Μια σειρά από νέα μέτρα για την ενίσχυση της ασφάλειας, την αποτελεσματική αντιμετώπιση φαινομένων βίας και την επιτάχυνση των πειθαρχικών διαδικασιών στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) ανακοίνωσε η Υπουργός Παιδείας, κα Σοφία Ζαχαράκη, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Πρυτάνεων που πραγματοποιήθηκε στη Χαλκιδική. Παράλληλα, προανήγγειλε ρύθμιση για τους μακροχρόνιους φοιτητές.
Ενίσχυση της Ασφάλειας:
Στο επίκεντρο των ανακοινώσεων βρέθηκε η θωράκιση των πανεπιστημιακών χώρων. Η Υπουργός έθεσε αυστηρή προθεσμία έως το τέλος Ιουλίου για την υποβολή ή επικαιροποίηση των σχεδίων ασφαλείας από όλα τα Πανεπιστήμια. Έως το τέλος του 2025, δε, θα πρέπει να έχει τεθεί σε εφαρμογή σύστημα ελεγχόμενης πρόσβασης στις σχολές των μεγάλων αστικών κέντρων. Η είσοδος και έξοδος θα γίνεται εφεξής αποκλειστικά με την ακαδημαϊκή ταυτότητα, ενώ θα εγκατασταθούν μπάρες και συστήματα καταγραφής πρόσβασης. Η κα Ζαχαράκη διαβεβαίωσε επίσης για τη δυνατότητα έκτακτης χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων όπου κρίνεται απαραίτητο για την υλοποίηση αυτών των μέτρων.
Αντιμετώπιση της Βίας και Πειθαρχικές Διαδικασίες:
Βασικός πυλώνας της νέας πολιτικής είναι η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου για την πειθαρχική και ποινική αντιμετώπιση της βίας εντός των Πανεπιστημίων. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες:
- Η ιδιότητα του φοιτητή θα αναστέλλεται αυτόματα για έως και 24 μήνες σε περιπτώσεις ποινικής δίωξης για πράξεις βίας κατά μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας ή σοβαρής καταστροφής υποδομών.
- Η οριστική διαγραφή φοιτητών που έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα παραμένει στην αρμοδιότητα των Πειθαρχικών Συμβουλίων των Ιδρυμάτων.
- Θεσπίζεται η υποχρέωση δημιουργίας ενός και μόνο Πειθαρχικού Συμβουλίου ανά ΑΕΙ, με στόχο την ολοκλήρωση των διαδικασιών εντός δύο μηνών, εκτός εξαιρετικών περιπτώσεων.
- Προβλέπονται πειθαρχικές και διοικητικές κυρώσεις για Πρυτάνεις και μέλη ΔΕΠ που δεν τηρούν τις καθορισμένες προθεσμίες.
- Δημιουργείται Παρατηρητήριο Φαινομένων Βίας στο Υπουργείο Παιδείας και προχωρά η πλήρης στελέχωση των Μονάδων Ασφαλείας και Προστασίας σε κάθε ΑΕΙ.
- Εισάγεται ειδικό ποινικό πλαίσιο για την πανεπιστημιακή βία, αντίστοιχο με αυτό της αθλητικής και ενδοοικογενειακής βίας, με ταχείες διαδικασίες και αυστηρές κυρώσεις.
- Σε περιπτώσεις φθοράς δημόσιας περιουσίας, οι υπαίτιοι θα υποχρεούνται να αποκαταστήσουν τη ζημία, με τη σχετική οφειλή να βεβαιώνεται στη ΔΟΥ σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Η Υπουργός υπογράμμισε με έμφαση: «Η αίσθηση της ατιμωρησίας πρέπει να εκλείψει. Δεν θα υπάρχει καμία ανοχή στη βία και καμία υποχώρηση από αυτό».
Δεύτερη Ευκαιρία για Εργαζόμενους Φοιτητές:
Αναφορικά με τις διαγραφές φοιτητών λόγω υπέρβασης του ανώτατου ορίου φοίτησης, η κα Ζαχαράκη ανακοίνωσε ότι σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή ρύθμιση που θα διαχωρίζει τον ενεργό από τον ανενεργό φοιτητή. Ο διαχωρισμός θα βασίζεται στη συμμετοχή σε εξετάσεις, εκπόνηση εργασιών ή πρακτική άσκηση και συγκέντρωση ECTS. Όπως εξήγησε, «δεν μπορεί κάποιος να παραμένει εγγεγραμμένος για 20 ή 30 χρόνια χωρίς να έχει καμία δραστηριότητα». Ωστόσο, τόνισε ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί με ευνοϊκή αντιμετώπιση για όσους φοιτητές έχουν πραγματικό ενδιαφέρον και αντιμετωπίζουν αντικειμενικά εμπόδια, όπως εργασία, ασθένεια, αναπηρία ή οικογενειακούς λόγους.