Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρουσίασε τη νέα βιοκλιματική όψη του κτιρίου στη Λεωφόρο Μεσογείων, με τον υπουργό Νίκο Δένδια να τονίζει, μέσω ανάρτησής του, ότι «εκφράζει τη νέα εικόνα των Ενόπλων Δυνάμεων» και σηματοδοτεί τη λογική της μεταρρύθμισης «Ατζέντα 2030». Το έργο, ορατό από τον άξονα της Μεσογείων, φιλοδοξεί να γίνει σημείο αναφοράς για την πρωτεύουσα.
Η νότια όψη του κτιρίου, μήκους άνω των 340 μ., επενδύθηκε με λευκές περσίδες αλουμινίου: 730 κάθετες σειρές, ύψους 30,5 μ. η καθεμία, τοποθετημένες με ρυθμική μεταβολή πυκνότητας. Οι διακοπές στην ακολουθία σηματοδοτούν τις εισόδους των Γενικών Επιτελείων (ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ), όπου δεσπόζουν οι θυρεοί. Στο κέντρο, η νέα κεντρική σκάλα —ελλειπτικής κάτοψης, μήκους ~75 μ., με 20 σκαλοπάτια, πλατύσκαλο και δύο ράμπες— οργανώνει την πρόσβαση και το δημόσιο πρόσωπο του συγκροτήματος.
Η παρέμβαση «κουμπώνει» με την «Κιβωτό Εθνικής Μνήμης» του Κώστα Βαρώτσου (εγκαίνια 26/3/2025): γυάλινες κολώνες ύψους 1–6 μ. φέρουν χαραγμένα τα ονόματα 121.692 πεσόντων των εθνικών αγώνων, φωτιζόμενες νυχτερινά με ιδιαίτερες ανταύγειες. Δύο ελαιώνες πλαισιώνουν το μνημείο με 25 και 28 ελαιόδεντρα, παραπέμποντας στις επετείους 25ης Μαρτίου 1821 και 28ης Οκτωβρίου 1940. Παράλληλα, στο νότιο τμήμα του στρατοπέδου Παπάγου αφαιρέθηκαν παλαιά υπόστεγα, φυτεύτηκαν εκατοντάδες νέα δέντρα και δημιουργήθηκαν χώροι πρασίνου.
Ο σχεδιασμός της όψης φέρει την υπογραφή του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου και της αρχιτέκτονα Χρυσάνθης Ασπρουλοπούλου, συνδυάζοντας σκίαση–ενεργειακή απόδοση, ασφάλεια και λειτουργικότητα για τους εργαζόμενους. Η χρηματοδότηση προήλθε από δωρεά της METLEN Energy & Metals. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, έχει ήδη καταρτιστεί σχέδιο επέκτασης της βιοκλιματικής παρέμβασης στο υπόλοιπο κτίριο και στο εσωτερικό (είσοδοι, διάδρομοι, κοινόχρηστοι χώροι, γραφεία), με στόχο περαιτέρω ενεργειακή αναβάθμιση και μείωση αποτυπώματος.
Το εγχείρημα συμπυκνώνει την επιδίωξη για σύγχρονες, ανθεκτικές και “πράσινες” υποδομές στο πλαίσιο του μεγαλύτερου προγράμματος εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως το χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.















