Η ΔΥΠΑ εξετάζει τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού κατάρτισης, με στόχο την τακτική αναβάθμιση δεξιοτήτων εργαζομένων και ανέργων, ανταποκρινόμενη στις ανάγκες της αγοράς εργασίας, ειδικά στους τομείς της ψηφιακής τεχνολογίας. Όπως αναφέρουν πηγές του newsit.gr από το Υπουργείο Εργασίας και τη ΔΥΠΑ, το σχήμα βρίσκεται υπό επεξεργασία και δεν έχει ακόμα αποφασιστεί αν θα πρόκειται για αμιγώς κρατικό μοντέλο, ενδοεπιχειρησιακό (εκπαίδευση από τις ίδιες τις επιχειρήσεις), ή συνδυασμό των δύο.
Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει τη δημιουργία μιας διαρκώς προσβάσιμης πλατφόρμας κατάρτισης, που θα λειτουργεί ως σταθερό εργαλείο επιμόρφωσης για όλο το εργατικό δυναμικό. Η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική καθώς ολοκληρώνεται στα μέσα του 2026 ο κύκλος κατάρτισης 500.000 πολιτών μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μέχρι σήμερα, έχουν καταρτιστεί και πιστοποιηθεί ήδη 350.000 ωφελούμενοι, ενώ απομένει η ολοκλήρωση της διαδικασίας για ακόμα 150.000. Η ΔΥΠΑ έχει ξεκινήσει τον σχεδιασμό του επόμενου πλαισίου, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο χρηματοδότησης.
Η χρηματοδότηση του νέου μηχανισμού θα βασιστεί σε κονδύλια του ΕΣΠΑ και σε εθνικούς πόρους, εξασφαλίζοντας τη συνέχεια των δράσεων κατάρτισης με σταθερότητα και προοπτική. Στόχος είναι η συνεχής επαγγελματική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, με επίκεντρο τη βιώσιμη απασχόληση και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.