Τετάρτη, 5 Νοεμβρίου, 2025 - 22:22
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Ειδήσεις

Ολυμπιακά ακίνητα: Το σχέδιο αξιοποίησης για 13 εγκαταστάσεις

Money & Life by Money & Life
31 Μαΐου 2023
in Ειδήσεις
0 0
0
Ολυμπιακά ακίνητα: Το σχέδιο αξιοποίησης για 13 εγκαταστάσεις
Share on FacebookShare on Twitter

Οι διαγωνισμοί και ποιοι φορείς τους διενεργούν

Δεκαεννέα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, υπάρχουν ακόμη αθλητικές υποδομές που παραμένουν απομονωμένες από την κοινωνία. Από την ώρα που έσβησαν τα φανταχτερά πυροτεχνήματα της τελετής λήξης, το καλοκαίρι του 2004, πέρασαν πολλά χρόνια για να αξιοποιηθεί μέρος της «προίκας» που άφησαν κληρονομιά, ενώ ακόμη και σήμερα πανάκριβες εγκαταστάσεις παραμένουν φαντάσματα, λεηλατημένες και βυθισμένες στη φθορά του χρόνου.

Μία από αυτές είναι και το γήπεδο του Beach Volley, το οποίο έχει μετατραπεί σε μια άτυπη χωματερή. Η χρήση της υποδομής έχει περάσει από το 2016 στην Περιφέρεια Αττικής. Οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις συντήρησης, επισκευής και αποκατάστασής του ώστε να αποδοθεί στην αθλητική κοινότητα για τη φιλοξενία διεθνών αγώνων και να λειτουργήσει ως ένα πολυ-λειτουργικό πολιτιστικό κέντρο έχουν ενταχθεί στη β’ φάση του έργου ανάπλασης του Φαληρικού Μετώπου, του οποίου ο διαγωνισμός αναμένεται να προκηρυχθεί το επόμενο διάστημα.

Το χαρτοφυλάκιο

Αλλες δέκα πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις έχει στο χαρτοφυλάκιό της η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ ΑΕ) μετά την απορρόφηση της εταιρείας Ολυμπιακά Ακίνητα ΑΕ, η οποία είχε συγκροτηθεί για την αξιοποίηση των ολυμπιακών ακινήτων στη μετα-ολυμπιακή εποχή. Δύο έχουν μεταβιβασθεί κατά κυριότητα στο ΤΑΙΠΕΔ με σκοπό τη μακροχρόνια αξιοποίησή τους και έως τότε η ΕΤΑΔ ασκεί τη διοίκηση και διαχείρισή τους.

Η πρώτη αφορά το Ολυμπιακό Ιππικό Κέντρο Μαρκοπούλου, για το οποίο ο διαγωνισμός για την αξιοποίησή του με μακροχρόνια μίσθωση ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης με τον επενδυτή ώστε η ΕΤΑΔ να παραδώσει το ακίνητο και να απεμπλακεί από τη διαχείρισή του. Οσο για το δεύτερο ακίνητο ιδιοκτησίας του ΤΑΙΠΕΔ που διαχειρίζεται η ΕΤΑΔ, το Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, χρησιμοποιείται κυρίως από την Ελληνική Ομοσπονδία Κωπηλασίας και αξιοποιείται από την ΕΤΑΔ μέσα από βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Συλλογή προτάσεων

Από τα σημαντικότερα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ παραμένει ο Ολυμπιακός Πόλος Φαλήρου, με τον νέο διαγωνισμό, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας, να αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του 2023. Εχει προηγηθεί, το 2021, Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος με στόχο τη συλλογή προτάσεων από τον επιχειρηματικό κόσμο, οι οποίες και συναξιολογούνται ώστε να ληφθούν υπόψη στον προγραμματιζόμενο διαγωνισμό.

Η μακροχρόνια μίσθωση θα αφορά το σύνολο των χώρων της Ζώνης ΙΙΙ, μια έκταση 262.107 τ.μ. που περιλαμβάνει το κλειστό γυμναστήριο ΤΑΕ KWON DO, την Εσπλανάδα, το γυάλινο κτίριο, την πλατεία νερού και υπαίθριους χώρους στάθμευσης. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός δικτύου πολιτισμού, αναψυχής και επιχειρηματικότητας στην περιοχή, με μητροπολιτικό χαρακτήρα, και τη συνένωση του δημόσιου αστικού χώρου με μία νέα ζώνη πολιτισμού και ψυχαγωγίας. Η Ζώνη ΙΙΙ βρίσκεται σε ένα από τα πλέον νευραλγικά σημεία της περιοχής ανάπλασης της  παραλιακής ζώνης του Φαλήρου και πρόκειται να αποτελέσει χαρακτηριστικό σημείο αναφοράς της νέας Αθηναϊκής Ριβιέρας. Σήμερα η ΕΤΑΔ αξιοποιεί το ακίνητο μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Αξιοποιήσεις

Το Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή, έκτασης 90.000 τ.μ., σήμερα αξιοποιείται κυρίως μέσω μισθώσεων και παραχωρήσεων ενώ υπάρχει πρόθεση για αναμόρφωση του Προεδρικού Διατάγματος που διέπει το ακίνητο ώστε να βελτιστοποιηθεί η αξιοποίησή του. Ειδικότερα, υφίστανται συμβάσεις μίσθωσης σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος έως το 2025, παραχώρησης στον Οργανισμό Special Olympics (αορίστου χρόνου χωρίς αντάλλαγμα), μίσθωσης έως τα τέλη του έτους με την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ), παραχώρησης αποκλειστικής χρήσης του Κεντρικού Κτιρίου Ιππασίας στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας και σύμβαση με την Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου.

Το Badminton

Σχετικά με τη σύμβαση που αφορούσε την εγκατάσταση του Badminton, λύθηκε οριστικά τον Αύγουστο του 2020 και αναμένεται να ξεκινήσει εκ νέου η προώθηση της εγκατάστασης για αξιοποίηση.

Στο Ολυμπιακό Κωπηλατοδρόμιο Σχινιά, του οποίου την κυριότητα έχει το ΤΑΙΠΕΔ, γίνεται σήμερα χρήση και ανάπτυξη δραστηριοτήτων από την Ελληνική Ομοσπονδία Κωπηλασίας και την Ελληνική Ομοσπονδίας Κανόε Καγιάκ. Παράλληλα η ΕΤΑΔ αξιοποιεί το ακίνητο μέσω βραχυχρόνιων εκδηλώσεων, κυρίως αθλητικού περιεχομένου. Επίσης στον χώρο στεγάζεται και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Σχινιά Μαραθώνα.

Η Αγορά «Καλατράβα»

Πάντως, το μοναδικό ολυμπιακό ακίνητο που δεν έμεινε ούτε στιγμή αναξιοποίητο και χρησιμοποιείται είτε ως αθλητικό κέντρο είτε ως συναυλιακός και εκθεσιακός χώρος είναι το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ), το οποίο ανήκει στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη ο έλεγχος των μεταλλικών κατασκευών, δηλαδή των στεγάστρων του Κεντρικού Σταδίου και του Ποδηλατοδρομίου, των εισόδων, του Τείχους των Εθνών και της Αγοράς «Καλατράβα». Επίσης, μόλις ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, έργο προϋπολογισμού 295 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) και αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης. Επίσης, σε φάση αξιολόγησης βρίσκεται η μελέτη κατάρτισης στρατηγικού και επιχειρησιακού σχεδίου και βιωσιμότητας του ΟΑΚΑ, η οποία εκτιμάται ότι θα οριστικοποιηθεί εντός του Ιουνίου.

Το Κέντρο Γαλατσίου

Σχετικά με το Ολυμπιακό Κέντρο Γαλατσίου, ακίνητο ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ, έχει παραχωρηθεί έως το 2031 στον Δήμο Γαλατσίου και ήδη αξιοποιείται για διάφορες χρήσεις (αθλητικές, υπηρεσιών, πολιτιστικές, αναψυχής κ.λπ.), έχοντας ενταχθεί πλήρως στη ζωή της πόλης. Ανευ ανταλλάγματος έχουν επίσης παραχωρεί το Ολυμπιακό Κέντρο Νίκαιας για 40 χρόνια (από το 2009) στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, όπως και το Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου για 30 χρόνια (από το 2008) στην Ελληνική Αστυνομία. Και τα δύο έχουν ανακαινιστεί και λειτουργούν.

Οσον αφορά τα ολυμπιακά ακίνητα της περιφέρειας, με σύμβαση αορίστου έχουν παραχωρηθεί και λειτουργούν πλήρως το Παμπελοποννησιακό Στάδιο στον Δήμο Πατρέων και το Πανθεσσαλικό Στάδιο στον Δήμο Βόλου, ενώ το Παγκρήτιο Στάδιο για 80 χρόνια (από το 2012) στον Δήμο Ηρακλείου.

ΠΗΓΗ

Tags: Ολυμπιακά ακίνητα
Previous Post

Μετρό Θεσσαλονίκης: Ως τα τέλη Ιουνίου ο οριστικός ανάδοχος για την εταιρεία λειτουργίας

Next Post

Lamda Development: Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανέγερση του Vouliagmenis Mall

Related Posts

εξωδικαστικός μηχανισμός
Ειδήσεις

Nέο ρεκόρ ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό — 2.440 συμφωνίες για 581,5 εκατ. ευρώ

5 Νοεμβρίου 2025
Ο τουρισμός έκανε το «θαύμα» του – Μειώθηκαν κατά 50% οι επιδοτούμενοι άνεργοι
Ειδήσεις

Ξεκινούν οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας

5 Νοεμβρίου 2025
Προσωπικός Αριθμός
Ειδήσεις

Προσωπικός Αριθμός: Λήγει σήμερα η παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

5 Νοεμβρίου 2025
ΕΛΤΑ
Ειδήσεις

ΕΛΤΑ: Νέες κυβερνητικές «αιχμές» για την επικοινωνιακή διαχείριση από τη διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων

5 Νοεμβρίου 2025
Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες και άνεμοι 8 μποφόρ στο Αιγαίο
Ειδήσεις

Καιρός Τετάρτης 5 Νοεμβρίου: Εστία έντονων φαινομένων σε Μαγνησία, Σποράδες και κεντρική–βόρεια Εύβοια

5 Νοεμβρίου 2025
Δόμνα Μιχαηλίδου
Ειδήσεις

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Συνεχίζουμε να εμπλουτίζουμε τα εργαλεία μας»

4 Νοεμβρίου 2025
Next Post
Lamda Development: Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανέγερση του Vouliagmenis Mall

Lamda Development: Προχωρούν οι διαδικασίες για την ανέγερση του Vouliagmenis Mall

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Ο άντρας των ονείρων μου

Το νέο κίνημα του AI ( Artificial Intelligence ) ρομαντισμού και οι επιπτώσεις του στις ανθρώπινες σχέσεις

2 ημέρες ago
Προσωπικός Αριθμός

Προσωπικός Αριθμός: Λήγει σήμερα η παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

15 ώρες ago
δεκαετία του '80

Η Δεκαετία του 80′: «Μια Χρυσή Εποχή»

2 έτη ago
Ήρκος Αποστολίδης: Ένας απο τους τελευταίους υπερασπιστές του ορθού λόγου

Ήρκος Αποστολίδης: Ένας απο τους τελευταίους υπερασπιστές του ορθού λόγου

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΓΑΛΛΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

εξωδικαστικός μηχανισμός

Nέο ρεκόρ ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό — 2.440 συμφωνίες για 581,5 εκατ. ευρώ

5 Νοεμβρίου 2025
Ο τουρισμός έκανε το «θαύμα» του – Μειώθηκαν κατά 50% οι επιδοτούμενοι άνεργοι

Ξεκινούν οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας

5 Νοεμβρίου 2025
Προσωπικός Αριθμός

Προσωπικός Αριθμός: Λήγει σήμερα η παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης

5 Νοεμβρίου 2025
ΕΛΤΑ

ΕΛΤΑ: Νέες κυβερνητικές «αιχμές» για την επικοινωνιακή διαχείριση από τη διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων

5 Νοεμβρίου 2025
Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες και άνεμοι 8 μποφόρ στο Αιγαίο

Καιρός Τετάρτης 5 Νοεμβρίου: Εστία έντονων φαινομένων σε Μαγνησία, Σποράδες και κεντρική–βόρεια Εύβοια

5 Νοεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Nέο ρεκόρ ρυθμίσεων στον εξωδικαστικό — 2.440 συμφωνίες για 581,5 εκατ. ευρώ
  • Ξεκινούν οι αιτήσεις επιχειρήσεων για το νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας
  • Προσωπικός Αριθμός: Λήγει σήμερα η παράταση που δόθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης
  • ΕΛΤΑ: Νέες κυβερνητικές «αιχμές» για την επικοινωνιακή διαχείριση από τη διοίκηση των Ελληνικών Ταχυδρομείων

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.