα οι εξαγωγές καλύπτουν περίπου το 80% της ετήσιας παραγωγής και το γλυκό Μοσχάτο (μοσχάτο λευκό) της Σάμου να ανήκει στα κορυφαία κρασιά παγκοσμίως. Καθώς οδηγούμε από το Βαθύ προς το Καρλόβασι, στα αριστερά μας γίνεται φανερή η έντονη και απότομη υψομετρική διαφορά του όρους Άμπελος όπου καλλιεργούνται τα κλήματα σε πολλά διαφορετικά υψόμετρα, από 100 έως και λίγο κάτω από τα 900 μέτρα, προσδίδοντας διαφορετικά χαρακτηριστικά στα σταφύλια και επιτρέποντας στους αμπελουργούς να τα συλλέγουν με διαφορετικά επίπεδα ωρίμανσης.

Η θέα προς το Καρλόβασι από τα υψώματα κοντά στα Κοντακαίικα/Photo: Νίκος Κόκκας
Δοκιμή από την οινολόγο του ΕΟΣΣ, Μαρία Βουλαρίνου/Photo: Νίκος Κόκκας
Η οινολόγος του ΕΟΣΣ, Μαρία Βουλαρίνου/Photo: Νίκος Κόκκας

Στο οινοποιείο στο Καρλόβασι γίνονται οι κυριότερες οινοποιητικές διαδικασίες, η παραλαβή σταφυλιών, η διαλογή, η οινοποίηση, η παλαίωση και η εμφιάλωση. Εκτός από τις μεταλλικές, μια σειρά από «αβγά», όπως αποκαλούνται οι τσιμεντένιες δεξαμενές, κυριαρχούν στο χώρο, καλύπτοντας με τις καμπύλες τους και την απόσταση με το μέλλον της σύγχρονης οινοποίησης. Πριν ξεκινήσουμε για τις επισκέψεις στα αμπελοτόπια, προλαβαίνουμε μια γευστική δοκιμή των πολύ νέων κρασιών που ξεκίνησαν τη διαδικασία τους μέσα στα «αβγά» με τη φροντίδα και την απλά κατανοητή επεξήγηση από την οινολόγο του ΕΟΣΣ Μαρία Βουλαρίνου.

Ο Στέλιος Μιχάλαινας/Photo: Νίκος Κόκκας
Ο Στέλιος Μιχάλαινας σε αμπελοτόπι στους Λογαράδες/Photo: Νίκος Κόκκας
Σταμάτης Στασινής, Μαργαρίτα Ικαρίου, Τίτος Φραντζής/Photo: Νίκος Κόκκας

Το υπόλοιπο της ημέρας ξενάγησης, χωρίστηκε σε δύο μέρη. Αφήνοντας το ένα από τα δύο αυτοκίνητα σε κάποιο σημείο του κεντρικού δρόμου κοντά στον Άγιο Δημήτριο, ανηφορίζουμε με το δυνατό 4×4 προς τα Κοντακαίικα, με απότομη υψομετρική διαφορά και σημεία με εκπληκτική θέα του νησιού, από άκρη σε άκρη.

Το βιοδυναμικό κτήμα/Photo: Nίκος Κόκκας
Το πρώτο σταφυλάκι/Photo: Νίκος Κόκκας

Αμπελώνες σαν κρυμμένοι μέσα στα βουνά, αναβαθμίδες περιποιημένες, φτιαγμένες χειροποίητα με σεβασμό στην τοπική παράδοση, βιοδυναμικοί καλλιεργητές, σχεδόν απομονωμένοι αλλά απόλυτα αφοσιωμένοι στην αγροτική τους ενασχόληση, όπως ο Σταμάτης Στασινής, αλλά και κάποιοι, σαν τον Στέλιο Μιχάλαινα, ο οποίος, σαν ενεργό ηφαίστειο, με τρέχει πάνω -κάτω σε νέα αμπέλια, έως 20 ετών αλλά και σε σημεία με πολύ παλαιότερα, σχεδόν ενός αιώνα, από την περιοχή των Λογαράδων πάνω από τον Άγιο Κωνσταντίνο μέχρι τα εντελώς αμφιθεατρικά ανάμεσα στις Μανωλάτες και τους Βουρλιώτες, μιλώντας μου παράλληλα και αδιάκοπα για τα φυτά, τα αμπέλια και, φυσικά, τα αποτελέσματά τους. Η ομορφιά του τόπου και ο συνδυασμός των αμπελιών στην πιο πράσινη εκδοχή τους για φέτος με την οργιώδη βλάστηση της Σάμου, είναι μια εικόνα η οποία δύσκολα εκφράζεται με λόγια.

Μερικά από τα κρασιά του ΕΟΣΣ κατά τη διάρκεια Wine Pairing στο εστιατόριο Ορίζοντας/Photo: Νίκος Κόκκας
Μοσχαράκι (παραλλαγή βιτέλο τονάτο)/Photo: Νίκος Κόκκας
Μπουγιαμπέσα/Photo: Νίκος Κόκκας

Ο γευστικός συνδυασμός των σαμιώτικων κρασιών με ταιριαστά εδέσματα για κάθε οίνο ξεχωριστά, οργανώθηκε από τον ΕΟΣ Σάμου στο εστιατόριο «Ορίζοντας» στον Πλάτανο, ψηλά, σχεδόν πάνω από ολόκληρο το νησί. Ο Βασίλειος Σκουρφούντας μαγείρεψε και ο αδερφός του Άγγελος σύστηνε τα κάθε κρασί με τη σειρά του σε απίθανα γευστικά παντρέματα. Ταρτάρ γαρίδας, καρπάτσιο λαυράκι, μπουγιαμπέσα με κρόκο Κοζάνης, τραχανάς με γαρίδα, μοσχαράκι (παραλλαγή βιτέλο τονάτο), συναγρίδα φρικασέ και άλλα γευστικά πολύχρωμα πιάτα ταίριαξαν με τις παραλλαγές μοσχάτου που σερβιρίστηκαν.

Ταρτάρ γαρίδας/Photo: Νίκος Κόκκας
Συναγρίδα Φρικασέ/Photo: Νίκος Κόκκας
Καρπάτσιο λαυράκι/Photo: Νίκος Κόκκας

Και, φυσικά, τα παγκοσμίως διάσημα γλυκά σαμιώτικα κρασιά ενώθηκαν με μια τάρτα αχλάδι με ροκφόρ, μια crème brûlée, μια καρυδόπιτα με παγωτό αλλά και με μια σοκολάτα πραλίνα μπίτερ. Το ηλιοβασίλεμα πίσω από τα 1437 μέτρα του όρους Κέρκη, κλείνει δυνατά το σημερινό σαμιώτικο επεισόδιο.

ΠΗΓΗ

Tags: Σάμος & Οίνος
Previous Post

Γυναικοκτονία: Μία σύγχρονη μορφή πανδημίας και τα εγκλήματα που συγκλόνισαν την Ελλάδα

Next Post

Πετροχελίδονο: Ο ακούραστος ταξιδευτής των αιθέρων!

Related Posts

Ακίνητα στο σφυρί: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ελλάδα
Ειδήσεις

Ακίνητα στο σφυρί: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ελλάδα

16 Ιουνίου 2025
Πρωτοφανείς παραιτήσεις εργαζομένων στην Ισπανία
Ειδήσεις

Πρωτοφανείς παραιτήσεις εργαζομένων στην Ισπανία

16 Ιουνίου 2025
Ευρωπαϊκή επέκταση ΦΑΓΕ: Καθυστερήσεις και προκλήσεις
Ειδήσεις

Ευρωπαϊκή επέκταση ΦΑΓΕ: Καθυστερήσεις και προκλήσεις

16 Ιουνίου 2025
Αθήνα: Νέοι κανόνες για Airbnb το 2026
Ειδήσεις

Αθήνα: Νέοι κανόνες για Airbnb το 2026

16 Ιουνίου 2025
Τρεις συλληφθέντες για κλοπή τσάντας στο αεροδρόμιο
Ειδήσεις

Τρεις συλληφθέντες για κλοπή τσάντας στο αεροδρόμιο

16 Ιουνίου 2025
Πολιτική επιτροπή Νέας Δημοκρατίας
Ειδήσεις

Πολιτική επιτροπή Νέας Δημοκρατίας : Ο Κώστας Σκρέκας νέος γραμματέας

16 Ιουνίου 2025
Next Post
Πετροχελίδονο: Ο ακούραστος ταξιδευτής των αιθέρων!

Πετροχελίδονο: Ο ακούραστος ταξιδευτής των αιθέρων!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα -Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνου Κυρίμη

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους

11 μήνες ago
Φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία

24 ώρες ago
ΑΑΔΕ

Στην ΑΑΔΕ περνούν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ – Τι αλλάζει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

6 ώρες ago
Παράταση για τα προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα σε υπηρεσίες υπουργείων

Νέο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με 614 ευρώ καθαρά από τη ΔΥΠΑ – Ποιους αφορά, πότε ξεκινούν οι αιτήσεις

1 μήνα ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League COVID 19 MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ακίνητα στο σφυρί: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ελλάδα

Ακίνητα στο σφυρί: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ελλάδα

16 Ιουνίου 2025
Πρωτοφανείς παραιτήσεις εργαζομένων στην Ισπανία

Πρωτοφανείς παραιτήσεις εργαζομένων στην Ισπανία

16 Ιουνίου 2025
Ευρωπαϊκή επέκταση ΦΑΓΕ: Καθυστερήσεις και προκλήσεις

Ευρωπαϊκή επέκταση ΦΑΓΕ: Καθυστερήσεις και προκλήσεις

16 Ιουνίου 2025
Αθήνα: Νέοι κανόνες για Airbnb το 2026

Αθήνα: Νέοι κανόνες για Airbnb το 2026

16 Ιουνίου 2025
Τρεις συλληφθέντες για κλοπή τσάντας στο αεροδρόμιο

Τρεις συλληφθέντες για κλοπή τσάντας στο αεροδρόμιο

16 Ιουνίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ακίνητα στο σφυρί: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ελλάδα
  • Πρωτοφανείς παραιτήσεις εργαζομένων στην Ισπανία
  • Ευρωπαϊκή επέκταση ΦΑΓΕ: Καθυστερήσεις και προκλήσεις
  • Αθήνα: Νέοι κανόνες για Airbnb το 2026

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.