Παρασκευή, 15 Μαΐου, 2026 - 21:07
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Οικονομία

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Σε Αλλαγές και διορθώσεις στο σύστημα υπολογισμού του φόρου προχώρησε η κυβέρνηση

Money & Life by Money & Life
19 Σεπτεμβρίου 2024
in Οικονομία
0 0
0
Ελεύθεροι επαγγελματίες: Σε Αλλαγές και διορθώσεις στο σύστημα υπολογισμού του φόρου προχώρησε η κυβέρνηση
Share on FacebookShare on Twitter

Οι αλλαγές αφορούν το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους, ενώ περιορίζεται και το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για τους επαγγελματίες στους οποίους λαμβάνεται υπόψη ο τζίρος και οι αμοιβές των εργαζομένων.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις το φορολογητέο εισόδημα συρρικνώνεται, με αποτέλεσμα και ο φόρος που προκύπτει να είναι μικρότερος συγκριτικά με αυτόν που καταβλήθηκε το φετινό έτος για τα εισοδήματα του 2023. Με βάση τις αλλαγές:

Μειώνεται κατά 50% το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για όσους δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους, από 500 κατοίκους που ισχύει σήμερα.
Για παράδειγμα: Ατομική επιχείρηση (π.χ. καφενείο) που λειτουργεί 18 χρόνια σε μια δημοτική κοινότητα 1.200 κατοίκων δεν είχε φέτος έκπτωση 50% στο τεκμαρτό εισόδημα (επειδή ίσχυε μόνο για έως 500 κατοίκους). Με βάση τις τριετίες που ασκεί το επάγγελμα, φορολογήθηκε φέτος με τεκμαρτό εισόδημα 14.196 ευρώ και πλήρωσε φόρο 1.823,12 ευρώ, μαζί με το τέλος επιτηδεύματος.

Το 2025 το τεκμαρτό εισόδημα θα προσαυξηθεί βάσει της αύξησης στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, κάθε χρόνο. Συγκεκριμένα, θα φτάσει τα 15.106 ευρώ. Με βάση τις αλλαγές, δεν θα φορολογηθεί για 15.106 ευρώ, αλλά για 7.553 ευρώ (-50%) και θα πληρώσει φόρο 680 ευρώ. Δεν θα πληρώσει, όμως, καθόλου τέλος επιτηδεύματος και τελικά γλιτώνει περίπου 1.143 ευρώ.

Το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου ως βάση σύγκρισης μεταφέρεται στο τέλος, ως πεδίο σύγκρισης μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων. Με βάση το ισχύον σύστημα υπολογισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής των ελεύθερων επαγγελματιών, ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται συγκριτικά στην αρχή, ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου, πριν από την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω μισθοδοσίας και λόγω τζίρου). Αποτελεί, δηλαδή, τη βάση/αφετηρία πάνω στην οποία χτίζονται οι λοιπές προσαυξήσεις προκειμένου για τον υπολογισμό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και των ατομικών επιχειρήσεων. Με την αλλαγή που δρομολογείται, ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου δεν λαμβάνεται υπόψη συγκριτικά στην αρχή, αλλά στο τέλος, μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων. Έτσι, η βάση υπολογισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στο ύψος του κατώτατου μισθού, πλέον των τριετιών που θεωρείται ότι θα αποκτούσε κατ’ ελάχιστον ο υπόχρεος αν ήταν ο ίδιος εργαζόμενος σε οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση και θα αμειβόταν για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του, πάνω στον οποίο υπολογίζονται στη συνέχεια και οι λοιπές προσαυξήσεις.
Aναπροσαρμόζεται προς τα άνω ο μέσος τζίρος του ΚΑΔ (και άρα μειώνεται το ποσό επιβολής επί του τζίρου), με βάση τα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2023. Με βάση το ισχύον σύστημα υπολογισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής των ελεύθερων επαγγελματιών, σε περίπτωση που ο κύκλος εργασιών (τζίρος) του υπόχρεου (ελεύθερου επαγγελματία) υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο κύκλο εργασιών (τζίρο) του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του κλάδου στον οποίο αυτός ανήκει και πραγματοποιεί τα υψηλότερα έσοδά του, υπολογίζεται προσαύξηση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής του κατά 5% επί της διαφοράς. Για την εφαρμογή της εν λόγω προσαύξησης λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος του ετήσιου κύκλου εργασιών του αντίστοιχου ΚΑΔ δεύτερου βαθμού του προηγούμενου φορολογικού έτους, που αφορά τους υπόχρεους, όπως αυτός αναρτάται στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ. Με τη διόρθωση που θα γίνει, θα αναπροσαρμοσθεί προς τα πάνω ο μέσος όρος του ετήσιου τζίρου των ΚΑΔ των υπόχρεων του φορολογικού έτους 2023, έτσι ώστε κατά τον υπολογισμό της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής των ελεύθερων επαγγελματιών για το φορολογικό έτος 2024 να μην προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις λόγω τζίρου, και επομένως και μεγάλες προσαυξήσεις, που θα είχαν ως αποτέλεσμα τον υπολογισμό μεγαλύτερης τεκμαρτής αμοιβής.
Για παράδειγμα:

Επιχειρηματίας λιανικού εμπορίου με έναρξη το 1993, κόστος μισθοδοσίας 32.000 ευρώ, τζίρο 351.114 ευρώ και δηλωθέντα κέρδη 19.804 ευρώ, απασχολεί δύο υπαλλήλους, εκ των οποίων ο υψηλότερα αμειβόμενος λαμβάνει 22.000 ευρώ ετησίως.

Ισχύον σύστημα: Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα: 27.400 ευρώ (22.000 ευρώ max κατώτατου μισθού και μισθού υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου + 3.200 ευρώ λόγω προσαύξησης μισθοδοσίας + 2.200 ευρώ λόγω προσαύξησης ΚΑΔ).

Μετά τις αλλαγές: Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα: 22.000 ευρώ (μείωση 19,71%), το οποίο προκύπτει ως εξής: 19.596 ευρώ (14.196 ευρώ κατώτατος μισθός + 3.200 ευρώ λόγω προσαύξησης μισθοδοσίας + 2.200 ευρώ λόγω προσαύξησης ΚΑΔ). Στη συνέχεια γίνεται σύγκριση με τον μισθό του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου και θα λαμβάνεται υπόψη το μεγαλύτερο, δηλαδή 22.000 ευρώ.

Τέλος επιτηδεύματος
Έπειτα από 13 χρόνια κλείνει ο κύκλος του τέλους επιτηδεύματος για όλους τους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, ακόμα και για όσους αμείβονται με “μπλοκάκι”. Το μνημονιακό χαράτσι, που φτάνει έως 1.000 ευρώ, θα διατηρηθεί μόνο για τα νομικά πρόσωπα και τα υποκαταστήματά τους.

Με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος οι επαγγελματίες θα έχουν κέρδος 325 ευρώ ετησίως, ενώ ελαφρύνσεις θα δουν στις φορολογικές δηλώσεις του 2025 και όσοι πιάνονται στην παγίδα του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος.

Πηγή: capital.gr

Tags: Ελεύθεροι επαγγελματίεςεπαγγελματίεςΚΥΒΕΡΝΗΣΗφορολογητέο εισόδημα
Previous Post

5ος Ημιμαραθώνιος Καλλιθέας – Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024, με εκκίνηση & τερματισμό στην Πλατεία Νερού

Next Post

Παλαιό Φάληρο – Καλλιθέα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Related Posts

ΑΑΔΕ: Αύξηση 3,99% τον Μάρτιο στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο
Οικονομία

ΑΑΔΕ: Αύξηση 3,99% τον Μάρτιο στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

15 Μαΐου 2026
Ακίνητα: Λιγότερα σπίτια, περισσότεροι αγοραστές – Μέση αύξηση 3,7% στις τιμές πώλησης στην Ελλάδα
Οικονομία

Ακίνητα: Λιγότερα σπίτια, περισσότεροι αγοραστές – Μέση αύξηση 3,7% στις τιμές πώλησης στην Ελλάδα

15 Μαΐου 2026
Σοβαρές ανησυχίες για τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και της ναυτιλίας προκαλεί η συνεχιζόμενη κρίση στα Στενά του Ορμούζ, με τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη πίεση στα παγκόσμια αποθέματα από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση inventories το 2018.  Σύμφωνα με ανάλυση της Allied Shipbroking και της Allied QuantumSea Research, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου –μετρημένα σε ημέρες κάλυψης της ζήτησης– εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν στις 98 ημέρες έως τα τέλη Μαΐου 2026, από 101 ημέρες σήμερα, σύμφωνα με προβλέψεις της Goldman Sachs.  Η εικόνα επιδεινώνεται δραματικά λόγω των σοβαρών διαταραχών στη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, ενός από τα σημαντικότερα ενεργειακά περάσματα παγκοσμίως.  Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, προειδοποίησε επενδυτές στις 11 Μαΐου ότι η αγορά χάνει περίπου 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για κάθε εβδομάδα που τα Στενά παραμένουν ουσιαστικά κλειστά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μόλις δύο έως πέντε πλοία διέρχονται καθημερινά από την περιοχή, όταν πριν από την κρίση οι διελεύσεις έφταναν περίπου τα 70 πλοία ημερησίως.  Ανεξάρτητοι αναλυτές εκτιμούν ότι, ακόμη και μετά από εκτροπές φορτίων μέσω αγωγών και έκτακτες αποδεσμεύσεις στρατηγικών αποθεμάτων, η καθαρή απώλεια στην παγκόσμια αγορά διαμορφώνεται μεταξύ 9 και 12 εκατ. βαρελιών ημερησίως.  Η κατάσταση έχει ήδη οδηγήσει σε μαζική κινητοποίηση στρατηγικών αποθεμάτων. Η συντονισμένη έκτακτη αποδέσμευση 400 εκατ. βαρελιών από τον International Energy Agency στις 11 Μαρτίου 2026 –η μεγαλύτερη στην ιστορία του οργανισμού– εκτιμάται ότι επαρκεί μόλις για τέσσερις έως πέντε εβδομάδες υπό τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης.  Παρά το γεγονός ότι τα συνολικά κρατικά στρατηγικά αποθέματα διεθνώς υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. βαρέλια, αναλυτές σημειώνουν ότι ακόμη και αυτά θα μπορούσαν να στηρίξουν την αγορά μόνο για 25 έως 30 εβδομάδες εάν χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά.
Οικονομία

Σοβαρές ανησυχίες για τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και της ναυτιλίας προκαλεί η συνεχιζόμενη κρίση στα Στενά του Ορμούζ, με τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη πίεση στα παγκόσμια αποθέματα από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση inventories το 2018. Σύμφωνα με ανάλυση της Allied Shipbroking και της Allied QuantumSea Research, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου –μετρημένα σε ημέρες κάλυψης της ζήτησης– εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν στις 98 ημέρες έως τα τέλη Μαΐου 2026, από 101 ημέρες σήμερα, σύμφωνα με προβλέψεις της Goldman Sachs. Η εικόνα επιδεινώνεται δραματικά λόγω των σοβαρών διαταραχών στη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, ενός από τα σημαντικότερα ενεργειακά περάσματα παγκοσμίως. Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, προειδοποίησε επενδυτές στις 11 Μαΐου ότι η αγορά χάνει περίπου 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για κάθε εβδομάδα που τα Στενά παραμένουν ουσιαστικά κλειστά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μόλις δύο έως πέντε πλοία διέρχονται καθημερινά από την περιοχή, όταν πριν από την κρίση οι διελεύσεις έφταναν περίπου τα 70 πλοία ημερησίως. Ανεξάρτητοι αναλυτές εκτιμούν ότι, ακόμη και μετά από εκτροπές φορτίων μέσω αγωγών και έκτακτες αποδεσμεύσεις στρατηγικών αποθεμάτων, η καθαρή απώλεια στην παγκόσμια αγορά διαμορφώνεται μεταξύ 9 και 12 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Η κατάσταση έχει ήδη οδηγήσει σε μαζική κινητοποίηση στρατηγικών αποθεμάτων. Η συντονισμένη έκτακτη αποδέσμευση 400 εκατ. βαρελιών από τον International Energy Agency στις 11 Μαρτίου 2026 –η μεγαλύτερη στην ιστορία του οργανισμού– εκτιμάται ότι επαρκεί μόλις για τέσσερις έως πέντε εβδομάδες υπό τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης. Παρά το γεγονός ότι τα συνολικά κρατικά στρατηγικά αποθέματα διεθνώς υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. βαρέλια, αναλυτές σημειώνουν ότι ακόμη και αυτά θα μπορούσαν να στηρίξουν την αγορά μόνο για 25 έως 30 εβδομάδες εάν χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά.

15 Μαΐου 2026
Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Δείτε τα προσωρινά αποτελέσματα
Οικονομία

Κοινωνικός Τουρισμός 2026: Δείτε τα προσωρινά αποτελέσματα

15 Μαΐου 2026
Η βενζίνη δεν θα «πέσει» κάτω από 2 ευρώ – Για άνοδο διαρκείας προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς
Οικονομία

Η βενζίνη δεν θα «πέσει» κάτω από 2 ευρώ – Για άνοδο διαρκείας προειδοποιούν παράγοντες της αγοράς

15 Μαΐου 2026
Fraport Greece: Άνοδος 3,2% στην επιβατική κίνηση τον Απρίλιο παρά τις πιέσεις από τη Μέση Ανατολή
Οικονομία

Fraport Greece: Άνοδος 3,2% στην επιβατική κίνηση τον Απρίλιο παρά τις πιέσεις από τη Μέση Ανατολή

15 Μαΐου 2026
Next Post
Παλαιό Φάληρο – Καλλιθέα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

Παλαιό Φάληρο – Καλλιθέα: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Λεωφόρο Ποσειδώνος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

«Εκρηκτικό» φινάλε για τον εμβληματικό λιγνιτικό σταθμό του Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ – Σήμερα η τελευταία ημέρα λειτουργίας του

«Εκρηκτικό» φινάλε για τον εμβληματικό λιγνιτικό σταθμό του Αγ. Δημητρίου της ΔΕΗ – Σήμερα η τελευταία ημέρα λειτουργίας του

5 ώρες ago
ΠΑΣΟΚ: Πρωτοφανής επιχείρηση σπίλωσης του Νίκου Ανδρουλάκη – Ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει να κινείται στο βούρκο

ΠΑΣΟΚ: Πρωτοφανής επιχείρηση σπίλωσης του Νίκου Ανδρουλάκη – Ο Άδωνις Γεωργιάδης συνεχίζει να κινείται στο βούρκο

5 ώρες ago
Χρήστος Θεοφιλάτος: «Η γραφή δεν είναι θεραπεία, είναι τρόπος να πεις την αλήθεια και να κλείσεις τον δαίμονα στο μπουκάλι»

Χρήστος Θεοφιλάτος: «Η γραφή δεν είναι θεραπεία, είναι τρόπος να πεις την αλήθεια και να κλείσεις τον δαίμονα στο μπουκάλι»

12 μήνες ago
Alpha Bank: Οι ενεργειακές ανατιμήσεις πιέζουν την ελληνική οικονομία με επίκεντρο μεταφορές, στέγαση

Alpha Bank: Οι ενεργειακές ανατιμήσεις πιέζουν την ελληνική οικονομία με επίκεντρο μεταφορές, στέγαση

7 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ Πρόγνωση καιρού ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Χρηματιστήριο Αθηνών τεχνητή νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σφοδρή σύγκρουση Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για την κουνιάδα της Κεφαλά: «Είστε αισχρή», «είσαι φασίστας»

Σφοδρή σύγκρουση Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για την κουνιάδα της Κεφαλά: «Είστε αισχρή», «είσαι φασίστας»

15 Μαΐου 2026
Στη φυλακή 6 από τους κατηγορούμενους για τη ληστεία σε τράπεζα στην Κάτω Τιθορέα – Επεισόδια στην Ευελπίδων

Στη φυλακή 6 από τους κατηγορούμενους για τη ληστεία σε τράπεζα στην Κάτω Τιθορέα – Επεισόδια στην Ευελπίδων

15 Μαΐου 2026
ΑΑΔΕ: Αύξηση 3,99% τον Μάρτιο στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

ΑΑΔΕ: Αύξηση 3,99% τον Μάρτιο στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο

15 Μαΐου 2026
Ακίνητα: Λιγότερα σπίτια, περισσότεροι αγοραστές – Μέση αύξηση 3,7% στις τιμές πώλησης στην Ελλάδα

Ακίνητα: Λιγότερα σπίτια, περισσότεροι αγοραστές – Μέση αύξηση 3,7% στις τιμές πώλησης στην Ελλάδα

15 Μαΐου 2026
Σοβαρές ανησυχίες για τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και της ναυτιλίας προκαλεί η συνεχιζόμενη κρίση στα Στενά του Ορμούζ, με τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη πίεση στα παγκόσμια αποθέματα από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση inventories το 2018.  Σύμφωνα με ανάλυση της Allied Shipbroking και της Allied QuantumSea Research, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου –μετρημένα σε ημέρες κάλυψης της ζήτησης– εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν στις 98 ημέρες έως τα τέλη Μαΐου 2026, από 101 ημέρες σήμερα, σύμφωνα με προβλέψεις της Goldman Sachs.  Η εικόνα επιδεινώνεται δραματικά λόγω των σοβαρών διαταραχών στη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, ενός από τα σημαντικότερα ενεργειακά περάσματα παγκοσμίως.  Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, προειδοποίησε επενδυτές στις 11 Μαΐου ότι η αγορά χάνει περίπου 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για κάθε εβδομάδα που τα Στενά παραμένουν ουσιαστικά κλειστά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μόλις δύο έως πέντε πλοία διέρχονται καθημερινά από την περιοχή, όταν πριν από την κρίση οι διελεύσεις έφταναν περίπου τα 70 πλοία ημερησίως.  Ανεξάρτητοι αναλυτές εκτιμούν ότι, ακόμη και μετά από εκτροπές φορτίων μέσω αγωγών και έκτακτες αποδεσμεύσεις στρατηγικών αποθεμάτων, η καθαρή απώλεια στην παγκόσμια αγορά διαμορφώνεται μεταξύ 9 και 12 εκατ. βαρελιών ημερησίως.  Η κατάσταση έχει ήδη οδηγήσει σε μαζική κινητοποίηση στρατηγικών αποθεμάτων. Η συντονισμένη έκτακτη αποδέσμευση 400 εκατ. βαρελιών από τον International Energy Agency στις 11 Μαρτίου 2026 –η μεγαλύτερη στην ιστορία του οργανισμού– εκτιμάται ότι επαρκεί μόλις για τέσσερις έως πέντε εβδομάδες υπό τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης.  Παρά το γεγονός ότι τα συνολικά κρατικά στρατηγικά αποθέματα διεθνώς υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. βαρέλια, αναλυτές σημειώνουν ότι ακόμη και αυτά θα μπορούσαν να στηρίξουν την αγορά μόνο για 25 έως 30 εβδομάδες εάν χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά.

Σοβαρές ανησυχίες για τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και της ναυτιλίας προκαλεί η συνεχιζόμενη κρίση στα Στενά του Ορμούζ, με τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών να κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη πίεση στα παγκόσμια αποθέματα από τότε που ξεκίνησε η δορυφορική παρακολούθηση inventories το 2018. Σύμφωνα με ανάλυση της Allied Shipbroking και της Allied QuantumSea Research, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου –μετρημένα σε ημέρες κάλυψης της ζήτησης– εκτιμάται ότι θα υποχωρήσουν στις 98 ημέρες έως τα τέλη Μαΐου 2026, από 101 ημέρες σήμερα, σύμφωνα με προβλέψεις της Goldman Sachs. Η εικόνα επιδεινώνεται δραματικά λόγω των σοβαρών διαταραχών στη ναυσιπλοΐα μέσω των Στενών του Ορμούζ, ενός από τα σημαντικότερα ενεργειακά περάσματα παγκοσμίως. Ο διευθύνων σύμβουλος της Saudi Aramco, Amin Nasser, προειδοποίησε επενδυτές στις 11 Μαΐου ότι η αγορά χάνει περίπου 100 εκατ. βαρέλια πετρελαίου για κάθε εβδομάδα που τα Στενά παραμένουν ουσιαστικά κλειστά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, μόλις δύο έως πέντε πλοία διέρχονται καθημερινά από την περιοχή, όταν πριν από την κρίση οι διελεύσεις έφταναν περίπου τα 70 πλοία ημερησίως. Ανεξάρτητοι αναλυτές εκτιμούν ότι, ακόμη και μετά από εκτροπές φορτίων μέσω αγωγών και έκτακτες αποδεσμεύσεις στρατηγικών αποθεμάτων, η καθαρή απώλεια στην παγκόσμια αγορά διαμορφώνεται μεταξύ 9 και 12 εκατ. βαρελιών ημερησίως. Η κατάσταση έχει ήδη οδηγήσει σε μαζική κινητοποίηση στρατηγικών αποθεμάτων. Η συντονισμένη έκτακτη αποδέσμευση 400 εκατ. βαρελιών από τον International Energy Agency στις 11 Μαρτίου 2026 –η μεγαλύτερη στην ιστορία του οργανισμού– εκτιμάται ότι επαρκεί μόλις για τέσσερις έως πέντε εβδομάδες υπό τους σημερινούς ρυθμούς κατανάλωσης. Παρά το γεγονός ότι τα συνολικά κρατικά στρατηγικά αποθέματα διεθνώς υπολογίζονται σε περίπου 3 δισ. βαρέλια, αναλυτές σημειώνουν ότι ακόμη και αυτά θα μπορούσαν να στηρίξουν την αγορά μόνο για 25 έως 30 εβδομάδες εάν χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά.

15 Μαΐου 2026
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Σφοδρή σύγκρουση Γεωργιάδη – Κωνσταντοπούλου στη Βουλή για την κουνιάδα της Κεφαλά: «Είστε αισχρή», «είσαι φασίστας»
  • Στη φυλακή 6 από τους κατηγορούμενους για τη ληστεία σε τράπεζα στην Κάτω Τιθορέα – Επεισόδια στην Ευελπίδων
  • ΑΑΔΕ: Αύξηση 3,99% τον Μάρτιο στους οφειλέτες με ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο
  • Ακίνητα: Λιγότερα σπίτια, περισσότεροι αγοραστές – Μέση αύξηση 3,7% στις τιμές πώλησης στην Ελλάδα

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.