Μια φυσική χημική ένωση που περιέχεται στη μαύρη σοκολάτα ενδέχεται να συνδέεται με πιο αργούς ρυθμούς βιολογικής γήρανσης, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το King’s College London, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Aging.
Οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη θεοβρομίνη, μια φυτική ένωση που προέρχεται από το κακάο και είναι γνωστή για τις ήπιες διεγερτικές της ιδιότητες. Όπως διαπιστώθηκε, η ουσία αυτή φαίνεται να σχετίζεται με δείκτες που υποδηλώνουν καθυστέρηση της βιολογικής γήρανσης, δηλαδή της ηλικίας που «δείχνει» το σώμα σε κυτταρικό και μεταβολικό επίπεδο.
Στο πλαίσιο της μελέτης, οι επιστήμονες συνέκριναν τα επίπεδα θεοβρομίνης στο αίμα των συμμετεχόντων με ειδικούς βιοδείκτες γήρανσης, οι οποίοι ανιχνεύονται επίσης μέσω αιματολογικών εξετάσεων. Το δείγμα περιλάμβανε συνολικά 1.669 άτομα από δύο μεγάλες ευρωπαϊκές ερευνητικές ομάδες: 509 συμμετέχοντες από τη μελέτη TwinsUK και 1.160 άτομα από τη γερμανική μελέτη KORA.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με υψηλότερα επίπεδα θεοβρομίνης στο αίμα τους παρουσίαζαν βιολογική ηλικία μικρότερη από τη χρονολογική τους ηλικία. Με απλά λόγια, ο οργανισμός τους φαινόταν να «γερνά» πιο αργά σε σύγκριση με συνομηλίκους τους.
Η ερευνητική ομάδα εξέτασε επίσης αν παρόμοια συσχέτιση εμφανίζουν και άλλοι μεταβολίτες που βρίσκονται στο κακάο ή στον καφέ. Ωστόσο, τα δεδομένα έδειξαν ότι το συγκεκριμένο αποτέλεσμα ήταν σαφές μόνο για τη θεοβρομίνη και όχι για άλλες ουσίες.
Παρά τα ενθαρρυντικά ευρήματα, οι επιστήμονες εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Όπως τονίζουν, η αυξημένη κατανάλωση μαύρης σοκολάτας δεν μπορεί να θεωρηθεί αυτόματα ευεργετική, καθώς το προϊόν περιέχει επίσης ζάχαρη, λιπαρά και άλλες ουσίες που, σε μεγάλες ποσότητες, μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία. Επισημαίνουν, τέλος, ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να επιβεβαιωθεί αν η θεοβρομίνη μπορεί να αξιοποιηθεί ουσιαστικά ως παράγοντας καθυστέρησης της βιολογικής γήρανσης.















