Σε μια προσπάθεια να «ξεπαγώσουν» τις εμπορικές συνομιλίες με την Ουάσιγκτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέθεσε νέα πρόταση που περιλαμβάνει μειώσεις δασμών σε προϊόντα χαμηλής ευαισθησίας, καθώς και ενισχυμένη συνεργασία σε τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνητή νοημοσύνη και οι ψηφιακές υποδομές.
Κομβικό σημείο της πρότασης αποτελεί η πρόθεση των Ευρωπαίων να επεκτείνουν τη συμφωνία μηδενικών δασμών για τις εισαγωγές αστακού από τις ΗΠΑ – συμφωνία που είχε συναφθεί το 2020 και λήγει τον Ιούλιο. Η παράταση αυτής της εμπορικής διευκόλυνσης θεωρείται ως ένα από τα «δολώματα» για μια πιο συνολική συμφωνία.
Ωστόσο, η ΕΕ δεν παραμένει άοπλη. Σε περίπτωση που οι συνομιλίες ναυαγήσουν, είναι έτοιμη να απαντήσει με δασμούς-αντίποινα ύψους 108 δισ. δολαρίων για να εξισορροπήσει τα αμερικανικά μέτρα.
Ρήγμα ΗΠΑ – Κίνας στη νέα «παύση πυρός»
Παράλληλα, οι εξελίξεις στο παγκόσμιο εμπόριο παραμένουν εύθραυστες, με τις ΗΠΑ και την Κίνα να συγκρούονται εκ νέου λίγες μόνο ημέρες μετά την αναστολή των δασμών. Το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου απείλησε με νομικές ενέργειες όσους βοηθούν τις ΗΠΑ να περιορίσουν τη χρήση κινεζικών προηγμένων ημιαγωγών, ενώ από την άλλη πλευρά, οι ΗΠΑ είχαν προηγουμένως προειδοποιήσει πως η χρήση εξοπλισμού της Huawei παραβιάζει τους εξαγωγικούς ελέγχους τους.
Η αποσταθεροποίηση αυτή υπονομεύει κάθε προσπάθεια αποκλιμάκωσης, με το εμπόριο ανάμεσα στις δύο υπερδυνάμεις να έχει ήδη υποστεί ισχυρά πλήγματα – χαρακτηριστικά, οι αποστολές iPhone από την Κίνα στις ΗΠΑ βρέθηκαν σε ιστορικό χαμηλό από το 2011.
Οικονομικές ανησυχίες στις ΗΠΑ
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, εντείνονται οι φόβοι για στασιμοπληθωρισμό στις ΗΠΑ. Ο CEO της JPMorgan, Jamie Dimon, δεν απέκλεισε αυτό το ενδεχόμενο, επικαλούμενος τις γεωπολιτικές εντάσεις, τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τις αυξανόμενες πιέσεις στις τιμές των βασικών αγαθών.
Παράλληλα, μεγάλες εταιρείες όπως η Nike και η Walmart προχωρούν σε αυξήσεις τιμών. Η Nike ανακοίνωσε αυξήσεις έως και 10 δολάρια σε είδη ενηλίκων, ενώ επιστρέφει στην Amazon για να ενισχύσει τη δυναμική της. Η Walmart προανήγγειλε επίσης αυξήσεις, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κάλεσε την εταιρεία να «απορροφήσει το κόστος» αντί να το μετακυλήσει στους καταναλωτές.
Τουρισμός: Αύξηση 4,4% στις εισπράξεις το πρώτο τρίμηνο του 2025