Συνέντευξη στους Financial Times παραχώρησε ο Ευρωπαίος επίτροπος Εμπορίου, Μάρος Σέφτσοβιτς, αποκαλύπτοντας την πρόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει τις εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες κατά 50 δισ. ευρώ, με στόχο την εξισορρόπηση των εμπορικών σχέσεων και την επίλυση του επίμονου ελλείμματος στο εμπορικό ισοζύγιο.
Ο Σέφτσοβιτς, μιλώντας εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημείωσε ότι καταγράφεται «ορισμένη πρόοδος» στις συνομιλίες για μια συνολική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αν και οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε χειροπιαστά αποτελέσματα.
Αντίδραση στους αμερικανικούς δασμούς
Η παρέμβαση του Ευρωπαίου επιτρόπου ήρθε σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, μετά την επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά προϊόντα: 25% σε αυτοκίνητα, χάλυβα και αλουμίνιο τον Μάρτιο, και 20% σε άλλα προϊόντα τον Απρίλιο. Αν και ορισμένοι από αυτούς τους δασμούς μειώθηκαν προσωρινά στο μισό έως τις 8 Ιουλίου, άνοιξε ένα παράθυρο 90 ημερών για διαπραγματεύσεις με σκοπό μια πιο μακροπρόθεσμη λύση.
Η ΕΕ, σε ένδειξη καλής θέλησης, ανέστειλε την εφαρμογή δικών της αντίποινων και πρότεινε μια φιλόδοξη συμφωνία μηδενικών δασμών για όλα τα βιομηχανικά προϊόντα και από τις δύο πλευρές.
Επενδύσεις σε LNG και αγροτικά προϊόντα
«Αν το πρόβλημα του ελλείμματος προσδιορίζεται στα 50 δισ. ευρώ, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε γρήγορα με αύξηση των αγορών σε αμερικανικό υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), σόγια και άλλους τομείς», υπογράμμισε ο Σέφτσοβιτς, αναφερόμενος σε δυνητικούς τομείς συνεργασίας.
Ωστόσο, παρά τη θετική ρητορική, δεν απέφυγε να επισημάνει τις δυσκολίες: μια συμφωνία αποδεκτή τόσο από τα κράτη μέλη όσο και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραμένει «πολύ δύσκολη» υπόθεση, λόγω της πολιτικής πολυπλοκότητας και των διαφορετικών εθνικών συμφερόντων.
Στρατηγική συμμαχία για αντιμετώπιση της Κίνας
Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Ένωση φέρεται να είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αντιμετώπιση των εμπορικών προκλήσεων που προκαλεί η αύξηση των κινεζικών εξαγωγών, γεγονός που ενδέχεται να λειτουργήσει ως πρόσθετο «γλυκαντικό» για την επίτευξη συμφωνίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας την αρμοδιότητα των διαπραγματεύσεων για λογαριασμό των 27 κρατών μελών, συνεχίζει να εργάζεται προς την κατεύθυνση μιας βιώσιμης εμπορικής ισορροπίας μεταξύ των δύο πλευρών του Ατλαντικού.