Με δύο αιχμηρές αναρτήσεις στην πλατφόρμα Truth Social, ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε νέο κύκλο πιέσεων προς την Κίνα, λίγο πριν ξεκινήσουν οι πρώτες επίσημες συνομιλίες ανάμεσα σε Αμερικανούς και Κινέζους αξιωματούχους αυτό το Σαββατοκύριακο στη Γενεύη.
Στη μία ανάρτηση ο Τραμπ έγραψε: «Δασμός 80% στην Κίνα ακούγεται σωστός! Τώρα είναι στα χέρια του Scott B.», αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών, Σκοτ Μπέσεντ. Λίγο νωρίτερα, είχε αναφέρει με έμφαση: «Η ΚΙΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΗΣ ΣΤΙΣ ΗΠΑ — ΘΑ ΤΗΣ ΕΚΑΝΕ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ! ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΘΕΣΗ ΠΙΑ!»
Οι δηλώσεις έρχονται ενόψει των διαβουλεύσεων που θα έχουν στη Γενεύη ο Μπέσεντ και ο εμπορικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Τζέιμισον Γκριρ, με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Χε Λίφενγκ. Αυτές είναι οι πρώτες δημόσιες συνομιλίες ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης των εντάσεων που οδήγησαν σε εμπορικό πόλεμο με εκατέρωθεν δασμούς άνω του 100%.
Ο προτεινόμενος δασμός 80% από τον Τραμπ, αν και χαμηλότερος από το 145% που ισχύει σήμερα για πολλά κινεζικά προϊόντα, εξακολουθεί να θεωρείται εξαιρετικά υψηλός και πιθανώς αποτρεπτικός για το εμπόριο. Είναι επίσης πολύ υψηλότερος από το 10% που προβλέπει η πρόσφατη εμπορική συμφωνία ΗΠΑ–Ηνωμένου Βασιλείου.
Δεν έχει ακόμα αποσαφηνιστεί αν ο Τραμπ επιδιώκει ο δασμός αυτός να είναι μόνιμος ή αν τον προτείνει ως διαπραγματευτικό εργαλείο. Ωστόσο, είναι σαφές πως ο ίδιος βλέπει την Κίνα ως βασικό εμπόδιο στα σχέδιά του για αναμόρφωση του παγκόσμιου εμπορίου.
Την ίδια ώρα, άλλες μεγάλες οικονομίες είχαν δει τους επιβληθέντες δασμούς να μειώνονται ή να αναστέλλονται από τις 9 Απριλίου, κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση της Κίνας, με την οποία οι εντάσεις διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.
Παρά τις πιέσεις, η Κίνα εξακολουθεί να είναι βασικός εμπορικός εταίρος των ΗΠΑ. Το 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξήγαγαν στην Κίνα προϊόντα αξίας 143,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ εισήγαγαν αγαθά αξίας 438,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ.