Κυριακή, 15 Ιουνίου, 2025 - 22:26
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Γαστρονομία

Μοσχάτο: Η καρδιά της οινοποιητικής ταυτότητας του Τυρνάβου (Βίντεο)

Money & Life by Money & Life
18 Μαρτίου 2025
in Γαστρονομία, Ελλάδα
0 0
0
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει εργαζόμενους στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, κατά τη διάρκεια της εμφιάλωσης προϊόντων καρασιού και τσίπουρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Τύρναβος, ένας τόπος με πλούσια παράδοση και ιστορία, έχει συνδέσει το όνομά του άρρηκτα με δύο μοναδικά προϊόντα: το τσίπουρο και το κρασί. Δύο προϊόντα της τοπικής παραγωγής ταυτισμένα με τη γαστρονομική ταυτότητας της περιοχής, αλλά και θεμέλιοι λίθοι της οικονομίας, του πολιτισμού και της καθημερινής ζωής των κατοίκων.

Οι ντόπιοι παραγωγοί, με μεράκι και γνώση που περνά από γενιά σε γενιά, έχουν καταφέρει να αναδείξουν το δυναμικό του τόπου μέσα από εξαιρετικά κρασιά και προφανώς, με την παραγωγή του τσίπουρου. Η ποικιλία Μοσχάτο ξεχωρίζει, χαρίζοντας κρασιά με έντονα αρωματικά χαρακτηριστικά και φρουτώδη γεύση, ενώ η ποικιλία στηρίζει ιδιαίτερα την τοπική παραγωγή του τσίπουρου. Η παραγωγή κρασιού και τσίπουρου στον Τύρναβο είναι μια σημαντική οικονομική δραστηριότητα. Πολλές οικογένειες εξαρτώνται από την καλλιέργεια αμπελιών, ενώ ο τοπικός συνεταιρισμός και τα ιδιωτικά οινοποιεία συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια του Αγροτικού Οινοποιητικού συνεταιρισμού Τυρνάβου, Αναστασία Παναγιώτου, η ποικιλία του Μοσχάτου είναι η ιδιαιτερότητα ολόκληρης της περιοχής, «καθώς το σύνολο σχεδόν της καλλιέργειας στην Ελλάδα βρίσκεται στον Τύρναβο».

Μεταξύ άλλων, τόνισε, πως τα κρασιά και το τσίπουρο Τυρνάβου με την Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) δημιουργούν θέσεις εργασίας και ενισχύουν την τοπική ανάπτυξη, ενώ επισήμανε πως το Μοσχάτο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πολιτιστική ταυτότητα του Τυρνάβου. «Με αυτή την έννοια το μοσχάτο φέρει το συνώνυμο «Μοσχάτο Τυρναβου», με αποτέλεσμα να έχουμε μια ταύτιση της περιοχής με τη συγκεκριμένη ποικιλία, γεγονός σπάνιο στον κόσμο, που δίνει δυναμική σε ολόκληρη την περιοχή» είπε χαρακτηριστικά.

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει εργαζόμενους στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, κατά τη διάρκεια της εμφιάλωσης προϊόντων καρασιού και τσίπουρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

Από τη μεριά της, η οινολόγος και υπεύθυνη του χημείου του Συνεταιρισμού Βάλια Βασιλείου, εξήγησε στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής, επισημαίνοντας τη σημασία της συνεχούς παρακολούθησης και του έλεγχου από τα σταφύλια, μέχρι και την επιλογή των χαρμανιών και το τελικό προϊόν. Η ίδια σημείωσε πως τα καινοτόμα προϊόντα του τσίπουρου αποτελούν μια σημαντική εξέλιξη για την περιοχή, καθώς δίνει προστιθέμενη αξία σε όλη την αλυσίδα της παραγωγής, που ξεκινάει από το σταφύλι και φτάνει μέχρι και την τελικό προϊόν του τσίπουρου.

Αξίζει να σημειωθεί, πως ο Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Τυρνάβου ιδρύθηκε το 1961 από τους αμπελουργούς της τότε επαρχίας Τυρνάβου με σκοπό την αξιοποίηση της σταφυλικής τους παραγωγής και την παραγωγή και εμφιάλωση οίνων.

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει εργαζόμενους στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, κατά τη διάρκεια της εμφιάλωσης προϊόντων καρασιού και τσίπουρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

Ο Συνεταιρισμός σήμερα έχει γύρω στα 500 μέλη από όλη την περιοχή Τυρνάβου που καλλιεργούν συνολικά 9.000 στρέμματα αμπελώνα, δηλαδή περισσότερα από τα μισά οινοποιήσιμα αμπέλια της περιοχής. Ο Συνεταιρισμός παραλαμβάνει κάθε χρόνο γύρω στους 10.000 τόνους σταφυλιών από τα μέλη του και παράγει οίνους, αποστάγματα και συμπυκνωμένα γλεύκη. Οι ποικιλίες που παραλαμβάνονται είναι κυρίως το Μοσχάτο Τυρνάβου, επίσης ποικιλίες γηγενείς όπως Ροδίτης, Ασύρτικο, Μπαντίκι, Μαλαγουζιά, Λημνιώνα, Ξυνόμαυρο αλλά και κοσμοπολίτικες ποικιλίες όπως το Ugni Blank (ούνι μπλαν), Macabeau (μακαμπέο), Sauvignon Blanc (Σοβινιον Μπλάν), Chardonnay (Σαρντονέ), Syrah (Συρά), Merlot ( Μερλο).

Από τα πιο σημαντικά κομμάτια των προϊόντων είναι η παραγωγή των αποσταγμάτων. Παράγεται Τσίπουρο Τυρνάβου μονοποικιλιακό από Μοσχάτο Τυρνάβου σε διάφορες εκδοχές παραδοσιακές και καινοτόμες, ώστε να καλύπτουν διαφορετικές συνήθειες και προτιμήσεις. Παράγεται τσίπουρο με γλυκάνισο, χωρίς γλυκάνισο, με κρόκο (σαφράν), με μαστίχα αλλά και παλαιωμένο τσίπουρο σε δρύινα βαρέλια για πέντε χρόνια, το OLD SPIRIT.

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει εργαζόμενους στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου, κατά τη διάρκεια της εμφιάλωσης προϊόντων καρασιού και τσίπουρου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ

 

Να σημειωθεί, πως τόσο το κρασί όσο και το τσίπουρο του Τυρνάβου είναι μέρος της ζωής και της κουλτούρας της περιοχής. Οι γιορτές του κρασιού και του τσίπουρου, όπως το διάσημο Τυρναβίτικο Καρναβάλι, συγκεντρώνουν επισκέπτες από όλη την Ελλάδα, προωθώντας τη φιλοξενία και τη ζωντάνια της τοπικής κοινότητας. Οι παραδοσιακοί μεζέδες, που συνοδεύουν το τσίπουρο, και οι απέραντες συζητήσεις γύρω από το τραπέζι αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ελληνικής παράδοσης, με τον Τύρναβο να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διατήρηση και εξέλιξη της λαϊκής κουλτούρας.

Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει εμφιαλωμένα μπουκάλια προϊόντων κρασιού και τσίπουρου στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει άνδρα κατά τη διάρκεια γευσιγνωσίας των προϊόντων κρασιού και τσίπουρου στον Αγροτικό Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Τυρνάβου. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΝΤΟΜΑΛΗΣ
«ΑΠΕ-ΜΠΕ»
Tags: ΜΟΣΧΑΤΟ
Previous Post

Οι τρεις – συν ένας – παράγοντες που κρίνουν το εύρος των νέων φοροελαφρύνσεων και των μελλοντικών μέτρων στήριξης

Next Post

Ελευθερία Σταματοπούλου: Η Έμφυλη Βία μέσα από τα μάτια των ζωγράφων από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα

Related Posts

ο καιρός σήμερα
Ελλάδα

Ο καιρός της Κυριακής 15 Ιουνίου: Ζέστη, ήλιος και ισχυροί άνεμοι στο Αιγαίο

15 Ιουνίου 2025
Ο Σεΐχης του Κατάρ στη Σκιάθο: Πιστός στο «καλοκαιρινό του καταφύγιο» από το 2005
Ελλάδα

Ο Σεΐχης του Κατάρ στη Σκιάθο: Πιστός στο «καλοκαιρινό του καταφύγιο» από το 2005

14 Ιουνίου 2025
Χόλιγουντ στις Σπέτσες: Ο Κερτ Ράσελ και η Γκόλντι Χον κάνουν διακοπές στο αγαπημένο νησί των celebrities
Ελλάδα

Χόλιγουντ στις Σπέτσες: Ο Κερτ Ράσελ και η Γκόλντι Χον κάνουν διακοπές στο αγαπημένο νησί των celebrities

14 Ιουνίου 2025
Καιρός: Έως 38 βαθμούς η θερμοκρασία σήμερα, έως 7 μποφόρ οι άνεμοι
Ελλάδα

Καιρός: Ελαφρώς δροσερό Σάββατο με τοπικές καταιγίδες και βοριάδες

14 Ιουνίου 2025
Έκτακτη σύσταση του ΥΠΕΞ: Σε ασφαλή σημεία κοντά σε καταφύγια να παραμείνουν οι Έλληνες στο Ισραήλ
Ελλάδα

Έκτακτη σύσταση του ΥΠΕΞ: Σε ασφαλή σημεία κοντά σε καταφύγια να παραμείνουν οι Έλληνες στο Ισραήλ

13 Ιουνίου 2025
Παραποιημένα τρόφιμα: Κίνδυνοι για υγεία και οικονομία
Ειδήσεις

Παραποιημένα τρόφιμα: Κίνδυνοι για υγεία και οικονομία

12 Ιουνίου 2025
Next Post
Ελευθερία Σταματοπούλου: Η Έμφυλη Βία μέσα από τα μάτια των ζωγράφων από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα

Ελευθερία Σταματοπούλου: Η Έμφυλη Βία μέσα από τα μάτια των ζωγράφων από τον 16ο έως τον 20ο αιώνα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα -Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνου Κυρίμη

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους

11 μήνες ago
Φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία

9 ώρες ago
συντάξεις

Συντάξεις Ιουνίου: Αναλυτικά οι ημερομηνίες για κύριες και επικουρικές

15 ώρες ago
Φορολογικές δηλώσεις 2025

Φορολογικές δηλώσεις 2025: Ποιοι προλαβαίνουν την έκπτωση 3% και ποιοι πέφτουν στο 2%

2 ημέρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League COVID 19 MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Ανδρος στα 24 μέρη με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη

Η Ανδρος στα 24 μέρη με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη

15 Ιουνίου 2025
Πώς η Ελλάδα μετατρέπει το brain drain σε brain gain: Τρεις δράσεις που φέρνουν νέους επιστήμονες πίσω

Πώς η Ελλάδα μετατρέπει το brain drain σε brain gain: Τρεις δράσεις που φέρνουν νέους επιστήμονες πίσω

15 Ιουνίου 2025
Φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία

15 Ιουνίου 2025
Βασίλης Κορκίδης

Βασίλης Κορκίδης: Ο Τουρισμός, το εμπόριο και η ενέργεια στο στόχαστρο λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας

15 Ιουνίου 2025
Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι: Η αλμύρα της Ιστορίας στις νοτιότερες ανάσες της Αττικής

Παλαιά Φώκαια και Θυμάρι: Η αλμύρα της Ιστορίας στις νοτιότερες ανάσες της Αττικής

15 Ιουνίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Η Ανδρος στα 24 μέρη με τους πιο εντυπωσιακούς φάρους του πλανήτη
  • Πώς η Ελλάδα μετατρέπει το brain drain σε brain gain: Τρεις δράσεις που φέρνουν νέους επιστήμονες πίσω
  • Φορολογικές δηλώσεις: Σήμερα εκπνέει η προθεσμία
  • Βασίλης Κορκίδης: Ο Τουρισμός, το εμπόριο και η ενέργεια στο στόχαστρο λόγω της γεωπολιτικής αστάθειας

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.