Ύστερα από 16 χρόνια στο τιμόνι της Ουγγαρίας, ο Βίκτορ Όρμπαν ηττήθηκε την Κυριακή (12/04) από τον Πέτερ Μαγιάρ, τον μέχρι πρότινος ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η νίκη αυτή συνοδεύτηκε από πλειάδα μηνυμάτων από τις Βρυξέλλες και από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ηγέτες, με την πρόεδρο της Κομισιόν να αναφέρει ότι «η Ουγγαρία επέλεξε την Ευρώπη».
Συγκεκριμένα, με καταμετρημένο 97% των ψήφων, το κόμμα Tisza του Πέτερ Μαγιάρ εξασφάλισε πλειοψηφία δυο τρίτων στο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας, καταλαμβάνοντας περίπου 138 από τις 199 της Βουλής, έναντι 55 της παράταξης Fidesz του απερχόμενου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.
Σημειώνεται ότι η πλειοψηφία των δύο τρίτων που όπως όλα δείχνουν πέτυχε ο Μαγιάρ αναμένεται να του δώσει τη δυνατότητα να ανατρέψει τους νόμους και τις θεσμικές αλλαγές που ο απερχόμενος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν εισήγαγε κατά τη διάρκεια της μακράς θητείας του.
Ποιος είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών
Όμως ποιος είναι ο Πέτερ Μαγιάρ; Ο ηγέτης του κόμματος Tisza είναι πρώην διπλωμάτης με νομικές σπουδές, ο οποίος ήρθε στο προσκήνιο πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν η σύζυγος του Γιούντιτ Βάργκα, παραιτήθηκε από υπουργός δικαιοσύνης μετά το σκάνδαλο με τη χορήγηση χάρης σε καταδικασμένο για σεξουαλική κακοποίηση. Αμέσως μετά ίδρυσε το κόμμα Tisza, το οποίο έλαβε 30% στις ευρωεκλογές του 2024, και πλέον στοχεύει απευθείας στην πρωθυπουργία.
Καθόλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ο Μάγιαρ προσπάθησε να αποφύγει τα λάθη που έκανε η αντιπολίτευση στο παρελθόν. Αρνήθηκε να δημιουργήσει συμμαχία με τα υπάρχοντα κόμματα της αντιπολίτευσης, συγκεντρώνοντας τον αντιπολιτευτικό χώρο σε ένα ενιαίο κίνημα και επέβαλε αυστηρό έλεγχο στις επικοινωνιακές δραστηριότητες του κόμματος, επιτρέποντας μόνο σε λίγους επιλεγμένους να κάνουν δημόσια σχόλια.
Ακόμη, η εκλογή του συνοδεύτηκε από ικανοποίηση των Βρυξελλών και των Ευρωπαίων συμμάχων, καθώς είχε δεσμευτεί προεκλογικά να επαναφέρει την Ουγγαρία σε φιλοευρωπαϊκή πορεία, να τερματίσει την εξάρτηση από τη ρωσική ενέργεια, να αποκαταστήσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης και να ξεμπλοκάρει τα «παγωμένα» ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 18 δισ. δολαρίων.
Ως προς την Ουκρανία, ο ίδιος απέφυγε να εμπλακεί στην αντιπαράθεση που αποδείχθηκε μοιραία για τον προηγούμενο αντίπαλο του Βίκτορ Όρμπαν, Πέτερ Μάρκι-Ζάι, το 2022. Αντιτίθεται τόσο στην ταχεία ένταξη του Κιέβου στην Ε.Ε. όσο και στην αποστολή όπλων, αφαιρώντας από τον Βίκτορ Όρμπαν το βασικό του επιχείρημα.















