Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου, 2026 - 06:05
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Οικονομία

Μειωμένες τιμές στα σχολικά είδη – Αρνητικός πληθωρισμός για 5ο συνεχόμενο μήνα στα σούπερ μάρκετ

Money & Life by Money & Life
15 Σεπτεμβρίου 2024
in Οικονομία
0 0
0
Μειωμένες τιμές στα σχολικά είδη – Αρνητικός πληθωρισμός για 5ο συνεχόμενο μήνα στα σούπερ μάρκετ
Share on FacebookShare on Twitter

Με την έναρξη του Σεπτέμβρη, έρχεται και η έναρξη της σχολικής χρονιάς και όπως είναι λογικό στην πρώτη γραμμή ενδιαφέροντος των ελληνικών νοικοκυριών βρίσκονται -αυτές τις μέρες- τα σχολικά είδη, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών και να ελέγχει την ακρίβεια.

Παράλληλα, το υπουργείο Ανάπτυξης στο πλαίσιο των μέτρων κατά της ακρίβειας ρίχνει την προσοχή του στη σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού στην αγορά αλλά ετοιμάζει, δυναμικά, και το νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο στη χώρας. Ειδικά για την πορεία των τιμών των σχολικών ειδών υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης έχει θέσει σε εφαρμογή, έως και τις 15 Οκτωβρίου, το καλάθι του μαθητή.

Όπως φαίνεται ήδη από στοιχεία, οι τιμές των βασικών σχολικών προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται σε αυτό το καλάθι φαίνεται να είναι μειωμένες, φέτος σε σχέση με πέρυσι, κατά 5% με 10%. Επίσης, διενεργείται έλεγχος, αυτή την περίοδο, σε 26 μεγάλες εταιρείες – σούπερ μάρκετ και προμηθευτές για 2.500 κωδικούς.

Το καλάθι του μαθητή, όπως έχει ξεκαθαρίσει ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, «εντάχθηκε στον πολύ αυστηρό νόμο για το περιθώριο κέρδους, που αν παραβιαστεί θα επιβληθούν πρόστιμα που φτάνουν μέχρι και τα 6 εκατ. ευρώ». Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός σε ό,τι αφορά, την πορεία των τιμών, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα έχουν μειωθεί στα τρόφιμα και τα βασικά είδη διαβίωσης κατά 1% με 2% μέσο όρο, παρότι δεν έχει μειωθεί η κατανάλωση και ο τζίρος στην αγορά.

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Απόστολος Πεταλάς σημειώνει ότι η μεγάλη πρόκληση που υπήρχε και συνεχίζει να υπάρχει είναι το γεγονός ότι «το μεγαλύτερο μέρος των σχολικών ειδών εισάγονται από την Ασία στην Ελλάδα, κάνοντας τον γύρο της Αφρικής λόγω των προβλημάτων στην Ερυθρά Θάλασσα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μια σημαντική επιβάρυνση στα κόστη αυτών των προϊόντων 10 – 12%.

Παρά ταύτα, οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ κατανοούν την ανάγκη να υποστηριχθεί το μέσο νοικοκυριό με παιδιά σε σχολική ηλικία και στο πλαίσιο αυτό, προχώρησαν σε μειώσεις τιμών στα σχολικά είδη μέχρι και 10% σε σχέση με την περυσινή χρονιά». Αυτό δημιουργεί σημαντική πίεση στο αποτέλεσμα των σούπερ μάρκετ ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Πεταλά, είναι μέρος της κοινωνικής ευθύνης των εταιρειών.

Γενικότερα, όπως τονίζει ο κ. Πεταλάς, σύμφωνα με τα στοιχεία, οι τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ βρίσκονται σε καθοδικό κύκλο και η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της αποκλιμάκωσης των τιμών, διεθνώς, αλλά και των μέτρων που έχει λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Ο ίδιος εκτιμά ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί με αποτέλεσμα και τον Σεπτέμβριο να καταγραφεί, για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, αρνητικός πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ στο σύνολο των προϊόντων. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), τον Αύγουστο ο πληθωρισμός στα σούπερ μάρκετ ήταν αρνητικός με τις τιμές των προϊόντων να καταγράφονται μειωμένες κατά μέσο όρο 1,08% σε σχέση με τον Αύγουστο 2023.

Εστιάζοντας στα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο κ. Πεταλάς σημειώνει ότι ο πληθωρισμός ενισχύθηκε στο 3% τον Αύγουστο, από 2,7% που ήταν τον Ιούλιο. Οι κατηγορίες που οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη ήταν η στέγαση, η εκπαίδευση, η υγεία και η ενέργεια. Στα τρόφιμα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έδειξαν ότι σε σχέση με πέρυσι, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 2,8%.

Συνεχείς έλεγχοι στην αγορά
Από την πλευρά του υπουργείου Ανάπτυξης, οι έλεγχοι στην αγορά είναι καθημερινοί και σε όλο το εύρος της, επιβάλλονται πρόστιμα όταν και όπου χρειαστεί, ενώ ενισχύονται οι ανεξάρτητες αρχές (Επιτροπή Ανταγωνισμού, Συνήγορος του Καταναλωτή) για να προστατευτεί ο καταναλωτής.

Στο μεταξύ όμως το υπουργείο Ανάπτυξης έχει στραμμένο το ενδιαφέρον του και στο μέλλον ετοιμάζοντας το νέο βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο στη χώρας.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο υπουργός σημείωσε: «το υπουργείο, στα μάτια τμήματος της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης είχε μεταλλαχθεί σε υπουργείο της ακρίβειας», κάτι που χαρακτήρισε «μια πολύ λαθεμένη εξέλιξη γιατί η ταυτότητα του υπουργείου σχετίζεται με το πώς θα φέρει επενδύσεις, πώς θα διευκολύνει την επιχειρηματικότητα, να γίνει πιο παραγωγική και ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία, με πιο πολλές θέσεις εργασίας». «Αυτή είναι η βασική αποστολή, αυτή έχουμε κληθεί να υπηρετήσουμε», είπε ο υπουργός.

Στον τομέα της αντιμετώπισης του κόστους ζωής, ο κ. Θεοδωρικάκος ξεκαθάρισε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης σχετίζεται με το 1/3 της ακρίβειας -τρόφιμα και βασικά είδη διαβίωσης- αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι η χώρα μας έχει νομοθετήσει μία πάρα πολύ αυστηρή νομοθεσία, που στοχεύει στο ότι, κανείς, δεν μπορεί να ξεπερνά το ποσοστό κέρδους που ίσχυε τον Δεκέμβριο του 2021.

Έτσι, εκτός από την πορεία των τιμών, το υπουργείο Ανάπτυξης εστιάζει, μεθοδικά και δυναμικά -όπως έχει δηλώσει ο ίδιος ο κ. Θεοδωρικάκος- στον σχεδιασμό του νέου βιώσιμου παραγωγικού μοντέλου της χώρα μας με βασικό άξονα να εντοπιστούν και να αναδειχθούν οι επιχειρηματικές δραστηριότητες που μπορούν να αναπτυχθούν περισσότερο ανά περιφέρεια. Αυτό θα επιτευχθεί σε συνεργασία και με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, ώστε να κατευθυνθούν σωστά οι διαθέσιμοι πόροι προκειμένου να ενισχυθούν επιχειρηματικές δραστηριότητες που δημιουργούν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα.

Υπενθυμίζεται ότι η βιώσιμη ανάπτυξη και η πράσινη μετάβαση αποτελούν κύριες στρατηγικές επιλογές του νέου παραγωγικού μοντέλου καθώς η Ελλάδα έχει πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα στον τομέα αυτόν.

Σε ό,τι αφορά στις επενδύσεις, τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται, όποιος θέλει να καταθέσει επενδυτική πρόταση προς το ελληνικό κράτος, να μπορεί να απευθύνεται σε μια υπηρεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Τέλος ο τομέας που αναμένεται να δοθεί, άμεσα, ιδιαίτερη έμφαση είναι η έρευνα και η καινοτομία καθώς αποτελούν βασικό πυλώνα για να γίνουν οι επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές. Σε αυτό το πλαίσιο, τις επόμενες μέρες θα εξειδικευτεί το μέτρο της «Golden Visa» για κεφάλαια που θα εισάγονται για την χρηματοδότηση startup εταιριών με τουλάχιστον 250.000 ευρώ, ενώ θα δίνονται φορολογικές εκπτώσεις μέχρι και 315% για επενδύσεις στην έρευνα.

Πηγή: newsit.gr

Tags: σχολικά είδηΤάκης Θεοδωρικάκος:τιμέςΥπουργείο Ανάπτυξης
Previous Post

Δημοσκόπηση Metron Analysis: 2 στους 10 που «μάλλον ή σίγουρα» θα πάνε στις κάλπες του ΠΑΣΟΚ δηλώνουν ψηφοφόροι της ΝΔ

Next Post

Το 56% των Βρετανών θα ψήφιζε και σήμερα υπέρ του Brexit, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Related Posts

Αυξάνονται οι εξαγορές στο εξωτερικό από ελληνικούς ομίλους πληροφορικής – Στροφή στην εξωστρέφεια
Επιχειρείν

Αυξάνονται οι εξαγορές στο εξωτερικό από ελληνικούς ομίλους πληροφορικής – Στροφή στην εξωστρέφεια

31 Δεκεμβρίου 2025
Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ρύθμιση οφειλών σε δήμους – Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο
Ειδήσεις

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Ρύθμιση οφειλών σε δήμους – Τι αλλάζει με το νέο νομοσχέδιο

31 Δεκεμβρίου 2025
ΟΠΕΚ+: Εξετάζει «φρένο» στην παραγωγή πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο του 2026 λόγω υπερπροσφοράς
Αγορές

ΟΠΕΚ+: Εξετάζει «φρένο» στην παραγωγή πετρελαίου το πρώτο τρίμηνο του 2026 λόγω υπερπροσφοράς

30 Δεκεμβρίου 2025
METLEN: Πρώτο αμερικανικό φορτίο LNG στην Αλεξανδρούπολη για τη Βουλγαρία
Ειδήσεις

METLEN: Πρώτο αμερικανικό φορτίο LNG στην Αλεξανδρούπολη για τη Βουλγαρία

30 Δεκεμβρίου 2025
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ειδήσεις

Ελεγχόμενη διόρθωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά το ράλι 16ετίας – Αντίβαρο η Metlen, πιέσεις στις τράπεζες

30 Δεκεμβρίου 2025
συναλλαγές IRIS
Ειδήσεις

IRIS: Αυξάνονται τα όρια συναλλαγών – Τι αλλάζει για πολίτες και επαγγελματίες

30 Δεκεμβρίου 2025
Next Post
Το 56% των Βρετανών θα ψήφιζε και σήμερα υπέρ του Brexit, σύμφωνα με δημοσκόπηση

Το 56% των Βρετανών θα ψήφιζε και σήμερα υπέρ του Brexit, σύμφωνα με δημοσκόπηση

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Σύμφωνο συνεργασίας για την καταπολέμηση του καπνίσματος υπέγραψαν ΙΣΑ, Αντικαρκινική και Smoke Free Greece

Σύμφωνο συνεργασίας για την καταπολέμηση του καπνίσματος υπέγραψαν ΙΣΑ, Αντικαρκινική και Smoke Free Greece

21 ώρες ago
δεκαετία του '80

Η Δεκαετία του 80′: «Μια Χρυσή Εποχή»

2 έτη ago
Ο Ανδρέας Βουτσινάς: Ο δάσκαλος των θρυλικών Μονρόε, Μπράντο και Ντε Νίρο!

Ο Ανδρέας Βουτσινάς: Ο δάσκαλος των θρυλικών Μονρόε, Μπράντο και Ντε Νίρο!

2 έτη ago
Υπογράφηκε η ΚΥΑ για το πρόγραμμα «Απόλλων» – Πράσινη ενέργεια και μειωμένο κόστος για ευάλωτα νοικοκυριά

Υπογράφηκε η ΚΥΑ για το πρόγραμμα «Απόλλων» – Πράσινη ενέργεια και μειωμένο κόστος για ευάλωτα νοικοκυριά

20 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ Πρόγνωση καιρού ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Χρηματιστήριο Αθηνών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ελαιώνες Σακελλαρόπουλου

Παγκόσμια πρωτιά για ελληνική εταιρεία στην κατάταξη EVOOWR 2025 – Ρεκόρ 1.232 διεθνών βραβεύσεων

31 Δεκεμβρίου 2025
Αυξάνονται οι εξαγορές στο εξωτερικό από ελληνικούς ομίλους πληροφορικής – Στροφή στην εξωστρέφεια

Αυξάνονται οι εξαγορές στο εξωτερικό από ελληνικούς ομίλους πληροφορικής – Στροφή στην εξωστρέφεια

31 Δεκεμβρίου 2025
Πρωτοχρονιάτικο αρνάκι με ξηρούς καρπούς και αρωματικό πιλάφι

Πρωτοχρονιάτικο αρνάκι με ξηρούς καρπούς και αρωματικό πιλάφι

31 Δεκεμβρίου 2025
Άννα Φόνσου: «Έδωσα τη ζωή και τα χρήματά μου για το Σπίτι του Ηθοποιού»

Άννα Φόνσου: «Έδωσα τη ζωή και τα χρήματά μου για το Σπίτι του Ηθοποιού»

31 Δεκεμβρίου 2025
Διάσημοι που έφυγαν το 2025: Τα μεγάλα ονόματα που σημάδεψαν μια χρονιά απωλειών

Διάσημοι που έφυγαν το 2025: Τα μεγάλα ονόματα που σημάδεψαν μια χρονιά απωλειών

31 Δεκεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Παγκόσμια πρωτιά για ελληνική εταιρεία στην κατάταξη EVOOWR 2025 – Ρεκόρ 1.232 διεθνών βραβεύσεων
  • Αυξάνονται οι εξαγορές στο εξωτερικό από ελληνικούς ομίλους πληροφορικής – Στροφή στην εξωστρέφεια
  • Πρωτοχρονιάτικο αρνάκι με ξηρούς καρπούς και αρωματικό πιλάφι
  • Άννα Φόνσου: «Έδωσα τη ζωή και τα χρήματά μου για το Σπίτι του Ηθοποιού»

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.