Ο «θερμικός θόλος» που σφυροκόπησε τη Δυτική και Κεντρική Ευρώπη μετατοπίζεται προς την Ελλάδα, εγκλωβίζοντας καυτές αέριες μάζες πάνω από τη χώρα και ανεβάζοντας τον υδράργυρο μέχρι τους 43 °C, με αποκορύφωμα την Τρίτη 8 και την Τετάρτη 9 Ιουλίου. Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το φαινόμενο λειτουργεί σαν ατμοσφαιρικό καπάκι: το ισχυρό αντικυκλωνικό πεδίο δεν αφήνει τη θερμότητα να διαφύγει, με αποτέλεσμα η θερμοκρασία να συσσωρεύεται στα κατώτερα στρώματα και να εκτινάσσεται τις μεσημβρινές ώρες.
Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς επισημαίνει πως, μολονότι η καυτή μάζα δεν τροφοδοτείται αυτή τη φορά από τη Βόρεια Αφρική, η ένταση παραμένει υψηλή· σύμφωνα με την ανάλυσή του, οι κορυφές του καύσωνα θα καταγραφούν στο διήμερο 8–9/7, ενώ από το απόγευμα της Τετάρτης θα ξεκινήσει σταδιακή πτώση από τα βορειοδυτικά, η οποία θα ολοκληρωθεί μέσα στην Πέμπτη 10/7. Ωστόσο, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι ακόμη και αυτή η κάμψη δεν θα μετατρέψει τη χώρα σε «φυσιολογικές» καλοκαιρινές συνθήκες, καθώς οι τιμές θα παραμείνουν πάνω από τα κλιματικά μέσα ακόμη και μετά την εξασθένηση του φαινομένου.
Οι ειδικοί υπενθυμίζουν ότι οι θερμικοί θόλοι εμφανίζονται ολοένα συχνότερα στην περιοχή της Μεσογείου, συνδέονται άμεσα με την κλιματική αλλαγή και επιβαρύνουν αστικές περιοχές, όπου η έλλειψη αερισμού και το φαινόμενο της αστικής θερμικής νησίδας πολλαπλασιάζουν την αίσθηση δυσφορίας. Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε επιφυλακή, με οδηγίες για περιορισμό μετακινήσεων τις ώρες αιχμής, επαρκή ενυδάτωση και έλεγχο των ευπαθών ομάδων, καθώς η επερχόμενη «κορυφή» του καύσωνα προοιωνίζεται ένα από τα εντονότερα κύματα ζέστης του φετινού καλοκαιριού.