Ένα στιγμιότυπο από την άφιξη του προεδρικού αεροσκάφους της Γαλλίας στο Βιετνάμ έχει προκαλέσει τις τελευταίες ώρες έναν απρόσμενο σάλο στο διαδίκτυο. Μια εικόνα, όπου το χέρι της Μπριζίτ Μακρόν φαίνεται να κινείται με ένταση προς το πρόσωπο του Εμανουέλ Μακρόν, πυροδότησε έντονες συζητήσεις και θεωρίες, με πολλούς να κάνουν λόγο για ένα «χαστούκι» προς τον Γάλλο πρόεδρο.
Το ρεπορτάζ της Liberation περιγράφει τη σκηνή με λεπτομέρεια: «Ο πρόεδρος βρέθηκε απέναντι από την πόρτα του αεροσκάφους σε ευθεία γραμμή με τις κάμερες. Ο Μακρόν φαίνεται να συζητά με κάποιον στο αεροσκάφος που βρίσκεται εκτός κάδρου. Ξαφνικά, ένα χέρι σπρώχνει βίαια το κάτω μέρος του προσώπου του. Με το στόμα ανοιχτό, συγκρατήθηκε αμέσως και χαιρέτησε τα μέσα ενημέρωσης, σαν να μην είχε συμβεί τίποτα.»
Το περιστατικό φέρεται να έλαβε χώρα το βράδυ της Κυριακής 25 Μαΐου, λίγο πριν την έναρξη της επίσημης επίσκεψης του ζεύγους στο Βιετνάμ. Στη συνέχεια, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο αρχηγός του κράτους και η σύζυγός του κατέβηκαν από το αεροπλάνο. Παρατηρήθηκε ότι ο πρόεδρος της πρόσφερε το χέρι του, αλλά εκείνη έδειχνε να μην το προσέχει. Το κόκκινο σακάκι που φορούσε η Μπριζίτ Μακρόν, το ίδιο χρώμα με το μανίκι που φαίνεται στις πρώτες εικόνες του χεριού, ενίσχυσε τις εικασίες.
Ο σάλος που προκλήθηκε από τις εικόνες ήταν τόσο μεγάλος, που οδήγησε το Ελιζέ να τοποθετηθεί επίσημα. Αρχικά, το προεδρικό μέγαρο έκανε λόγο για fake βίντεο, ωστόσο στη συνέχεια προσπάθησε να υποβαθμίσει το περιστατικό, κάνοντας λόγο για μια στιγμή χαλάρωσης μεταξύ του προεδρικού ζεύγους.
«Ήταν μία στιγμή κατά την οποία ο πρόεδρος και η σύζυγός του αποσυμπιέστηκαν για τελευταία φορά πριν την έναρξη του ταξιδιού, διασκεδάζοντας. Αυτό ήταν το μόνο που χρειαζόταν για να δώσει τροφή στις θεωρίες συνωμοσίας,» δήλωσε πηγή από το Ελιζέ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμβουλος του Ελιζέ έσπευσε να συνδέσει το περιστατικό με συγκεκριμένους κύκλους, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Το Russia Today και άλλες παρόμοιες πηγές πέφτουν πάνω σε αυτό.» Αυτή η δήλωση υποδηλώνει μια προσπάθεια να αποδοθεί η διάδοση των θεωριών συνωμοσίας σε «φιλορώσους» κύκλους, προσδίδοντας στο γεγονός μια διάσταση γεωπολιτικής αντιπαράθεσης.
Το περιστατικό αναδεικνύει για άλλη μια φορά την ταχύτητα με την οποία ένα στιγμιότυπο μπορεί να γίνει viral στο διαδίκτυο, τροφοδοτώντας συζητήσεις και εικασίες, και πώς ακόμη και οι επίσημες απαντήσεις μπορεί να μην καταφέρουν να ανακόψουν τον κύκλο των θεωριών συνωμοσίας. Η ψηφιακή εποχή, με την άμεση διάδοση πληροφοριών και εικόνων, καθιστά όλο και πιο δύσκολο για τις δημόσιες προσωπικότητες να διαχειριστούν την εικόνα τους και να ελέγξουν την αφήγηση γύρω από απρόοπτα γεγονότα.