Αντιδράσεις και διευκρινίσεις προκαλεί ο νέος νόμος 5170/2025 σχετικά με τα τροχόσπιτα και τα τροχοκινούμενα οχήματα, με το Υπουργείο Τουρισμού να εκδίδει ανακοίνωση έπειτα από σχετικό ρεπορτάζ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το Άρθρο 27 του νόμου τίθεται ως ουσιαστική ποινικοποίηση της ελεύθερης διαβίωσης και μετακίνησης με τροχόσπιτο, καθώς και της φιλοξενίας δεύτερου οχήματος σε ιδιωτικό χώρο. Εκφράζονται ανησυχίες για πλήγμα στον εναλλακτικό τουρισμό και στην έννοια της ιδιωτικής ιδιοκτησίας. Η νέα νομοθεσία απαγορεύει ρητά την εγκατάσταση ή στάθμευση τροχόσπιτων σε κοινόχρηστους χώρους όπως πάρκινγκ, παραλίες, πάρκα ή δασικές εκτάσεις, χωρίς να γίνεται διάκριση ως προς τη διάρκεια παραμονής, κάτι που εγείρει προβληματισμούς για βαριά πρόστιμα ή ακόμα και ποινή φυλάκισης ακόμα και για σύντομη στάθμευση.
Απαντώντας στους προβληματισμούς, το Υπουργείο Τουρισμού υποστηρίζει ότι ο σκοπός του νόμου 5170/2025 είναι να «δοθεί τέλος στην καταχρηστική κατάληψη δασών, αιγιαλών, αρχαιολογικών χώρων και γενικότερα χώρων κοινής χρήσης, από τροχόσπιτα και τροχοκινούμενα οχήματα».
Στην ανακοίνωσή του, το Υπουργείο αναφέρει ότι η διάταξη αυτή «νομοθετεί το αυτονόητο», το οποίο «ισχύει και εφαρμόζεται σε όλες τις ευνομούμενες χώρες». Τονίζει ότι οι χώρες αυτές προστατεύουν «τα δημόσια αγαθά της υγιεινής και της ασφάλειας του συνόλου των πολιτών και των επισκεπτών», ενώ ταυτόχρονα «απαγορεύουν ρητώς την καταχρηστική χρήση δημόσιου χώρου εις βάρος του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος». «Προστατεύουμε δηλαδή το δημόσιο συμφέρον και θωρακίζουμε τη νομιμότητα!» επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Το Υπουργείο διευκρινίζει ότι οι πολίτες/επισκέπτες με τροχόσπιτο μπορούν να σταθμεύουν σε οργανωμένα camping, τα οποία λειτουργούν νόμιμα και πληρούν τις απαραίτητες προδιαγραφές. Επισημαίνεται ότι η νέα ρύθμιση εναρμονίζεται με το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο των νόμων 392/1976 και 4276/2014, οι οποίοι ήδη απαγορεύουν την εγκατάσταση σκηνών ή στάθμευση τροχόσπιτων σε ευαίσθητες περιβαλλοντικά και πολιτιστικά περιοχές, καθώς και τη φιλοξενία πέραν του ενός τροχόσπιτου από ιδιώτες ή καταστηματάρχες.
Επιπλέον, στη νέα διάταξη γίνεται μνεία στις διατάξεις του Άρθρου 34 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) από το 1999, που παραμένει σε ισχύ και αναφέρει την απαγόρευση στάθμευσης ρυμουλκούμενων, τροχόσπιτων και σκαφών σε κατοικημένες περιοχές πέραν των 24 ωρών, με δυνατότητα στάθμευσης σε κατάλληλους περιφραγμένους χώρους οριζόμενους από τους δήμους.
Τέλος, ο νόμος προβλέπει ρητά τη δυνατότητα δωρεάν στάθμευσης (φιλοξενίας) ενός τροχόσπιτου σε ιδιωτικό χώρο, ενώ για περαιτέρω χρήση χώρου απαιτείται η δημιουργία επιχείρησης. Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με το Υπουργείο Τουρισμού, τίθεται φραγμός στην παράνομη επιχειρηματική δραστηριότητα σε βάρος των νόμιμων και αδειοδοτημένων camping.
Το Υπουργείο καταλήγει affirming τη δέσμευσή του, μέσω της τήρησης της νομιμότητας, για την εξασφάλιση της ποιότητας της ταξιδιωτικής εμπειρίας και την προστασία και αναβάθμιση των ελληνικών προορισμών.