Η έναρξη της κατασκευής του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) από το Ηράκλειο έως τα Χανιά, σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για την Κρήτη και συνολικά για την ελληνική υποδομή, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογραφεί στη χώρα. Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και κυβερνητικών στελεχών, παρά τις διαμαρτυρίες κατοίκων που ζητούν επέκταση του άξονα και προς τη Σητεία.
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Γιώργος Περιστέρης, υπογράμμισε τη σημασία και τη δυσκολία του έργου, επισημαίνοντας ότι χρειάστηκε μακρά προσπάθεια για να φτάσουν στην υπογραφή της σύμβασης ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Το έργο αφορά τη μελέτη, χρηματοδότηση και κατασκευή του τμήματος Ηράκλειο – Χανιά, ενώ προαιρετικά περιλαμβάνεται και η επέκταση προς Κίσσαμο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών Χρίστο Δήμα, ο ΒΟΑΚ αποτελεί το μεγαλύτερο έργο σε μήκος παραχώρησης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο τμήμα εκτείνεται σε 157 χιλιόμετρα και περιλαμβάνει:
- δύο λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση με Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης (ΛΕΑ),
- 26 σήραγγες,
- σχεδόν 11 χιλιόμετρα νέων γεφυρών (με 23 από αυτές να ξεπερνούν τα 100 μέτρα σε μήκος),
- 20 νέους ανισόπεδους κόμβους και αναβάθμιση 18 υφιστάμενων κόμβων.
Ο Χρίστος Δήμας ανακοίνωσε επίσης ότι το κράτος θα χρηματοδοτήσει τις μελέτες για την ανατολική επέκταση του ΒΟΑΚ από την Παχιά Άμμο έως τη Σητεία, προκειμένου ο αυτοκινητόδρομος να καλύψει όλο το βόρειο τμήμα του νησιού. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη τα έργα στα άλλα δύο βασικά τμήματα του ΒΟΑΚ: Νεάπολη – Χερσόνησος και Χερσόνησος – Άγιος Νικόλαος.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ημέρα ως ορόσημο για την Κρήτη και υποσχέθηκε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος και προϋπολογισμού. Δεσμεύτηκε, επίσης, για την αναβάθμιση της οδικής ασφάλειας με παρεμβάσεις στα πρότυπα του δρόμου Πάτρα – Πύργος, καθώς υπενθύμισε τον υψηλό αριθμό τροχαίων στο νησί.
Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ πολιτείας, τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνίας για την υλοποίηση του έργου και ζήτησε να δοθεί έμφαση και στον νότιο οδικό άξονα.
Η πλήρης ανάπτυξη του ΒΟΑΚ αναμένεται να συνδέσει την Κίσσαμο με τη Σητεία, καλύπτοντας περίπου 300 χιλιόμετρα. Η τελική χάραξη περιλαμβάνει συνολικά 43 κόμβους, 23 σήραγγες και 89 γέφυρες. Το έργο έχει προϋπολογισμό 1,75 δισ. ευρώ, με σημαντική χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά ταμεία, και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια.
Γραπτός διαγωνισμός ΑΣΕΠ 2025: Αλλαγές, ηλεκτρονική διαδικασία και συμβουλές από τον πρόεδρο