Η ίδρυση δύο μεγάλων θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο αποτελεί μία ιστορική κίνηση για την προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος της Ελλάδας. Όπως επισημαίνουν ο Νίκος Χαραλαμπίδης (Greenpeace Ελλάδας) και η Ειδική Απεσταλμένη για τους Ωκεανούς, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, πρόκειται για ένα κομβικό βήμα προς την οικολογική βιωσιμότητα και την ανθεκτικότητα απέναντι στην κλιματική κρίση.
Η Δρ. Αυγερινοπούλου χαρακτηρίζει τα νέα πάρκα ως “επένδυση στην οικολογική ακεραιότητα και τη διαγενεακή δικαιοσύνη”, ενώ ο κ. Χαραλαμπίδης υπενθυμίζει ότι “κάθε δεύτερη ανάσα μας προέρχεται από τους ωκεανούς”. Η δημιουργία προστατευόμενων περιοχών που θα καλύπτουν το 30% των ελληνικών θαλασσών –με το 10% σε καθεστώς απόλυτης προστασίας– αποτελεί μέρος της διεθνούς δέσμευσης “30×30” και επανειλημμένη υπόσχεση της ελληνικής κυβέρνησης.
Τα νέα θαλάσσια πάρκα δεν είναι απλώς ζώνες περιορισμού. Προορίζονται να λειτουργήσουν ως θύλακες αναγέννησης και αποκατάστασης, με απαγόρευση επιβλαβών δραστηριοτήτων όπως η αλιεία με βυθότρατα. Παράλληλα, θα φιλοξενήσουν και προστατεύσουν σημαντικά απειλούμενα είδη όπως η μεσογειακή φώκια, η θαλάσσια χελώνα και διάφορα είδη δελφινιών και φαλαινών.
Τέλος, τα πάρκα ανοίγουν τον δρόμο για βιώσιμο τουρισμό, ήπια αλιεία και επιστημονική έρευνα, ενισχύοντας τις γαλάζιες οικονομίες. Η Ελλάδα, μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, δηλώνει ξεκάθαρα την πρόθεσή της να προστατεύσει τον θησαυρό που λέγεται θάλασσα.