Τρεις σημαντικές αλλαγές φέρνει το νέο πιλοτικό μοντέλο για το τακτικό επίδομα ανεργίας της ΔΥΠΑ, το οποίο εφαρμόζεται από τον Απρίλιο του 2025. Το πρόγραμμα εγκαινιάζει μια νέα προσέγγιση, με επίκεντρο την ανταποδοτικότητα, την αλλαγή στη διάρκεια επιδότησης και τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού μητρώου επιδομάτων.
Η πρώτη αλλαγή αφορά τον τρόπο υπολογισμού του επιδόματος. Πλέον, το ποσό δεν θα είναι σταθερό για όλους. Αντιθέτως, θα εξαρτάται από τον χρόνο ασφάλισης και τον μέσο μισθό του εργαζόμενου πριν την απόλυσή του. Δηλαδή, όσο περισσότερα χρόνια ασφάλισης και υψηλότερος μισθός, τόσο μεγαλύτερο το επίδομα. Παράλληλα, για τους πρώτους 12 μήνες εφαρμογής του νέου συστήματος, οι άνεργοι θα δουν μόνο αυξήσεις σε σχέση με τα σημερινά ποσά, διαβεβαιώνει η ΔΥΠΑ.
Η δεύτερη αλλαγή αναμένεται την άνοιξη του 2026, με την καθολική εφαρμογή του νέου μοντέλου. Τότε θα αλλάξει και η αναλογία μεταξύ χρόνου εργασίας και διάρκειας επιδότησης. Σήμερα, ισχύει αναλογία 1 προς 1 – δηλαδή ένας χρόνος εργασίας αντιστοιχεί σε ένα χρόνο επιδότησης. Στο νέο πλαίσιο, η αναλογία γίνεται 2 προς 1. Για να λάβει κάποιος επίδομα για 12 μήνες, θα χρειάζεται να έχει εργαστεί τουλάχιστον δύο χρόνια συνεχόμενα.
Η τρίτη αλλαγή, που βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση, αφορά τη δημιουργία ενός ενιαίου εθνικού Μητρώου Παροχών και Επιδομάτων. Το έργο συντονίζει το Υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Το Μητρώο θα περιλαμβάνει τόσο τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ όσο και τα επιδόματα ανεργίας της ΔΥΠΑ. Μέσω αυτού, οι αρχές θα μπορούν να διασταυρώνουν ποιος λαμβάνει ποιο επίδομα και να διασφαλίζουν δικαιότερη κατανομή στη βάση πραγματικών κοινωνικών αναγκών.
Το νέο σύστημα φιλοδοξεί να ενισχύσει την αποδοτικότητα και τη διαφάνεια του μηχανισμού κοινωνικής στήριξης, προσαρμόζοντάς τον στις σύγχρονες οικονομικές και εργασιακές συνθήκες.