Τετάρτη, 21 Ιανουαρίου, 2026 - 05:39
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Κόσμος

Η Γαλλία στο χείλος της ακυβερνησίας: Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για την κυβέρνηση, οι 168 κρίσιμες ώρες

Money & Life by Money & Life
11 Ιουλίου 2024
in Κόσμος, Πολιτική
0 0
0
Γαλλία
Share on FacebookShare on Twitter

Σε μία από τις κρισιμότερες, ίσως, εβδομάδες της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας της εισέρχεται η Γαλλία, καθώς από την ερχόμενη Πέμπτη, 18 Ιουλίου, κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση ακυβερνησίας.

Την ερχόμενη Πέμπτη θα συγκληθεί σε σώμα η Γαλλική Εθνοσυνέλευση και στην παρούσα φάση ουδείς μπορεί να εγγυηθεί αν η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Γκαμπριέλ Ατάλ, τον οποίο είχε διορίσει στην αρχή του χρόνου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, θα είναι στη θέση της, ή θα πέσει μετά από πρόταση μομφής, με την οποία θα συμφωνήσει η απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών της Εθνοσυνέλευσης.

Συν τοις άλλοις, ως την ερχόμενη Πέμπτη, 17 μέλη του σημερινού κυβερνητικού σχηματισμού, που εξελέγησαν βουλευτές, θα πρέπει να έχουν αποφασίσει, αν -στην περίπτωση που δεν έχει παραιτηθεί η κυβέρνηση Ατάλ- προτιμούν να είναι προσωρινοί υπουργοί, ή, αντιθέτως, βουλευτές, αφού ανάμεσα στα δύο αξιώματα υπάρχει ασυμβίβαστο.

Το μείζον πρόβλημα στην παρούσα φάση είναι ότι για να υπάρξει μία κυβέρνηση που θα έχει αυτοδυναμία, δηλαδή θα στηρίζεται από τουλάχιστον 289 βουλευτές, θα πρέπει να επιτευχθεί κάποιας μορφής πολιτική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πρώτες σε έδρες παρατάξεις, ήτοι της αριστεράς και του προέδρου Μακρόν, που αθροιστικά ελέγχουν πάνω από 340 εκ των 577 εδρών της Εθνοσυνέλευσης.

Ωστόσο, οι δύο αυτές παρατάξεις εμφανίζουν σημάδια εσωτερικού διχασμού.

Γαλλία: Δυσκολεύονται στην Αριστερά να συμφωνήσουν για πρωθυπουργό
Ως προς τον χώρο της Αριστεράς, τέσσερις ημέρες μετά τις εκλογές είναι εμφανής η δυστοκία σε σχέση με τον προσδιορισμό του πολιτικού προσώπου που υπό κανονικές συνθήκες οφείλει να προτείνει για πρωθυπουργό στον πρόεδρο Μακρόν, αφού είναι η μεγαλύτερη σε έδρες πολιτική παράταξη.

Η δυστοκία οφείλεται στο γεγονός ότι εντός της αριστερής παράταξης δεν έχει συμφωνηθεί αν αυτό το πολιτικό πρόσωπο θα πρέπει να προέλθει από την πρώτη σε έδρες συνιστώσα του Νέου Λαϊκού Μετώπου. Αλλά και αυτό ακόμα δεν είναι σαφές, λόγω πιθανολογούμενων μεταγραφών και μετακινήσεων από συνιστώσα σε συνιστώσα.

Το ζήτημα θα πρέπει να ξεκαθαριστεί το αργότερο ως την ερχόμενη Πέμπτη, όποτε η Εθνοσυνέλευση θα συγκροτηθεί σε Σώμα, θα εκλέξει τον πρόεδρό της και θα γίνει γνωστό πόσες και ποιες είναι οι αναγνωρισμένες, εκ του κανονισμού της Εθνοσυνέλευσης, κοινοβουλευτικές ομάδες.

Ωστόσο, ιθύνοντες της αριστεράς βεβαιώνουν ότι η πρόταση για τον νέο πρωθυπουργό θα υποβληθεί εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως και σήμερα, Πέμπτη.

Στην προηγούμενη Εθνοσυνέλευση, πάντως, η αριστερά ήταν χωρισμένη σε τέσσερις κοινοβουλευτικές ομάδες και η παράταξη Μακρόν σε τρεις.

Ένα άλλο ζήτημα που φαίνεται να ταλανίζει την αριστερή παράταξη είναι αν θα επιδιώξει, έχοντας την πρωθυπουργία, να έχει και κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ή αν θα προτιμήσει να έχει κυβέρνηση μειοψηφίας, όπως άλλωστε είχε από το 2022 και μετά ο πρόεδρος Μακρόν.

Στην περίπτωση αυτή, βεβαίως, τα νομοσχέδια που δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία των βουλευτών θα πρέπει να εγκρίνονται με προεδρικά διατάγματα, να φέρουν δηλαδή την υπογραφή του προέδρου Μακρόν. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Υπέρ της διακυβέρνησης της Γαλλίας με προεδρικά διατάγματα και με αποκλειστικά αριστερή κυβέρνηση έχει ταχθεί ο επικεφαλής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Ζαν Λικ Μελανσόν, ενώ σε άλλο μήκος κύματος δείχνουν λίγο-πολύ να κινούνται οι υπόλοιπες συνιστώσες της αριστερής συμπαράταξης.

Στην περίπτωση που καταστεί σαφές ότι κυβέρνηση με αυτοδυναμία δεν μπορεί να υπάρξει στη Γαλλία, τότε ουδείς μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο συνεργασίας της παράταξης Μακρόν με το Ρεπουμπλικανικό κόμμα (το οποίο χθες αποφάσισε τη μετονομασία του σε Ρεπουμπλικανική Δεξιά), που από κοινού ναι μεν δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, πλην όμως έχουν περισσότερες έδρες από το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της αριστεράς και συνεπώς δικαιούνται να διεκδικήσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Επί του ζητήματος, η παράταξη Μακρόν εμφανίζεται διχασμένη, με τη δεξιόστροφη συνιστώσα της να τάσσεται υπέρ της συνεργασίας με τους Ρεπουμπλικάνους και την αριστερόστροφη συνιστώσα να τάσσεται υπέρ μίας ευρύτερης συνεργασίας, η οποία θα εκτείνεται από τους Ρεπουμπλικάνους ως και το Κομμουνιστικό κόμμα και που δεν θα κινδυνεύει να πέσει μετά από πρόταση μομφής.

Σημειώνεται ότι προαπαιτούμενο για να εγκριθεί μια πρόταση μομφής θα είναι η συνεργασία των βουλευτών του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν με μη ακροδεξιούς βουλευτές που εξελέγησαν επειδή άλλοι μη ακροδεξιοί βουλευτές αποσύρθηκαν για να τους διευκολύνουν απέναντι στην Ακροδεξιά.

Μια κάποια προσομοίωση του τι μέλλει γενέσθαι στο επίπεδο της διακυβέρνησης ενδέχεται πάντως να υπάρξει στο κοινοβουλευτικό επίπεδο την ερχόμενη Πέμπτη, με την ευκαιρία της εκλογής του νέου προέδρου της Εθνοσυνέλευσης, ο οποίος -αν δεν έχει την έγκριση της απόλυτης πλειοψηφίας των βουλευτών- εκλέγεται έχοντας την έγκριση της σχετικής πλειοψηφίας, δηλαδή της πρώτης σε αριθμό εδρών παράταξης.

Αν η κάθε παράταξη κατεβάσει δικό της υποψήφιο, τότε πρόεδρος θα εκλεγεί βουλευτής προερχόμενος από τον χώρο της αριστεράς. Αν, ωστόσο, η παράταξη Μακρόν συνεργαστεί με τους Ρεπουμπλικάνους θα έχουν τη δυνατότητα να εκλέξουν πρόεδρο της επιλογής τους.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρούνο Λεμέρ, δήλωσε σήμερα ότι στο πλαίσιο του καταρτισμού του κρατικού προϋπολογισμού προβλέπεται η εξοικονόμηση 25 δισεκατομμυρίων ευρώ και ότι στην αντίθετη περίπτωση η γαλλική οικονομία απειλείται με ναυάγιο, ενώ ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλρουά ντε Γκαλό, εμφανίστηκε μάλλον απαισιόδοξος για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας αλλά και τη μείωση του γαλλικού δημόσιου χρέους.

Τέλος, το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, η CGT, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση διαδήλωσης στις 18 Ιουλίου στη Γαλλία, όπου σιγά-σιγά αρχίζουν να καταφθάνουν οι αθλητές και θεατές τον Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΓΑΛΛΙΑ
Previous Post

Στα σκαριά το σίκουελ του «The Devil Wears Prada!»

Next Post

Καιρός: Τρελάθηκε χθες στα Ιωάννινα – «Καζάνι» η χώρα τις επόμενες δύο εβδομάδες

Related Posts

Πάγωμα της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ–ΗΠΑ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω Τραμπ
Ειδήσεις

Πάγωμα της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ–ΗΠΑ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω Τραμπ

20 Ιανουαρίου 2026
Ασφάλεια στους Αιθέρες: Ποιες εταιρείες ξεχωρίζουν;
Κόσμος

Ασφάλεια στους Αιθέρες: Ποιες εταιρείες ξεχωρίζουν;

20 Ιανουαρίου 2026
Γιάνης Βαρουφάκης: «Δυστυχώς, η Αριστερά δεν φάνηκε αντάξια της ελπίδας που γέννησε» (Συνέντευξη)
Πολιτική

Γιάνης Βαρουφάκης: «Δυστυχώς, η Αριστερά δεν φάνηκε αντάξια της ελπίδας που γέννησε» (Συνέντευξη)

20 Ιανουαρίου 2026
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 12,9% για τη ΝΔ, αδιαφορία για νέο κόμμα στην Αντιπολίτευση
Ειδήσεις

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα για τη ΝΔ και άνοδος του κόμματος Καρυστιανού

20 Ιανουαρίου 2026
Κλιμάκωση στην Αρκτική: «Δεν υποκύπτουμε» διαμηνύει η Γροιλανδία στον Τραμπ – Το παρασκήνιο της διπλωματικής κρίσης
Κόσμος

Κλιμάκωση στην Αρκτική: «Δεν υποκύπτουμε» διαμηνύει η Γροιλανδία στον Τραμπ – Το παρασκήνιο της διπλωματικής κρίσης

19 Ιανουαρίου 2026
Δρυμιώτης
Ειδήσεις

Δρυμιώτης: Χαμηλότερα του 12% βλέπει Τσίπρα και Καρυστιανού

19 Ιανουαρίου 2026
Next Post
Καιρός: Τρελάθηκε χθες στα Ιωάννινα – «Καζάνι» η χώρα τις επόμενες δύο εβδομάδες

Καιρός: Τρελάθηκε χθες στα Ιωάννινα - «Καζάνι» η χώρα τις επόμενες δύο εβδομάδες

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Γιάνης Βαρουφάκης: «Δυστυχώς, η Αριστερά δεν φάνηκε αντάξια της ελπίδας που γέννησε» (Συνέντευξη)

Γιάνης Βαρουφάκης: «Δυστυχώς, η Αριστερά δεν φάνηκε αντάξια της ελπίδας που γέννησε» (Συνέντευξη)

21 ώρες ago
Δημοσκόπηση Metron Analysis: Προβάδισμα 12,9% για τη ΝΔ, αδιαφορία για νέο κόμμα στην Αντιπολίτευση

Δημοσκόπηση Opinion Poll: Προβάδισμα για τη ΝΔ και άνοδος του κόμματος Καρυστιανού

23 ώρες ago
Οίκος Christie’s: Απέσυρε από δημοπρασία αρχαία ελληνικά αγγεία που συνδέονται με κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

Οίκος Christie’s: Απέσυρε από δημοπρασία αρχαία ελληνικά αγγεία που συνδέονται με κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας

2 έτη ago
Δωρεάν στην Αθήνα: Ο απόλυτος οδηγός για έξοδο χωρίς εισιτήριο (19- 25 Ιανουαρίου)

Δωρεάν στην Αθήνα: Ο απόλυτος οδηγός για έξοδο χωρίς εισιτήριο (19- 25 Ιανουαρίου)

12 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ Πρόγνωση καιρού ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Χρηματιστήριο Αθηνών

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή πτώση με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές

20 Ιανουαρίου 2026
Πάγωμα της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ–ΗΠΑ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω Τραμπ

Πάγωμα της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ–ΗΠΑ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω Τραμπ

20 Ιανουαρίου 2026
Ασφάλεια στους Αιθέρες: Ποιες εταιρείες ξεχωρίζουν;

Ασφάλεια στους Αιθέρες: Ποιες εταιρείες ξεχωρίζουν;

20 Ιανουαρίου 2026
Δωρεάν στην Αθήνα: Ο απόλυτος οδηγός για έξοδο χωρίς εισιτήριο (19- 25 Ιανουαρίου)

Δωρεάν στην Αθήνα: Ο απόλυτος οδηγός για έξοδο χωρίς εισιτήριο (19- 25 Ιανουαρίου)

20 Ιανουαρίου 2026
Απεργία ταξί: Νέα 48ωρη απεργία – Κλίμα σύγκρουσης μεταξύ ΣΑΤΑ και Υπουργείου

Απεργία ταξί: Νέα 48ωρη απεργία – Κλίμα σύγκρουσης μεταξύ ΣΑΤΑ και Υπουργείου

20 Ιανουαρίου 2026
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Χρηματιστήριο Αθηνών: Ισχυρή πτώση με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές
  • Πάγωμα της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ–ΗΠΑ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο λόγω Τραμπ
  • Ασφάλεια στους Αιθέρες: Ποιες εταιρείες ξεχωρίζουν;
  • Δωρεάν στην Αθήνα: Ο απόλυτος οδηγός για έξοδο χωρίς εισιτήριο (19- 25 Ιανουαρίου)

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.