Τρίτη, 17 Ιουνίου, 2025 - 12:04
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Ειδήσεις

O M.Σχοινάς για την Ευρώπη ως άγκυρα λογικής και την πρωτοφανή θετική συγκυρία για την Ελλάδα

Money & Life by Money & Life
11 Φεβρουαρίου 2024
in Ειδήσεις
0 0
0
O M.Σχοινάς για την Ευρώπη ως άγκυρα λογικής και την πρωτοφανή θετική συγκυρία για την Ελλάδα
Share on FacebookShare on Twitter

Ως «άγκυρα σταθερότητας και λογικής σε έναν κόσμο που το πάνω χέρι έχουν πάρει οι παράφρονες» προβάλει αργά αλλά σταθερά η Ευρώπη, όπως επισήμανε σήμερα, από το βήμα του επίσημου gala του 32ου Money Show στη Θεσσαλονίκη, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς. Πρόσθεσε ότι το βασικό ζητούμενο του επόμενου πολιτικού κύκλου, που ανοίγει με τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, είναι αυτό μιας Ευρώπης «που αφήνει πίσω της την εποχή των ψευδαισθήσεων και της αφέλειας, που ηγείται και δεν ακολουθεί και μπορεί να λύσει τα βασικά της προβλήματα με την ισχύ της οικονομίας της και το δεύτερο παγκόσμιο νόμισμα αναφοράς».

Αναφερόμενος ειδικά στην Ελλάδα, εξέφρασε την πεποίθηση ότι βρίσκεται σε μια πρωτοφανή θετική συγκυρία, καθώς «οι πλανήτες στοιχίζονται με τρόπο που την ευνοούν» και προβάλει ως χώρα σταθερότητας, ευημερίας και ασφάλειας, σε μια περιοχή που αυτά είναι ζητούμενα και όχι δεδομένα. «Είμαστε η μόνη χώρα σε ακτίνα 500 χλμ που είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, της Ευρωζώνης, της Σένγκεν και του Συμβουλίου της Ευρώπης. Είμαστε όσα όλοι οι γείτονές μας θέλουν να γίνουν» είπε χαρακτηριστικά.

Διπλή λεωφόρος ανάπτυξης και μια εθνική κατάκτηση που δεν έχει τη θέση που της αξίζει στον δημόσιο διάλογο

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει στη διάθεσή της πρωτοφανείς πόρους για να στηρίζει την αναπτυξιακή της δυναμική, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, μια διπλή λεωφόρο χρηματοδότησης, με συνολικους πόρους κοντά στα 70 δισ. «Αισθάνομαι πολύ περήφανος που η Ελλάδα είναι ο πανευρωπαϊκός πρωταθλητής στην αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης (…) Είναι μια μεγάλη εθνική κατάκτηση, για την οποία ο δημόσιος διάλογος στη χώρα δυστυχώς δεν έχει βρει τον χώρο που της αξίζει. Θλίβομαι συχνά όταν βλέπω να κατακυριεύεται ο δημόσιος χώρος από άλλες συζητήσεις και να αποσιωπώνται οι μεγάλες εθνικές ευρωπαϊκές επιτυχίες της Ελλάδας» υπογράμμισε.

Έκανε επίσης λόγο για «δύο μύθους, δύο ψέματα» στον δημόσιο διάλογο στην Ελλάδα. Ο πρώτος είναι, όπως είπε, ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης προορίζονται μόνο για το κέντρο της χώρας, την πρωτεύουσα, κάτι που δεν ισχύει, δεδομένου ότι επεκτείνονται σε όλη την επικράτεια και τις περιφέρειες, σε σχολεία και νοσοκομεία, στο ThessINTEC και τη δυτική Θεσσαλονίκη, τη Χαλκιδική και τη Φλώρινα. «Νιώθω την ανάγκη να καταρρίψω αυτό το ψέμα από τη Θεσσαλονίκη» σημείωσε. Ο δεύτερος μύθος, πρόσθεσε, είναι ότι το Ταμείο αφορά μόνο τους μεγάλους, κάτι που επίσης δεν ισχύει, καθώς το 47% των συμβασιοποιημένων δανείων για τις επιχειρήσεις, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, πάνε στις ΜΜΕ.

Επανάσταση δεξιοτήτων και οργανωμένη κινητικότητα

Ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε και στο θέμα της έλλειψης δεξιοτήτων στην Ευρώπη, για το οποίο επισήμανε πως έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας. «Χρειαζόμαστε στην Ευρώπη και την Ελλάδα μια επανάσταση δεξιοτήτων, να κάνουμε τις δεξιότητες ένα βασικό ανθρώπινο δικαίωμα» σημείωσε και έκανε λόγο για την ανάγκη οργανωμένης κινητικότητας. Οπως είπε, στις αρχές του 20ου αιώνα, οι Ευρωπαίοι αντιστοιχούσαν στο 20% παγκόσμιου πληθυσμού, στις αρχές του τρέχοντος στο 10% και το 2050 δεν θα ξεπερνούν το 5%. «Η Νιγηρία από μόνη της το 2050 θα έχει περισσότερους κατοίκους από την Ευρώπη συνολικά» είπε, αναφερόμενος στις επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα της οικονομίας, τις συντάξεις και την άμυνα. «Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα για να ενισχύσουμε το δημογραφικό μέτωπο, για αναβάθμιση και επικαιροποίηση δεξιοτήτων. Αλλά πρέπει να κάνουμε και κάτι άλλο, όχι εύκολο, αλλά απαραίτητο. Να βρούμε τον τρόπο να φέρουμε στην Ευρώπη πολίτες τρίτων χωρών, με δεξιότητες στους τομείς που μας “καίνε”, τη γεωργία, τη μεταποίηση, τον τουρισμό, την εστίαση. Με κανόνες, με όρους, με χαρτιά, όχι παράνομα. Και όποιος θα έρθει να ζήσει και να εργαστεί στην Ευρώπη, θα πρέπει να ζήσει σύμφωνα με τις αρχές και αξίες που διέπουν ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Αν δεν συντρέξουν αυτές οι συνθήκες δεν θα υπάρξει οργανωμένη μετανάστευση» τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η ευρωπαϊκή οικονομία είναι η πιο ανοιχτή διεθνής οικονομία στον κόσμο, η μεγαλύτερη και πιο καλά ρυθμισμένη εσωτερική αγορά, με το εμπόριο να αποτελεί το βασικό στρατηγικό όπλο μας, μια ήπια δύναμη σε μια εποχή έντασης και απειλών.

«Ιδίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια αντιμετωπίσαμε γεγονότα χωρίς ιστορικό προηγούμενο. Την πρώτη πανδημία μετά το 1918. Τον πρώτο πόλεμο μετά το 1945. Μια σειρά από υβριδικές απειλές στα εξωτερικά σύνορα, μια γιγαντιαία καμπάνια παραπληροφόρησης και τώρα τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή. Μέσα από αυτή την πορεία πολύ ισχυρών κρίσεων, όμως η Ευρώπη άνθησε, τα κατάφερε, κλονίστηκε, αλλά δεν γκρεμίστηκε από αυτές τις κρίσεις» είπε, προσθέτοντας ότι μέσα από αυτές τις δύσκολες κρίσεις, η Ευρώπη αφήνει πίσω της και την εποχή της ασφάλειας, της αφέλειας, της παιδικότητας.

Αν.Μάνη: Η Ελλάδα προχωρά μπροστά για να πρωταγωνιστήσει

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα «προχωρά μπροστά για να πρωταγωνιστήσει», διατύπωσε η υφυπουργός Ανάπτυξης, ‘Αννα Μάνη-Παπαδημητρίου, η οποία αναφέρθηκε στη δέσμευση της κυβέρνησης για την προώθηση της καινοτομίας και του πράσινου και ψηφιακού μετασχηματισμού.

Έκανε λόγο για επενδυτική έκρηξη στη Θεσσαλονίκη, μέσα από τα μεγάλα έργα που θα μεταμορφώσουν την περιοχή με πολλαπλασιαστικά οφέλη για όλη την Ελλάδα. «Επανατοποθετείται η Μακεδονία και η Θράκη στον χάρτη του αύριο, με τα 30 έργα που σχεδιάζονται και υλοποιούνται» είπε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στο πρότζεκτ μετατροπής της Ατυπης Βιομηχανικής Συγκέντρωσης του Καλοχωρίου σε Επιχειρηματικό Πάρκο Εξυγίανσης και στο τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς ThessINTEC, που συνεισφέρει στην ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε Silicon Valley της γεωγραφικής της γειτονιάς.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα, για πρώτη φορά, φέτος διαθέτει εθνική στρατηγική για τη βιομηχανία, που στόχος είναι η συνεισφορά της στο ΑΕΠ να φτάσει στο 15% ώς το 2030. Αναφέρθηκε στην ένταξη 20 βιομηχανικών πάρκων στο σχετικό πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης, σημειώνοντας ότι στόχος είναι στα επόμενα πέντε χρόνια τα βιομηχανικά πάρκα να καταστούν πράσινα και έξυπνα, και έξι από αυτά βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα.

«Το 2023 αφήνει θετικό πρόσημο για τη χώρα, σε συνέχεια του έργου που έγινε την προηγούμενη τετραετία» σημείωσε, υπενθυμίζοντας την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τη σημαντική μείωση της ανεργίας, το ρεκόρ στην αύξηση του τουρισμού και των άμεσων ξένων επενδύσεων και τη γενικότερη ενίσχυση της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας, καθώς και την ανάπτυξη με διπλάσιο ρυθμό από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και τις εξαιρετικές επιδόσεις των εξαγωγών. Ωστόσο, είπε, για να συνεχιστεί η πορεία ανάκαμψης της χώρας, είναι απολύτως απαραίτητη η συνέχιση της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.

Υπενθύμισε, τέλος, ότι 6,2 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν φέτος στη στήριξη των επενδύσεων, αξιοποιώντας τα διαθέσιμα κονδύλια από πολλές πηγές, όπως η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και ο αναπτυξιακός νόμος, με σημαντικό όγκο αυτών των πόρων να εστιάζει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες θα δοθούν ενισχύσεις άνω του μισού δισ. ευρώ.

Μείωση του κόστους του χρήματος και άνοιγμα των πιστώσεων για τις επιχειρήσεις αναμένει η επιχειρηματική κοινότητα, όπως επισήμανε ο πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης, επισημαίνοντας πως η νέα χρονιά άνοιξε με νέα δεδομένα για το επιχειρηματικό περιβάλλον, εξαιτίας των νομοθετικών αλλαγών στη φορολογία, το ασφαλιστικό και τον νόμο για τα εργασιακά. Ο κ. Μασούτης χαρακτήρισε το νέο ΕΣΠΑ ως μοναδική ευκαιρία για το αναπτυξιακό άλμα που έχει ανάγκη η χώρα, ενώ εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας της Θεσσαλονίκης, όπου μεγάλες ξένες επιχειρήσεις διεθνούς βεληνεκούς έχουν δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και και λειτουργούν ως πόλος έλξης και άλλων ξένων επενδύσεων.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ο οποίος επισήμανε -μεταξύ άλλων- την ανάγκη της ταχύτερης δυνατής ολοκλήρωσης μεγάλων έργων υποδομής, όπως το fly over και υποσχέθηκε ότι είναι έτοιμος να καλωσορίσει κάθε κυβερνητική πρωτοβουλία που υπηρετεί τα συμφέροντα της πόλης, αλλά ταυτόχρονα να διεκδικήσει όσα χρειάζεται και απαιτεί η Θεσσαλονίκη. Χαιρετισμό απηύθυνε και η αντιπεριφερειάρχης, Βούλα Πατουλίδου._

Αλεξάνδρα Γούτα

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΔΙΕΘΝΉΚΟΜΙΣΙΟΝ
Previous Post

Δελτίο τύπου από την Κοπή πίτας του Ελληνικού Παραρτήματος της Λέσχης της Ρώμης

Next Post

Το Παρίσι συμμερίζεται “το πραγματικό τραύμα” των Ισραηλινών αλλά θεωρεί “αδικαιολόγητη” την κατάσταση στη Γάζα, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Σεζουρνέ

Related Posts

επιδόματα - Πληρωμές
Ειδήσεις

Χάνεται η επιστροφή ενοικίου αν δεν πληρώνετε ηλεκτρονικά – Ποιοι επηρεάζονται

17 Ιουνίου 2025
Ακρίβεια και καλοκαίρι
Ειδήσεις

Ακρίβεια και καλοκαίρι: Γιατί οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε διακοπές φέτος

16 Ιουνίου 2025
Νέο επίδομα 250€ για συνταξιούχους και ευάλωτους
Ειδήσεις

Νέο επίδομα 250€ για συνταξιούχους και ευάλωτους

16 Ιουνίου 2025
Ακίνητα στο σφυρί: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ελλάδα
Ειδήσεις

Ακίνητα στο σφυρί: Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί στην Ελλάδα

16 Ιουνίου 2025
Πρωτοφανείς παραιτήσεις εργαζομένων στην Ισπανία
Ειδήσεις

Πρωτοφανείς παραιτήσεις εργαζομένων στην Ισπανία

16 Ιουνίου 2025
Ευρωπαϊκή επέκταση ΦΑΓΕ: Καθυστερήσεις και προκλήσεις
Ειδήσεις

Ευρωπαϊκή επέκταση ΦΑΓΕ: Καθυστερήσεις και προκλήσεις

16 Ιουνίου 2025
Next Post
Το Παρίσι συμμερίζεται “το πραγματικό τραύμα” των Ισραηλινών αλλά θεωρεί “αδικαιολόγητη” την κατάσταση στη Γάζα, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Σεζουρνέ

Το Παρίσι συμμερίζεται "το πραγματικό τραύμα" των Ισραηλινών αλλά θεωρεί "αδικαιολόγητη" την κατάσταση στη Γάζα, δηλώνει ο ΥΠΕΞ Σεζουρνέ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα -Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνου Κυρίμη

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους

11 μήνες ago
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «έπιασε λιμάνι» στο Αλεποχώρι με την υπερθαλαμηγό του

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «έπιασε λιμάνι» στο Αλεποχώρι με την υπερθαλαμηγό του

16 ώρες ago
φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Όλα τα «SOS» και οι «παγίδες» για τους ιδιοκτήτες

1 ημέρα ago
Αθήνα: Νέοι κανόνες για Airbnb το 2026

Αθήνα: Νέοι κανόνες για Airbnb το 2026

1 ημέρα ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League COVID 19 MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες: Λιγότερα καταστήματα, λιγότεροι εργαζόμενοι

Η νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες: Λιγότερα καταστήματα, λιγότεροι εργαζόμενοι

17 Ιουνίου 2025
επιδόματα - Πληρωμές

Χάνεται η επιστροφή ενοικίου αν δεν πληρώνετε ηλεκτρονικά – Ποιοι επηρεάζονται

17 Ιουνίου 2025
Καιρός: Καύσωνας και σήμερα με την θερμοκρασία στους 41 βαθμούς

Καιρός: Ζέστη και ήλιος σε όλη τη χώρα – Μικρές εξαιρέσεις στα βόρεια

17 Ιουνίου 2025
Η ιστορία της ροκ ζωντανεύει στο Χιούστον: Μοναδική έκθεση με την υπογραφή του Rolling Stone

Η ιστορία της ροκ ζωντανεύει στο Χιούστον: Μοναδική έκθεση με την υπογραφή του Rolling Stone

17 Ιουνίου 2025
Σε στάση αναμονής η ελληνική αγορά για τις επιπτώσεις της κρίσης Ισραήλ – Ιράν

Σε στάση αναμονής η ελληνική αγορά για τις επιπτώσεις της κρίσης Ισραήλ – Ιράν

17 Ιουνίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Η νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες: Λιγότερα καταστήματα, λιγότεροι εργαζόμενοι
  • Χάνεται η επιστροφή ενοικίου αν δεν πληρώνετε ηλεκτρονικά – Ποιοι επηρεάζονται
  • Καιρός: Ζέστη και ήλιος σε όλη τη χώρα – Μικρές εξαιρέσεις στα βόρεια
  • Η ιστορία της ροκ ζωντανεύει στο Χιούστον: Μοναδική έκθεση με την υπογραφή του Rolling Stone

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.