Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου, 2025 - 15:46
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Κόσμος

Εκλογές ΗΠΑ: Tο πρώτο ντιμπέιτ Μπάιντεν – Τραμπ έβαλε «φωτιά» στον δρόμο για τις κάλπες του Νοεμβρίου

Money & Life by Money & Life
28 Ιουνίου 2024
in Κόσμος
0 0
0
ΦΩΤΟ Reuters

ΦΩΤΟ Reuters

Share on FacebookShare on Twitter

Χωρίς να ανταλλάξουν χειραψία, ο Τζο Μπάιντεν και ο Ντόναλντ Τραμπ ξεκίνησαν λίγα λεπτά μετά τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής 28 Ιουνίου (ώρα Ελλάδας) στην Ατλάντα το πρώτο τους ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ τον προσεχή Νοέμβριο.

«Ο πληθωρισμός σκοτώνει τη χώρα μας», τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια του ντιμπέιτ με τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο στις προσεχείς εκλογές στις ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν «δεν έκανε καλή δουλειά» και «ο πληθωρισμός σκοτώνει τη χώρα μας», είπε ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας.

Η άνοδος των τιμών καταναλωτή έφθανε το 9,1% στις ΗΠΑ τον Ιούνιο του 2022 και έκτοτε επιβραδύνθηκε, στο 3,3% τον Μάιο.

Ο Μπάιντεν από την πλευρά του επέκρινε έντονα τον Τραμπ για τις ενέργειές του κατά του δικαιώματος στην άμβλωση. «Είναι τρομερό αυτό που κάνατε», τόνισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος απευθυνόμενος στον Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του.

Όταν το debate έφτασε στο θέμα του πολέμου στην Ουκρανία, ο Τραμπ είπε στον Μπάιντεν ότι αυτό δεν θα είχε συμβεί ποτέ εάν οι ΗΠΑ είχαν έναν «ηγέτη». Ο Τραμπ ήταν, επίσης, πολύ επικριτικός για τα δισεκατομμύρια δολάρια που έχουν δαπανήσει οι ΗΠΑ, προκειμένου να υποστηρίξουν το Κίεβο στον αγώνα απέναντι στους Ρώσους και δεσμεύτηκε πως, εφόσον εκλεγεί, θα τερματίσει «τον πόλεμο μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι» προτού αναλάβει επισήμως καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου.

Σε άλλο σημείο του ντιμπέιτ ο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Τραμπ ότι «υπερβάλλει» και «ψεύδεται» σε ό,τι αφορά τη μεταναστευτική κρίση. Το αφήγημα πως οι παράτυποι μετανάστες είναι καλοδεχούμενοι στις Ηνωμένες Πολιτείες «δεν αληθεύει», τόνισε ο Μπάιντεν. «Δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποστηρίζουν όσα λέει. Για άλλη μια φορά υπερβάλλει, ψεύδεται» είπε για τον Τραμπ.

Στο τέλος της τηλεοπτικής τους μονομαχίας, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον Τζο Μπάιντεν ότι συμπεριφέρεται «σαν Παλαιστίνιος», αναφερόμενος στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς. Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας υποστήριξε ότι ο Μπάιντεν θα έπρεπε να αφήσει το Ισραήλ «να τελειώσει τη δουλειά», αλλά «δεν θέλει να το κάνει». «Έχει γίνει σαν Παλαιστίνιος, αλλά δεν τον συμπαθούν γιατί είναι πολύ κακός Παλαιστίνιος. Είναι αδύναμος», υποστήριξε ο Τραμπ, για να λάβει αργότερα από τον Μπάιντεν την απάντηση ότι δεν είχε ξανακούσει τόσες ανοησίες.

Ώρα ντιμπέιτ

Το ντιμπέιτ ανάμεσα στον Τζο Μπάιντεν και τον Ντόναλντ Τραμπ για τις εκλογές στις ΗΠΑ ήταν διαφορετικό από τα προηγούμενα που έχουν παρακολουθήσει οι Αμερικανοί ψηφοφόροι.

Αυτό το πρώτο debate φιλοξενήθηκε στην Ατλάντα της Τζόρτζια, μία από τις πολιτείες – κλειδιά για την έκβαση των εκλογών του Νοεμβρίου. Διοργανώθηκε από το CNN με οικοδεσπότες τους δημοσιογράφους Τζέικ Τάπερ και Ντάνα Μπας.

Εναπόκειτο σε αυτούς να επιβάλουν τους αυστηρούς κανόνες της τηλεοπτικής μονομαχίας, η οποία διεξήχθη χωρίς ακροατήριο, με χρονομετρημένες απαντήσεις και κλειστό μικρόφωνο στον υποψήφιο που δεν είχε τον λόγο.

Πρόκειται, πάντως, για το πρώτο ντιμπέιτ που έγινε σε τόσο μεγάλη χρονική απόσταση από τις εκλογές και με νέους κανόνες, στους οποίους είχαν συμφωνήσει και οι δύο υποψήφιοι.

Ένα δεύτερο ντιμπέιτ έχει προγραμματιστεί να μεταδοθεί από το δίκτυο ABC, την 10η Σεπτεμβρίου, δύο μήνες πριν από τις κρίσιμες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.

Για αυτό το πρώτο debate, περισσότεροι από το 70% των Αμερικανών ψηφοφόρων στήθηκαν στις οθόνες τους με τη δημοσκοπική διαφορά των δύο υποψηφίων να είναι ακόμα αμελητέα, αλλά να αναμένεται να παίξει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις των εκλογέων.

Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Quinnipiac, το 13% των ψηφοφόρων του 81χρονου Μπάιντεν, το 12% των ψηφοφόρων του 78χρονου Τραμπ και 32% των ψηφοφόρων του 69χρονου Ρόμπερτ Κένεντι, δεν αποκλείει να αλλάξει την ψήφο του με βάση την απόδοση των δύο υποψηφίων στο ντιμπέιτ.

Ο Ρόμπερτ Κένεντι δεν συμμετείχε, καθώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 15% στις εθνικές δημοσκοπήσεις.

Τι διαφορετικό είχε το ντιμπέιτ της 28ης Ιουνίου

Ως γνωστόν, στο σημερινό ντιμπέιτ, «έσπασε» η παράδοση των προηγούμενων με ένα νέο σύνολο κανόνων, τους οποίους έθεσαν οι δύο υποψήφιοι.

Πέραν, όμως των διαδικαστικών παραμέτρων, η πρώτη φετινή προεδρική συζήτηση θα είναι πολύ διαφορετική, ίσως σε αντίθεση με οποιαδήποτε προηγούμενη, σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού περιοδικό «Foreign Policy».

Όπως μετέδιδαν τα αμερικανικά ΜΜΕ, το ντιμπέιτ θα διαρκούσε 90 λεπτά πράγμα που σημαίνει ότι γενικά οι υποψήφιοι είχαν ασφυκτικά περιορισμένο πλαίσιο και ως εκ τούτου περιορίζονται σε ζητήματα, κυρίως, εσωτερικής πολιτικής.

Η εξωτερική πολιτική είναι ένα ιδιαίτερα σπάνιο σημείο εστίασης σε αυτά τα ντιμπέιτ, και πολλά από αυτά που λέγονται για τέτοια διεθνή ζητήματα πολλές φορές περισσότερο μπερδεύουν παρά διαφωτίζουν τους Αμερικανούς πολίτες, σύμφωνα με ειδικούς.

«Αλλά το ντιμπέιτ αυτής της εβδομάδας μεταξύ του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του προέδρου Τζο Μπάιντεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση», αναφέρει ο ιστορικός στο Πανεπιστήμιο του Όστιν στις ΗΠΑ Τζέρεμι Σούρι.

Τι άλλαξε

Μέχρι σήμερα, υπήρχε συναίνεση σε όλους σχεδόν τους Αμερικανούς προέδρους σε βασικά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Οι θέσεις των δύο υποψήφιων Αμερικανών προέδρων στην εξωτερική πολιτική διαφέρουν σημαντικά.

Ωστόσο, αυτή τη φορά ο Τραμπ και το επιτελείο του έχουν διατυπώσει θέσεις εξωτερικής πολιτικής που αμφισβητεί τους βασικούς στόχους του Μπάιντεν, σύμφωνα με τον Αμερικανό ιστορικό, Τζέρεμι Σούρι.

«Ο σημερινός πρόεδρος έχει υπερασπιστεί σθεναρά το ΝΑΤΟ και άλλες παραδοσιακές αμερικανικές συμμαχίες, έχει καταδικάσει τη ρωσική επιθετικότητα, έχει υποστηρίξει την εκτεταμένη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και έχει μιλήσει εύγλωττα για τον παραδοσιακό ρόλο της Ουάσιγκτον ως υποστηρικτής της δημοκρατίας σε όλο τον κόσμο. Αυτές οι θέσεις θα ήταν γνωστές στους προηγούμενους προέδρους» λέει ο Σούρι.

Ωστόσο, από το 2021 ο Τραμπ έχει κατακεραυνώσει αυτές τις θέσεις περισσότερο από οποιονδήποτε υποψήφιο μετά τον Χέρμπερτ Χούβερ, τον απομονωτιστή πρόεδρο της δεκαετίας του 1930, καταδικάζοντας τις αμερικανικές συμμαχίες, δικαιολογώντας τη ρωσική επιθετικότητα, απορρίπτοντας τη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και, αποδοκιμάζοντας την «διάδοση» της δημοκρατίας στο εξωτερικό, αναφέρει ο Σούρι.

πληροφορίες ΑΠΕ ΜΠΕ – φωτογραφίες: Reuters

Tags: ντιμπέιτΝτόναλντ ΤραμπΠροεδρικές εκλογές ΗΠΑΤζο Μπάιντεν
Previous Post

Τουρκία : Είμαστε έτοιμοι για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο – Τι αναφέρει το Υπουργείο Άμυνας

Next Post

Καιρός: Ισχυροί άνεμοι και μικρή πτώση της θερμοκρασίας σήμερα

Related Posts

Έκθεση Κομισιόν
Ειδήσεις

Έκθεση Κομισιόν: Μεγάλες ανισότητες στις εξαιρέσεις ΦΠΑ στην ΕΕ – Ποιοι κερδίζουν, ποιοι μένουν πίσω

14 Οκτωβρίου 2025
Τραμπ
Ειδήσεις

Τραμπ: «Ο πόλεμος στη Γάζα τελείωσε» — αναχωρεί για Ισραήλ και Αίγυπτο

13 Οκτωβρίου 2025
(ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Ειδήσεις

Ελλάδα και Κύπρος μεταξύ των καλεσμένων του Τραμπ στη διάσκεψη για τη Γάζα

12 Οκτωβρίου 2025
Xωρίς στήριξη ο Μακρόν
Ειδήσεις

Πολιτική κρίση στη Γαλλία: Xωρίς στήριξη ο Μακρόν μετά την αποχώρηση Λεκορνί

7 Οκτωβρίου 2025
ΗΠΑ – Χρηματιστήριο
Ειδήσεις

ΗΠΑ – Χρηματιστήριο: Κλείσιμο χωρίς κατεύθυνση μετά τη συμφωνία AMD-OpenAI

7 Οκτωβρίου 2025
Λευκός Οίκος - ΗΠΑ Government shutdown
Ειδήσεις

ΗΠΑ: Government shutdown — Αδιέξοδο στη Γερουσία, «παγώνουν» υπηρεσίες

1 Οκτωβρίου 2025
Next Post
Καιρός: Ισχυροί άνεμοι και μικρή πτώση της θερμοκρασίας σήμερα

Καιρός: Ισχυροί άνεμοι και μικρή πτώση της θερμοκρασίας σήμερα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών

Δεύτερη πτώση στο Χρηματιστήριο: ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί καθώς εντείνεται το risk off

9 ώρες ago
Κωνσταντίνος Παππάς: «Η πατριωτική–ιστορική οπτική συχνά παρεξηγείται μεταξύ αγάπης και εξιδανίκευσης»

Κωνσταντίνος Παππάς: «Η πατριωτική–ιστορική οπτική συχνά παρεξηγείται μεταξύ αγάπης και εξιδανίκευσης»

1 εβδομάδα ago
Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών

Κρίσιμη απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών: Παραμονή στην εργασία για συμβασιούχους του Δήμου Ελευσίνας

1 ημέρα ago
Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών

Η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών ζητά την απόρριψη το πλαισίου μηδενικών εκπομπών του IMO

10 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΓΑΛΛΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αυξήσεις στους ένστολους

Αυξήσεις στους ένστολους: Τι αλλάζει στο μισθολόγιο και πότε καταβάλλονται

15 Οκτωβρίου 2025
Χρηματιστήριο Αθηνών

Δεύτερη πτώση στο Χρηματιστήριο: ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί καθώς εντείνεται το risk off

15 Οκτωβρίου 2025
Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών

Η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών ζητά την απόρριψη το πλαισίου μηδενικών εκπομπών του IMO

15 Οκτωβρίου 2025
Εφορία

Φορολογικές δηλώσεις: Αυτοματοποιημένες διαδικασίες εκκαθάρισης το 2026

15 Οκτωβρίου 2025
Έκθεση Κομισιόν

Έκθεση Κομισιόν: Μεγάλες ανισότητες στις εξαιρέσεις ΦΠΑ στην ΕΕ – Ποιοι κερδίζουν, ποιοι μένουν πίσω

14 Οκτωβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Αυξήσεις στους ένστολους: Τι αλλάζει στο μισθολόγιο και πότε καταβάλλονται
  • Δεύτερη πτώση στο Χρηματιστήριο: ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί καθώς εντείνεται το risk off
  • Η Κυπριακή Ένωση Πλοιοκτητών ζητά την απόρριψη το πλαισίου μηδενικών εκπομπών του IMO
  • Φορολογικές δηλώσεις: Αυτοματοποιημένες διαδικασίες εκκαθάρισης το 2026

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • LIFESTYLE
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.