Σάββατο, 16 Μαΐου, 2026 - 02:09
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Οικονομία

Η ΚΡΙ ΚΡΙ προς νέο Ρεκόρ πωλήσεων ξεπερνώντας τα 300 Εκατ. Ευρώ

Money & Life by Money & Life
17 Απριλίου 2025
in Οικονομία
0 0
0
Η ΚΡΙ ΚΡΙ προς νέο Ρεκόρ πωλήσεων ξεπερνώντας τα 300 Εκατ. Ευρώ
Share on FacebookShare on Twitter

Η γαλακτοβιομηχανία ΚΡΙ ΚΡΙ βρίσκεται σε τροχιά για να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο της να ξεπεράσει φέτος τις πωλήσεις των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Κατά τη διάρκεια πρόσφατης τηλεδιάσκεψης με αναλυτές, ο οικονομικός διευθυντής της εταιρείας, Κωνσταντίνος Σαρμαδάκης, ανέφερε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2025 σημειώθηκε αύξηση πωλήσεων άνω του 20%, υπερβαίνοντας τις αρχικές εκτιμήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το 2024 οι πωλήσεις της ΚΡΙ ΚΡΙ ανήλθαν σε 256 εκατομμύρια ευρώ. Για να φτάσει τον στόχο των 300 εκατομμυρίων ευρώ, η εταιρεία χρειάζεται ανάπτυξη της τάξεως του 17%, κάτι που φαίνεται εφικτό χάρη στην επέκταση της παρουσίας της στη γαλλική αγορά με το γιαούρτι ως αιχμή του δόρατος, και πιο πρόσφατα στην αμερικανική αγορά, κυρίως μέσω του ελληνικού κατεψυγμένου γιαουρτιού.

Μάλιστα, ο κ. Σαρμαδάκης αποκάλυψε ότι η διοίκηση της ΚΡΙ ΚΡΙ βρίσκεται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με μια μεγάλη αλυσίδα λιανικής στις ΗΠΑ, γεγονός που αναμένεται να ενισχύσει περαιτέρω την παρουσία της στην αμερικανική αγορά.

Αν και αναγνώρισε ότι η επιβολή δασμών στις ΗΠΑ μπορεί να επιβραδύνει ελαφρώς τον ρυθμό διείσδυσης, σημείωσε ότι αυτό δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για την εταιρεία, καθώς το αποτύπωμα στην κερδοφορία της είναι προς το παρόν μικρό. Ως γενικότερο κίνδυνο για την εταιρεία προσδιόρισε μια πιθανή νέα πληθωριστική πίεση στις τιμές των ζωοτροφών και, κατ’ επέκταση, στο γάλα, λόγω των μέτρων και αντιμέτρων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης.

Ήδη από το προηγούμενο έτος, η αύξηση των τιμών του γάλακτος είχε ασκήσει σημαντική πίεση στην εταιρεία. Παρά τη μικρή αποκλιμάκωση που παρατηρήθηκε στην Ευρώπη το τέταρτο τρίμηνο, αυτή δεν έφτασε στην ελληνική αγορά. Ως εκ τούτου, η ΚΡΙ ΚΡΙ βρίσκεται σε συζητήσεις με τους πελάτες της για ενδεχόμενες ανατιμήσεις στο επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του κ. Σαρμαδάκη, το περιθώριο EBIT της εταιρείας για το 2025 αναμένεται να κυμανθεί μεταξύ 14% και 15%. Επιπλέον, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες (CAPEX) εκτιμώνται ότι θα είναι μεταξύ 21 και 25 εκατομμυρίων ευρώ, στο πλαίσιο του νέου τριετούς επενδυτικού πλάνου ύψους άνω των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Η ΚΡΙ ΚΡΙ έχει υποβάλει αίτηση για την ένταξη του επενδυτικού αυτού σχεδίου στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, επιδιώκοντας σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις και ταχεία αδειοδότηση.

Το συγκεκριμένο επενδυτικό έργο, ύψους 52,2 εκατομμυρίων ευρώ και με την ονομασία «Greek Yogurt Dynamo», στοχεύει στην επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας της εταιρείας στα προϊόντα γιαουρτιού και παγωτού, καθώς και στην αναβάθμιση της μεταποιητικής διαδικασίας με την ενσωμάτωση «πράσινης» ενέργειας και τεχνολογιών αιχμής.

Tags: CAPEXGreek Yogurt Dynamoα’ τρίμηνο 2025αδειοδότησηαλυσίδα λιανικήςΑΝΑΠΤΥΞΗανατιμήσειςγάλαΓΑΛΛΙΑΓΙΑΟΥΡΤΙδασμοίελληνικό κατεψυγμένο γιαούρτιεπενδυτικό πλάνοζωοτροφέςΗΠΑΚΡΙ ΚΡΙΚωνσταντίνος Σαρμαδάκηςοικονομικά αποτελέσματαπεριθώριο EBITπληθωρισμόςπράσινη ενέργειαπωλήσειςστρατηγικές επενδύσειςτεχνολογίες αιχμής.Φοροαπαλλαγή
Previous Post

Μυρωδιές και Έθιμα της Μεγάλης Πέμπτης: Ένα ταξίδι στην πασχαλινή Ελλάδα

Next Post

Πέρα από την τεχνολογία: Η προσωπική σφαίρα του Έλον Μασκ στο επίκεντρο

Related Posts

ΑΑΔΕ: Αύξηση 3,99% τον Μάρτιο στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Αύξηση 3,99% τον Μάρτιο στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

15 Μαΐου 2026
Ακίνητα: Λιγότερα σπίτια, περισσότεροι αγοραστές – Μέση αύξηση 3,7% στις τιμές πώλησης στην Ελλάδα
Οικονομία

Ακίνητα: Λιγότερα σπίτια, περισσότεροι αγοραστές – Μέση αύξηση 3,7% στις τιμές πώλησης στην Ελλάδα

15 Μαΐου 2026
Σοβαρές ανησυχίες για τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και της ναυτιλίας προκαλεί η συνεχιζόμενη κρίση στα Στενά του Ορμούζ, με τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη πίεση στα παγκόσμια αποθέματα από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση inventories το 2018.  Σύμφωνα με ανάλυση της Allied Shipbroking και της Allied QuantumSea Research, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου –μετρημένα σε ημέρες κάλυψης της ζήτησης– εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν στις 98 ημέρες έως τα τέλη Μαΐου 2026, από 101 ημέρες σήμερα, σύμφωνα με προβλέψεις της Goldman Sachs.  Η εικόνα επιδεινώνεται δραματικά λόγω των σοβαρών διαταραχών στη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, ενός από τα σημαντικότερα ενεργειακά περάσματα παγκοσμίως.  Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, προειδοποίησε επενδυτές στις 11 Μαΐου ότι η αγορά χάνει περίπου 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για κάθε εβδομάδα που τα Στενά παραμένουν ουσιαστικά κλειστά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μόλις δύο έως πέντε πλοία διέρχονται καθημερινά από την περιοχή, όταν πριν από την κρίση οι διελεύσεις έφταναν περίπου τα 70 πλοία ημερησίως.  Ανεξάρτητοι αναλυτές εκτιμούν ότι, ακόμη και μετά από εκτροπές φορτίων μέσω αγωγών και έκτακτες αποδεσμεύσεις στρατηγικών αποθεμάτων, η καθαρή απώλεια στην παγκόσμια αγορά διαμορφώνεται μεταξύ 9 και 12 εκατ. βαρελιών ημερησίως.  Η κατάσταση έχει ήδη οδηγήσει σε μαζική κινητοποίηση στρατηγικών αποθεμάτων. Η συντονισμένη έκτακτη αποδέσμευση 400 εκατ. βαρελιών από τον International Energy Agency στις 11 Μαρτίου 2026 –η μεγαλύτερη στην ιστορία του οργανισμού– εκτιμάται ότι επαρκεί μόλις για τέσσερις έως πέντε εβδομάδες υπό τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης.  Παρά το γεγονός ότι τα συνολικά κρατικά στρατηγικά αποθέματα διεθνώς υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. βαρέλια, αναλυτές σημειώνουν ότι ακόμη και αυτά θα μπορούσαν να στηρίξουν την αγορά μόνο για 25 έως 30 εβδομάδες εάν χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά.
Οικονομία

Σοβαρές ανησυχίες για τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και της ναυτιλίας προκαλεί η συνεχιζόμενη κρίση στα Στενά του Ορμούζ, με τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη πίεση στα παγκόσμια αποθέματα από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση inventories το 2018. Σύμφωνα με ανάλυση της Allied Shipbroking και της Allied QuantumSea Research, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου –μετρημένα σε ημέρες κάλυψης της ζήτησης– εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν στις 98 ημέρες έως τα τέλη Μαΐου 2026, από 101 ημέρες σήμερα, σύμφωνα με προβλέψεις της Goldman Sachs. Η εικόνα επιδεινώνεται δραματικά λόγω των σοβαρών διαταραχών στη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, ενός από τα σημαντικότερα ενεργειακά περάσματα παγκοσμίως. Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, προειδοποίησε επενδυτές στις 11 Μαΐου ότι η αγορά χάνει περίπου 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για κάθε εβδομάδα που τα Στενά παραμένουν ουσιαστικά κλειστά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μόλις δύο έως πέντε πλοία διέρχονται καθημερινά από την περιοχή, όταν πριν από την κρίση οι διελεύσεις έφταναν περίπου τα 70 πλοία ημερησίως. Ανεξάρτητοι αναλυτές εκτιμούν ότι, ακόμη και μετά από εκτροπές φορτίων μέσω αγωγών και έκτακτες αποδεσμεύσεις στρατηγικών αποθεμάτων, η καθαρή απώλεια στην παγκόσμια αγορά διαμορφώνεται μεταξύ 9 και 12 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Η κατάσταση έχει ήδη οδηγήσει σε μαζική κινητοποίηση στρατηγικών αποθεμάτων. Η συντονισμένη έκτακτη αποδέσμευση 400 εκατ. βαρελιών από τον International Energy Agency στις 11 Μαρτίου 2026 –η μεγαλύτερη στην ιστορία του οργανισμού– εκτιμάται ότι επαρκεί μόλις για τέσσερις έως πέντε εβδομάδες υπό τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης. Παρά το γεγονός ότι τα συνολικά κρατικά στρατηγικά αποθέματα διεθνώς υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. βαρέλια, αναλυτές σημειώνουν ότι ακόμη και αυτά θα μπορούσαν να στηρίξουν την αγορά μόνο για 25 έως 30 εβδομάδες εάν χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά.

15 Μαΐου 2026
Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Δείτε τα προσωρινά αποτελέσματα
Οικονομία

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Δείτε τα προσωρινά αποτελέσματα

15 Μαΐου 2026
Η βενζίνη δεν θα «πέσει» κάτω από 2 ευρώ – Για άνοδο διαρκείας προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς
Οικονομία

Η βενζίνη δεν θα «πέσει» κάτω από 2 ευρώ – Για άνοδο διαρκείας προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς

15 Μαΐου 2026
Fraport Greece: Άνοδος 3,2% στην επιβατική κίνηση τον Απρίλιο παρά τις πιέσεις από τη Μέση Ανατολή
Οικονομία

Fraport Greece: Άνοδος 3,2% στην επιβατική κίνηση τον Απρίλιο παρά τις πιέσεις από τη Μέση Ανατολή

15 Μαΐου 2026
Next Post
Πέρα από την τεχνολογία: Η προσωπική σφαίρα του Έλον Μασκ στο επίκεντρο

Πέρα από την τεχνολογία: Η προσωπική σφαίρα του Έλον Μασκ στο επίκεντρο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

«Εκρηκτικό» φινάλε για τον εμβληματικό λιγνιτικό σταθμό του Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ – Σήμερα η τελευταία ημέρα λειτουργίας του

«Εκρηκτικό» φινάλε για τον εμβληματικό λιγνιτικό σταθμό του Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ – Σήμερα η τελευταία ημέρα λειτουργίας του

10 ώρες ago
Χρήστος Θεοφιλάτος: «Η γραφή δεν είναι θεραπεία, είναι τρόπος να πεις την αλήθεια και να κλείσεις τον δαίμονα στο μπουκάλι»

Χρήστος Θεοφιλάτος: «Η γραφή δεν είναι θεραπεία, είναι τρόπος να πεις την αλήθεια και να κλείσεις τον δαίμονα στο μπουκάλι»

12 μήνες ago
ΠΑΣΟΚ: Πρωτοφανής επιχείρηση σπίλωσης του Νίκου Ανδρουλάκη – Ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει να κινείται στο βούρκο

ΠΑΣΟΚ: Πρωτοφανής επιχείρηση σπίλωσης του Νίκου Ανδρουλάκη – Ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει να κινείται στο βούρκο

10 ώρες ago
Alpha Bank: Οι ενεργειακές ανατιμήσεις πιέζουν την ελληνική οικονομία με επίκεντρο μεταφορές, στέγαση

Alpha Bank: Οι ενεργειακές ανατιμήσεις πιέζουν την ελληνική οικονομία με επίκεντρο μεταφορές, στέγαση

12 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ Πρόγνωση καιρού ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Χρηματιστήριο Αθηνών τεχνητή νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σφοδρή σύγκρουση Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για την κουνιάδα της Κεφαλά: «Είστε αισχρή», «είσαι φασίστας»

Σφοδρή σύγκρουση Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για την κουνιάδα της Κεφαλά: «Είστε αισχρή», «είσαι φασίστας»

15 Μαΐου 2026
Στη φυλακή 6 από τους κατηγορούμενους για τη ληστεία σε τράπεζα στην Κάτω Τιθορέα – Επεισόδια στην Ευελπίδων

Στη φυλακή 6 από τους κατηγορούμενους για τη ληστεία σε τράπεζα στην Κάτω Τιθορέα – Επεισόδια στην Ευελπίδων

15 Μαΐου 2026
ΑΑΔΕ: Αύξηση 3,99% τον Μάρτιο στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

ΑΑΔΕ: Αύξηση 3,99% τον Μάρτιο στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

15 Μαΐου 2026
Ακίνητα: Λιγότερα σπίτια, περισσότεροι αγοραστές – Μέση αύξηση 3,7% στις τιμές πώλησης στην Ελλάδα

Ακίνητα: Λιγότερα σπίτια, περισσότεροι αγοραστές – Μέση αύξηση 3,7% στις τιμές πώλησης στην Ελλάδα

15 Μαΐου 2026
Σοβαρές ανησυχίες για τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και της ναυτιλίας προκαλεί η συνεχιζόμενη κρίση στα Στενά του Ορμούζ, με τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη πίεση στα παγκόσμια αποθέματα από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση inventories το 2018.  Σύμφωνα με ανάλυση της Allied Shipbroking και της Allied QuantumSea Research, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου –μετρημένα σε ημέρες κάλυψης της ζήτησης– εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν στις 98 ημέρες έως τα τέλη Μαΐου 2026, από 101 ημέρες σήμερα, σύμφωνα με προβλέψεις της Goldman Sachs.  Η εικόνα επιδεινώνεται δραματικά λόγω των σοβαρών διαταραχών στη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, ενός από τα σημαντικότερα ενεργειακά περάσματα παγκοσμίως.  Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, προειδοποίησε επενδυτές στις 11 Μαΐου ότι η αγορά χάνει περίπου 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για κάθε εβδομάδα που τα Στενά παραμένουν ουσιαστικά κλειστά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μόλις δύο έως πέντε πλοία διέρχονται καθημερινά από την περιοχή, όταν πριν από την κρίση οι διελεύσεις έφταναν περίπου τα 70 πλοία ημερησίως.  Ανεξάρτητοι αναλυτές εκτιμούν ότι, ακόμη και μετά από εκτροπές φορτίων μέσω αγωγών και έκτακτες αποδεσμεύσεις στρατηγικών αποθεμάτων, η καθαρή απώλεια στην παγκόσμια αγορά διαμορφώνεται μεταξύ 9 και 12 εκατ. βαρελιών ημερησίως.  Η κατάσταση έχει ήδη οδηγήσει σε μαζική κινητοποίηση στρατηγικών αποθεμάτων. Η συντονισμένη έκτακτη αποδέσμευση 400 εκατ. βαρελιών από τον International Energy Agency στις 11 Μαρτίου 2026 –η μεγαλύτερη στην ιστορία του οργανισμού– εκτιμάται ότι επαρκεί μόλις για τέσσερις έως πέντε εβδομάδες υπό τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης.  Παρά το γεγονός ότι τα συνολικά κρατικά στρατηγικά αποθέματα διεθνώς υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. βαρέλια, αναλυτές σημειώνουν ότι ακόμη και αυτά θα μπορούσαν να στηρίξουν την αγορά μόνο για 25 έως 30 εβδομάδες εάν χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά.

Σοβαρές ανησυχίες για τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και της ναυτιλίας προκαλεί η συνεχιζόμενη κρίση στα Στενά του Ορμούζ, με τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη πίεση στα παγκόσμια αποθέματα από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση inventories το 2018. Σύμφωνα με ανάλυση της Allied Shipbroking και της Allied QuantumSea Research, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου –μετρημένα σε ημέρες κάλυψης της ζήτησης– εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν στις 98 ημέρες έως τα τέλη Μαΐου 2026, από 101 ημέρες σήμερα, σύμφωνα με προβλέψεις της Goldman Sachs. Η εικόνα επιδεινώνεται δραματικά λόγω των σοβαρών διαταραχών στη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, ενός από τα σημαντικότερα ενεργειακά περάσματα παγκοσμίως. Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, προειδοποίησε επενδυτές στις 11 Μαΐου ότι η αγορά χάνει περίπου 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για κάθε εβδομάδα που τα Στενά παραμένουν ουσιαστικά κλειστά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μόλις δύο έως πέντε πλοία διέρχονται καθημερινά από την περιοχή, όταν πριν από την κρίση οι διελεύσεις έφταναν περίπου τα 70 πλοία ημερησίως. Ανεξάρτητοι αναλυτές εκτιμούν ότι, ακόμη και μετά από εκτροπές φορτίων μέσω αγωγών και έκτακτες αποδεσμεύσεις στρατηγικών αποθεμάτων, η καθαρή απώλεια στην παγκόσμια αγορά διαμορφώνεται μεταξύ 9 και 12 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Η κατάσταση έχει ήδη οδηγήσει σε μαζική κινητοποίηση στρατηγικών αποθεμάτων. Η συντονισμένη έκτακτη αποδέσμευση 400 εκατ. βαρελιών από τον International Energy Agency στις 11 Μαρτίου 2026 –η μεγαλύτερη στην ιστορία του οργανισμού– εκτιμάται ότι επαρκεί μόλις για τέσσερις έως πέντε εβδομάδες υπό τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης. Παρά το γεγονός ότι τα συνολικά κρατικά στρατηγικά αποθέματα διεθνώς υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. βαρέλια, αναλυτές σημειώνουν ότι ακόμη και αυτά θα μπορούσαν να στηρίξουν την αγορά μόνο για 25 έως 30 εβδομάδες εάν χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά.

15 Μαΐου 2026
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Σφοδρή σύγκρουση Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για την κουνιάδα της Κεφαλά: «Είστε αισχρή», «είσαι φασίστας»
  • Στη φυλακή 6 από τους κατηγορούμενους για τη ληστεία σε τράπεζα στην Κάτω Τιθορέα – Επεισόδια στην Ευελπίδων
  • ΑΑΔΕ: Αύξηση 3,99% τον Μάρτιο στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο
  • Ακίνητα: Λιγότερα σπίτια, περισσότεροι αγοραστές – Μέση αύξηση 3,7% στις τιμές πώλησης στην Ελλάδα

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.