Δευτέρα, 13 Οκτωβρίου, 2025 - 23:24
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Ειδήσεις

Εκτός σχεδίου δόμηση: Συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί και ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν λύση

Money & Life by Money & Life
5 Μαΐου 2023
in Ειδήσεις
0 0
0
Εκτός σχεδίου δόμηση: Συμβολαιογράφοι, δικηγόροι, μηχανικοί και ιδιοκτήτες ακινήτων ζητούν λύση
Share on FacebookShare on Twitter

«Οχι στην απαξίωση περιουσιών – Λύση τώρα στο πρόβλημα της εκτός σχεδίου δόμησης»

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα οι εκπρόσωποι της συντονιστικής επιτροπής Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος, της Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, ο απερχόμενος πρόεδρος ΠΣΔΑΤΜ και γενικός γραμματέας CLGE-Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Τοπογράφων-Μηχανικών και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων αναφέρθηκαν στα προβλήματα που ανακύπτουν στην εκτός σχεδίου δόμηση κατόπιν της έκδοσης της πρόσφατης απόφασης του ΣτΕ για την εκτός σχεδίου δόμηση καλώντας τα πολιτικά κόμματα να πάρουν άμεσα θέση στο πρόβλημα που αφορά χιλιάδες ιδιόκτητες μικρών εκτάσεων, η περιουσία των οποίων απαξιώνεται.

Αναλυτικότερα, στην συνέντευξη Τύπου, μεταξύ των άλλων, επισημάνθηκε πως «η υπ’ αριθ. 176/2023 απόφαση του ΣτΕ σε συνδυασμό με τη διαχρονική αδράνεια της Ελληνικής Πολιτείας να υλοποιήσει όσα της αναλογούν από τους νόμους που η ίδια έχει ψηφίσει από το 1923 και μετά, οδηγεί ειδικά την εκτός σχεδίου μικροϊδιοκτησία σε απαξίωση και οικονομικό μαρασμό, προκαλώντας έντονο κοινωνικό πρόβλημα στην μέση ελληνική οικογένεια ιδίως της περιφέρειας.

Αυτή είναι η ρύθμιση για τη δόμηση στα εκτός σχεδίου οικόπεδα

Αγροτεμάχια εκτός σχεδίου που αποκτήθηκαν ως άρτια και οικοδομήσιμα, σε πολλά εξ αυτών δε εκδόθηκαν νομίμως οικοδομικές άδειες, πληρώθηκαν και εξακολουθούν να πληρώνονται φόροι ως άρτια και οικοδομήσιμα, σήμερα αδυνατούν να οικοδομήσουν. Η δε Πολιτεία δεν απαντά στο ερώτημα για την τύχη των υφιστάμενων οικοδομικών αδειών που εκδόθηκαν νομίμως από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η Πολιτεία από την άλλη διαχρονικά αρνείται να χαρακτηρίσει και να ορίσει ποιοι δρόμοι είναι κοινόχρηστοι, καθώς οι σχετικές διατάξεις είναι νεφελώδεις και δυσεφάρμοστες ενώ οι διαδικασίες είναι ανύπαρκτες. Ακόμα δε και στις περιπτώσεις που η Ελληνική Πολιτεία οριοθέτησε και καθόρισε αγροτικούς δρόμους (περίπτωση διανομών), η ίδια δεν τους αναγνωρίζει.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι μικροϊδιοκτήτες απαξιώνονται ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν χαρακτηριστεί “στρατηγικές επενδύσεις” ή επενδύσεις “εθνικού ενδιαφέροντος” μπορούν να οικοδομήσουν εκτός σχεδίου εκεί που οι υπόλοιποι αδυνατούν, με δικούς τους όρους και fast track διαδικασίες».

Ειδικότερα, ο πρόεδρος των συμβολαιογράφων Γιώργος Ρούσκας ανέφερε: «Ζητούμε τα εκτός σχεδίου γήπεδα, που δημιουργήθηκαν πριν την 24 Δεκεμβρίου 2003, ημερομηνία έναρξης ισχύος του ν. 3212/2003, να είναι δομήσιμα ανεξαρτήτως εάν έχουν την ελάχιστη πρόσοψη σε κοινόχρηστη δημόσια οδό που ορίστηκε με το άρθρο 10 παρ. 1 του ν. 3212/2003. Με τον τρόπο αυτό διατηρείται το μέχρι πρότινος καθεστώς των ακινήτων αυτών, βάσει του οποίου εκδόθηκαν και οικοδομικές άδειες, και δεν παραβιάζεται η αρχή της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των διοικουμένων προς την διοίκηση.

Επίσης είναι αναγκαία:

  1.  Άμεση νομοθετική ρύθμιση για την οικοδόμηση των εκτός σχεδίου αρτίων και οικοδομήσιμων ακινήτων
  2. Άμεση θέσπιση και υλοποίηση διαδικασίας καθορισμού κοινοχρήστων οδών
  3. Θέσπιση ενιαίων κανόνων εφαρμογής για την εκτός σχεδίου δόμησης στην Ελληνική επικράτεια.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των δικηγόρων Δημήτρης Βερβεσός, μεταξύ των άλλων, επισήμανε: «Οι πολίτες καλούνται σήμερα άδικα να πληρώσουν λάθη και αδιέξοδα της Ελληνικής Πολιτείας, που μέχρι και σήμερα δεν έχει προβεί σε χαρακτηρισμό του δικτύου κοινόχρηστων οδών στις εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ ταυτόχρονα η άναρχη χωροθέτηση των οικισμών έχει καταστήσει μεγάλο μέρος των εντός σχεδίου οικοπέδων μη οικοδομήσιμα, ενώ οι πολίτες πληρώνουν αδρά τους πάσης φύσεως φόρους και τέλη».

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου Γιάννης Γιατράς, ανέφερε: «Τυγχάνει έωλη η άποψη ότι η εκτός σχεδίου οικοδόμηση προκαλεί βλάβη στο περιβάλλον γιατί μόνο οι πόλεις χτίζονται ενώ τα χωράφια καλλιεργούνται. Τουναντίον δημιουργείται τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, από την κατάργηση της, διότι το ζήτημα αφορά κυρίως μικρούς κλήρους στους οποίους οι φτωχές αγροτικές οικογένειες είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την εξασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών τους. Στην Ελλάδα δεν οικοδομούνται μόνο οι πόλεις και οι οικισμοί. Αυτό λέει η λογική της οικιστικής μας ανάπτυξης από το έτος 1923. Δεν μπορεί το κράτος να απαιτεί από τους πολίτες να βρίσκονται μπροστά από αυτό. Ο λόγος που δικαιολογούσε την αναγκαιότητα της εκτός σχεδίου δόμησης για έναν ολόκληρο αιώνα ήταν να προηγηθεί ο οικιστικός εξορθολογισμός».

Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI), δικηγόρος, Στράτος Παραδιάς, τόνισε: «Η εκτός σχεδίου δόμηση, είναι δόμηση με κανόνες και όχι αυθαίρετη. Η απαγόρευση της δόμησης εκτός σχεδίου απαξιώνει την περιουσία του ελληνικού λαού και της ελληνικής οικογένειας και παραβιάζει βάναυσα το ανθρώπινο δικαίωμα της ιδιοκτησίας. Είναι απογοητευτικό ότι τα πολιτικά κόμματα δεν έκαναν την παραμικρή αναφορά στα προγράμματά τους για το πώς θα επιλυθεί. Επιβάλλεται η άμεση εκ του νόμου αναγνώριση ως κοινόχρηστων, τουλάχιστον όλων των ασφαλτοστρωμένων και με όλα τα δίκτυα δρόμων που ανήκουν στο Δημόσιο και στους Δήμους και όσων γηπέδων έχουν νόμιμη πρόσβαση».

ΠΗΓΗ

Tags: ΑΚΙΝΗΤΑ
Previous Post

Dimand: Στο ραντάρ οι περιοχές γύρω από τη Γραμμή 4 του Μετρό

Next Post

Έρευνα: Το 35% των Ελλήνων δεν διαβάζει ούτε ένα βιβλίο το χρόνο

Related Posts

Τραμπ
Ειδήσεις

Τραμπ: «Ο πόλεμος στη Γάζα τελείωσε» — αναχωρεί για Ισραήλ και Αίγυπτο

13 Οκτωβρίου 2025
ΔΥΠΑ, voucher 750€
Ειδήσεις

ΔΥΠΑ: Μετά τις 20 Οκτωβρίου ξεκινούν τα μαθήματα στο πρόγραμμα κατάρτισης με voucher 750€

12 Οκτωβρίου 2025
Αντώνης Σαμαράς
Ειδήσεις

Σενάρια για νέο κόμμα από Σαμαρά: Πώς αλλάζει το παιχνίδι για τη ΝΔ, τι «βλέπει» για εκλογές 2026

12 Οκτωβρίου 2025
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Ειδήσεις

Ελλάδα και Κύπρος μεταξύ των καλεσμένων του Τραμπ στη διάσκεψη για τη Γάζα

12 Οκτωβρίου 2025
Airbnb
Real Estate

Από «κόσκινο» περνά η ΑΑΔΕ τους τραπεζικούς λογαριασμούς και τις πιστωτικές για τα Airbnb

11 Οκτωβρίου 2025
ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές
Ειδήσεις

Σταθεροποιητικές τάσεις επικρατούν στις ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές

11 Οκτωβρίου 2025
Next Post
Έρευνα: Το 35% των Ελλήνων δεν διαβάζει ούτε ένα βιβλίο το χρόνο

Έρευνα: Το 35% των Ελλήνων δεν διαβάζει ούτε ένα βιβλίο το χρόνο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

ΔΥΠΑ, voucher 750€

ΔΥΠΑ: Μετά τις 20 Οκτωβρίου ξεκινούν τα μαθήματα στο πρόγραμμα κατάρτισης με voucher 750€

1 ημέρα ago
Ποιοι γνωστοί πολιτικοί δεν έκαναν στρατιωτική θητεία

Ποιοι γνωστοί πολιτικοί δεν έκαναν στρατιωτική θητεία

2 έτη ago
Οικογένεια Εμπειρικού: Μια Δυναστεία στην Ελληνική Ναυτιλία

Οικογένεια Εμπειρικού: Μια Δυναστεία στην Ελληνική Ναυτιλία

2 έτη ago
O John Taramas  στο Money & Life

O John Taramas στο Money & Life

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΓΑΛΛΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

κληρονομιαία περιουσία

Τι αλλάζει στους φόρους κληρονομιάς

13 Οκτωβρίου 2025
μεταφορές χρημάτων μέσω IRIS

IRIS: Πλήρες όνομα πριν τη μεταφορά και υποχρεωτική αποδοχή σε όλα τα καταστήματα

13 Οκτωβρίου 2025
e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Πληρωμές 13–17 Οκτωβρίου: 66,7 εκατ. ευρώ σε 51.499 δικαιούχους από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

13 Οκτωβρίου 2025
Τραμπ

Τραμπ: «Ο πόλεμος στη Γάζα τελείωσε» — αναχωρεί για Ισραήλ και Αίγυπτο

13 Οκτωβρίου 2025
Η Εθνική έχασε 3-1 στη Δανία και αποκλείστηκε από το Μουντιάλ

Εθνική Ελλάδας: Μαθηματικά εκτός Μουντιάλ 2026 μετά την ήττα από τη Δανία

13 Οκτωβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Τι αλλάζει στους φόρους κληρονομιάς
  • IRIS: Πλήρες όνομα πριν τη μεταφορά και υποχρεωτική αποδοχή σε όλα τα καταστήματα
  • Πληρωμές 13–17 Οκτωβρίου: 66,7 εκατ. ευρώ σε 51.499 δικαιούχους από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ
  • Τραμπ: «Ο πόλεμος στη Γάζα τελείωσε» — αναχωρεί για Ισραήλ και Αίγυπτο

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • LIFESTYLE
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.