Η κυβέρνηση σχεδιάζει μια νέα παρέμβαση στο στεγαστικό, με στόχο την επιστροφή χιλιάδων κλειστών διαμερισμάτων στην αγορά, η οποία αναμένεται να παρουσιαστεί στη ΔΕΘ. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, παραδέχθηκε ότι το πρόβλημα είναι κρίσιμο και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κινήτρων για την αξιοποίηση ανενεργών ακινήτων.
Ήδη «τρέχει» ένα πρόγραμμα με άτοκα δάνεια έως 25.000 ευρώ για ανακαινίσεις, το οποίο χρηματοδοτείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, η συμμετοχή σε αυτό το πρόγραμμα είναι μέχρι στιγμής χαμηλή. Συγκεκριμένα, έχουν εκταμιευθεί 16,9 εκατ. ευρώ σε 1.335 νοικοκυριά, ενώ οι εγκεκριμένες αιτήσεις φτάνουν τις 1.780. Παρά τα μηδενικά επιτόκια και τις χαμηλές δόσεις, η απορροφητικότητα του προγράμματος δεν ξεπερνά το 8,2%. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση εξετάζει τρόπους ενίσχυσης της συμμετοχής, είτε μέσω επιδότησης είτε μέσω καλύτερης ενημέρωσης των πολιτών.
Στο τραπέζι βρίσκεται επίσης η δυνατότητα αναθεώρησης του ΕΣΠΑ, προκειμένου να αυξηθούν οι διαθέσιμοι πόροι για το στεγαστικό, χωρίς να χρειαστεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος.
Τα διαθέσιμα εργαλεία του υφιστάμενου προγράμματος αφορούν φυσικά πρόσωπα που έχουν κυριότητα ή επικαρπία σε κύρια ή δευτερεύουσα μη εκμισθωμένη κατοικία. Προϋπόθεση είναι να μην έχουν ενταχθεί σε αντίστοιχο πρόγραμμα μετά την 1η Ιανουαρίου 2020. Η χρηματοδότηση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εργασιών, όπως θερμομόνωση, ηλιακοί θερμοσίφωνες, ενεργειακά κουφώματα, φωτοβολταϊκά, αντλίες θερμότητας και τεχνικές υπηρεσίες, ενώ ο ΦΠΑ περιλαμβάνεται στο δάνειο.
Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα γίνονται μέσω των συνεργαζόμενων εμπορικών και συνεταιριστικών τραπεζών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος φτάνει τα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 300 εκατ. προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και τα υπόλοιπα από ίδιους πόρους των τραπεζών. Το επιτόκιο για τον πολίτη παραμένει μηδενικό, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής είναι επτά έτη.
Το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση είναι να ενεργοποιηθεί ένα σημαντικό ποσοστό από τα περίπου 700.000 κλειστά σπίτια που υπάρχουν στη χώρα, εκ των οποίων τα 120.000 βρίσκονται μόνο στην Αττική. Η αξιοποίηση αυτών των ακινήτων αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος και στην αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων.