Οι πρόσφατοι μήνες επιβεβαίωσαν πως η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλάζει ριζικά την αντίληψή της για την πολιτική άμυνας και ασφάλειας, με αποκορύφωμα τον νέο πολυετή προϋπολογισμό 2028-2034, ύψους περίπου 2 τρισεκατομμυρίων ευρώ.
Για πρώτη φορά, η άμυνα αποκτά ξεχωριστό χρηματοδοτικό σκέλος και ενσωματώνεται ως κεντρική στρατηγική επιλογή της ΕΕ, με στόχο τη γεωπολιτική προστασία, την οικονομική αυτονομία και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής βιομηχανίας. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στις αμυντικές επενδύσεις και στην ανταγωνιστικότητα.
Μέσω του European Competitiveness Fund, που διαχειρίζεται πάνω από 410 δισ. ευρώ, προβλέπεται η διάθεση τουλάχιστον 131 δισ. ευρώ για την άμυνα, ποσό πολλαπλάσιο σε σχέση με την περίοδο 2021-2027. Οι επενδύσεις αυτές δεν αφορούν μόνο στρατιωτικό εξοπλισμό, αλλά και τη βελτίωση της διασυνοριακής κινητικότητας, των logistics, της καινοτομίας και της παραγωγής αμυντικής τεχνολογίας.
Η νέα στρατηγική της ΕΕ συνδέει άμεσα την άμυνα με το όραμα της στρατηγικής αυτονομίας, τονίζοντας ότι οι επενδύσεις στις αμυντικές ικανότητες και στην κινητικότητα είναι κρίσιμες για την ανεξαρτησία της Ευρώπης σε γεωπολιτικό επίπεδο.
Σημαντική καινοτομία αποτελεί η αναβάθμιση του Connecting Europe Facility (CEF), που χρηματοδοτεί έργα διπλής χρήσης. Αυτό σημαίνει ότι οι υποδομές θα εξυπηρετούν τόσο στρατιωτικές όσο και πολιτικές ανάγκες. Σύμφωνα με το άρθρο 48 του κανονισμού για το Διευρωπαϊκό Δίκτυο Μεταφορών (TEN-T), τα κράτη μέλη υποχρεούνται να διασφαλίζουν ότι οι μεταφορικές υποδομές τους μπορούν να καλύψουν στρατιωτικές απαιτήσεις, όπως τη φόρτωση μεγάλων βαρών στις γέφυρες και την προσβασιμότητα στα λιμάνια.