Τρίτη, 10 Μαρτίου, 2026 - 08:38
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Ειδήσεις

Η επίσκεψη Ρούτε στην Αθήνα και το «επεισοδιακό» παρελθόν με Ερντογάν

Money & Life by Money & Life
26 Νοεμβρίου 2024
in Ειδήσεις, Ελλάδα
0 0
0
Η επίσκεψη Ρούτε στην Αθήνα και το «επεισοδιακό» παρελθόν με Ερντογάν

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μάρκ Ρούτε με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη συνάντησή τους στην Άγκυρα στις 25 Νοεμβρίου, 2024 EPA/MUSTAFA KAMACI / TURKISH PRESIDENTIAL PRESS OFFICE /ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share on FacebookShare on Twitter

Εν μέσω πολέμων και γεωπολιτικών κρίσεων, ο νέος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε ξεκίνησε την περιοδεία του στις πρωτεύουσες των χωρών μελών της βορειοατλαντικής Συμμαχίας. Σήμερα βρίσκεται στην Αθήνα, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους υπουργούς Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Η επίσκεψη Ρούτε γίνεται στη σκιά της αλλαγής σκυτάλης στον Λευκό Οίκο μετά την εκλογή του Ντοναλντ Τραμπ. Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ έχει ψηλά στην ατζέντα του τις διατλαντικές σχέσεις και σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, υπό το πρίσμα των τελευταίων γεωπολιτικών εξελίξεων.
Αν και πρόκειται για μία εθιμοτυπική επίσκεψη, στο επίκεντρο των συναντήσεων του στην Αθήνα θα βρεθούν οι σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ΝΑΤΟ, οι περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Κατά τις συναντήσεις θα συζητηθούν και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται μετά τις εκλογές στις ΗΠΑ.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει υπογραμμίσει ότι οι εξελίξεις πέραν του Ατλαντικού επηρεάζουν τους διεθνείς συσχετισμούς, τονίζοντας «η στάση της Ελλάδας ως μέλους του ΝΑΤΟ και εταίρου στην Ε.Ε. είναι πάντα στάση αρχών, και αυτές δεν ετεροπροσδιορίζονται». Οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Μαρκ Ρούτε χαρακτηρίζονται πολύ καλές.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας και ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, κατά την συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον περασμένο Δεκέμβριο στη Χάγη, είχε αναφερθεί στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και είχε εκφράσει την ικανοποίησή του για την Αθήνα καθώς ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα.

Ανοιχτή στήριξη στην Ουκρανία

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, η Ελλάδα τοποθετήθηκε υπέρ της πλήρους στήριξης του Κιέβου. Η Ολλανδία από την πλευρά της, ήταν η πρώτη χώρα-μέλος του ΝΑΤO, η οποία δεσμεύθηκε να στείλει στο Κίεβο μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Ο Μαρκ Ρούτε από τα Ηνωμένα Έθνη είχε δηλώσει: «Υψώνουμε τη φωνή μας κατά του Πούτιν και των παραβιάσεων του Χάρτη των Ηνωμένων εθνών από τη Ρωσία. Στηρίζουμε ένα ειρηνευτικό σχέδιο, στηρίζουμε την Ουκρανία. Ακόμη κι αν χρειαστεί χρόνος, ακόμη κι αν υπάρξουν καθυστερήσεις»

Η συνάντηση Ρούτε με Ερντογάν και το «επεισοδιακό» παρελθόν τους

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ πριν από την Αθήνα επισκέφθηκε την Άγκυρα όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον υπουργό Άμυνας Γιασάρ Γκιουλέρ, με τον φωτογραφικό φακό να απαθανατίζει τις θερμές χειραψίες. Ωστόσο, οι σχέσεις του με την Άγκυρα κατά το παρελθόν δεν ήταν ρόδινες, καθώς ο Μαρκ Ρούτε έχει διαφωνήσει ανοιχτά με την πολιτική του Προέδρου της Τουρκίας.

Τον Απρίλιο του 2016, σε κοινή συνέντευξη τύπου στο Αϊντχόβεν με την τότε Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, ο Ρούτε ζητούσε εξηγήσεις από την τουρκική ηγεσία σχετικά με ένα email που είχε αποσταλεί από το τουρκικό προξενείο του Ρότερνταμ στις οργανώσεις των Τούρκων της Ολλανδίας, ζητώντας τους να καταγγέλλουν εκείνους που προσβάλλουν δημόσια την Τουρκία και τον πρόεδρό της χώρας.

Λίγους μήνες αργότερα είχε προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις με τη δήλωσή του «να πάρουν δρόμο. Να γυρίσουν πίσω στην Τουρκία», για πολίτες τουρκικής καταγωγής, οι οποίοι είχαν επιτεθεί σε δημοσιογράφους στο Ρότερνταμ.

Το 2017, οι ολλανδικές αρχές δεν επέτρεψαν την είσοδο στη χώρα στον τότε Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου ο οποίος ήθελε να μιλήσει σε προεκλογική συγκέντρωση Ρότερνταμ.

Την ίδια περίοδο οι αστυνομικές αρχές της Ολλανδίας συνέλαβαν και απέλασαν την τότε Υπουργό Οικογένειας της Τουρκίας Φατμά Μπετούλ Σαγιάν Καγιά, η οποία πέρασε με αυτοκίνητο τα ολλανδικά σύνορα. Τότε, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τους Ολλανδούς για «τη σφαγή χιλιάδων μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα το 1995».

Δύο χρόνια αργότερα, ο Μαρκ Ρούτε τα έβαλε με την ηγεσία της γείτονος όταν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εισέβαλαν για τρίτη φορά στη Συρία.

Μέσα σε αυτό το κλίμα και με τον Μαρκ Ρούτε να έχει αναλάβει ένα κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, ο πρώην πρωθυπουργός της Ολλανδίας φέρεται να ακολουθεί τη «γραμμή» του προκατόχου του Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος διατηρούσε μία φιλική στάση προς την Τουρκία.

«Σε έναν όλο και πιο απρόβλεπτο κόσμο, η Τουρκία συμβάλλει ανεκτίμητα στη Συμμαχία μας, ενισχύοντας την αποτροπή στη νότια πτέρυγά μας», δήλωσε ο Ρούτε λίγο πριν περάσει το κατώφλι του προεδρικού μεγάρου της γείτονος.

Αντίστοιχα και η Άγκυρα επιδιώκει να συνεχιστεί η ειρηνική συμπόρευση εντός της νατοϊκής οικογένειας στα βήματα της περιόδου του Γενς Στόλτενμπεργκ.

Τι επιδιώκει η Τουρκία

Η επίσημη επίσκεψή του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Άγκυρα έγινε μία ημέρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας επιχειρεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στον πόλεμο της Μόσχας με το Κίεβο, με τον ίδιο να τονίζει στον Ρώσο ομόλογό του πώς η Άγκυρα θα συνεχίσει τις προσπάθειες για τον τερματισμό των περιφερειακών εντάσεων και να συνεισφέρει στις ειρηνευτικές συνομιλίες. Ο Μαρκ Ρούτε μετά τη συνάντησή του με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε μέσα από ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ πώς «σε έναν όλο και πιο απρόβλεπτο κόσμο, η Τουρκία συμβάλει ανεκτίμητα στο ΝΑΤΟ».

Παράλληλα, ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι αυξανόμενες προκλήσεις «για τη συλλογική μας ασφάλεια», συμπεριλαμβανομένης της απειλής της τρομοκρατίας, του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της κρίσης στη Μέση Ανατολή με τον Πρόεδρο της Τουρκίας να κάνει λόγο για «σφαγή στην Παλαιστίνη».

Ο γγ του ΝΑΤΟ, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της Βιομηχανίας Τουρκικής Αεροδιαστημικής (TUSAŞ) στην Άγκυρα που έγινε στόχος επίθεσης από το PKK τον περασμένο μήνα με νεκρούς και τραυματίες. Η Τουρκία επιδιώκει την εμβάθυνση της συνεργασίας ΝΑΤΟ – Τουρκίας στον αμυντικό τομέα επιδιώκοντας να αρθούν τα εμπόδια μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ για αμυντικές προμήθειες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, συζητήθηκαν επίσης «τα κοινά βήματα που πρέπει να γίνουν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η φιλοξενία της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ από την Τουρκία το 2026, η αλληλεγγύη των συμμάχων του ΝΑΤΟ με την Τουρκία στην προμήθεια υλικών της αμυντικής βιομηχανίας και η συμβολή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ ως σύμμαχο».

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας ευχαρίστησε τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ για τα μηνύματα αλληλεγγύης προς την Τουρκία μετά την τρομοκρατική επίθεση στην Τουρκική Αεοδιαστημική Βιομηχανία (TAI)».

Η τουρκική πλευρά φέρεται να έθεσε ως θέμα την παρουσία στα νότια σύνορά της, της κουρδικής παράταξης PYD και της υπό την ηγεσία της πολιτοφυλακής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), δύο οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα συνδέει με την οργάνωση ΡΚΚ και την τρομοκρατία.

ΠΗΓΗ

Tags: επίσκεψη Ρούτε
Previous Post

Σαν σήμερα 26 Νοεμβρίου: Τα γεγονότα – Εορτολόγιο

Next Post

Οι αθλητικές μεταδόσεις της Τρίτης 26 Νοεμβρίου

Related Posts

Ενεργειακή κρίση: Ενδεχόμενο επαναφοράς του Fuel Pass
Ειδήσεις

Ενεργειακή κρίση: Ενδεχόμενο επαναφοράς του Fuel Pass

9 Μαρτίου 2026
Γιώργος Προκοπίου: Το ρίσκο των 5 δεξαμενοπλοίων στα Στενά του Ορμούζ και τα «χρυσά» ναύλα
Ειδήσεις

Γιώργος Προκοπίου: Το ρίσκο των 5 δεξαμενοπλοίων στα Στενά του Ορμούζ και τα «χρυσά» ναύλα

8 Μαρτίου 2026
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ειδήσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Λογαριασμός» 10,4 δισ. ευρώ από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

8 Μαρτίου 2026
Στενά του Ορμούζ: Συναγερμός «ακραίου κινδύνου» (5/5) και θάνατοι ναυτικών
Ειδήσεις

Στενά του Ορμούζ: Συναγερμός «ακραίου κινδύνου» (5/5) και θάνατοι ναυτικών

7 Μαρτίου 2026
Τουρισμός 2026: «Πάγωμα» κρατήσεων λόγω Μέσης Ανατολής, αλλά θετικό το κλίμα για το καλοκαίρι
Ειδήσεις

Τουρισμός 2026: «Πάγωμα» κρατήσεων λόγω Μέσης Ανατολής, αλλά θετικό το κλίμα για το καλοκαίρι

7 Μαρτίου 2026
Πετρέλαιο: Άλμα πάνω από τα 90 δολάρια λόγω Μέσης Ανατολής και «ασφυξίας» στα Στενά του Ορμούζ
Αγορές

Πετρέλαιο: Άλμα πάνω από τα 90 δολάρια λόγω Μέσης Ανατολής και «ασφυξίας» στα Στενά του Ορμούζ

6 Μαρτίου 2026
Next Post
Οι αθλητικές μεταδόσεις της Τρίτης 26 Νοεμβρίου

Οι αθλητικές μεταδόσεις της Τρίτης 26 Νοεμβρίου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Γιορτή μελιού στον Πειραιά: Τελευταία μέρα , μεγάλη προσέλευση του κόσμου

Γιορτή μελιού στον Πειραιά: Τελευταία μέρα , μεγάλη προσέλευση του κόσμου

18 ώρες ago
εφορία

Δημοσιονομικός «αέρας» έως 2,5 δισ. ευρώ για φοροελαφρύνσεις – Ποιες παρεμβάσεις εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

12 μήνες ago
Ενεργειακή κρίση: Ενδεχόμενο επαναφοράς του Fuel Pass

Ενεργειακή κρίση: Ενδεχόμενο επαναφοράς του Fuel Pass

22 ώρες ago
Η Ιστορία του ΕΣΥ: Οι στόχοι και οι αρχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας – Ένα όραμα για ισότιμη πρόσβαση

Η Ιστορία του ΕΣΥ: Οι στόχοι και οι αρχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας – Ένα όραμα για ισότιμη πρόσβαση

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ Πρόγνωση καιρού ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Χρηματιστήριο Αθηνών τεχνητή νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γιορτή μελιού στον Πειραιά: Τελευταία μέρα , μεγάλη προσέλευση του κόσμου

Γιορτή μελιού στον Πειραιά: Τελευταία μέρα , μεγάλη προσέλευση του κόσμου

9 Μαρτίου 2026
Ενεργειακή κρίση: Ενδεχόμενο επαναφοράς του Fuel Pass

Ενεργειακή κρίση: Ενδεχόμενο επαναφοράς του Fuel Pass

9 Μαρτίου 2026
Γιώργος Προκοπίου: Το ρίσκο των 5 δεξαμενοπλοίων στα Στενά του Ορμούζ και τα «χρυσά» ναύλα

Γιώργος Προκοπίου: Το ρίσκο των 5 δεξαμενοπλοίων στα Στενά του Ορμούζ και τα «χρυσά» ναύλα

8 Μαρτίου 2026
Ναύπλιο: H πιο ρομαντική παραθαλάσσια πόλη της Ελλάδας

Ναύπλιο: H πιο ρομαντική παραθαλάσσια πόλη της Ελλάδας

8 Μαρτίου 2026
Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών: «Λογαριασμός» 10,4 δισ. ευρώ από τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή

8 Μαρτίου 2026
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Γιορτή μελιού στον Πειραιά: Τελευταία μέρα , μεγάλη προσέλευση του κόσμου
  • Ενεργειακή κρίση: Ενδεχόμενο επαναφοράς του Fuel Pass
  • Γιώργος Προκοπίου: Το ρίσκο των 5 δεξαμενοπλοίων στα Στενά του Ορμούζ και τα «χρυσά» ναύλα
  • Ναύπλιο: H πιο ρομαντική παραθαλάσσια πόλη της Ελλάδας

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.