Χωρίς απτά αποτελέσματα ολοκληρώθηκαν οι πρώτες απευθείας συνομιλίες Ρωσίας και Ουκρανίας μετά από τρία χρόνια πολέμου, που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη. Η συνάντηση διήρκεσε περίπου 90 λεπτά και, παρότι χαμηλών προσδοκιών, κατέγραψε μικρά βήματα προόδου σε επιμέρους ζητήματα.
Σύμφωνα με τις αντιπροσωπείες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε ανταλλαγή 1.000 αιχμαλώτων, σε ανταλλαγή προτάσεων για εκεχειρία και άνοιξαν συζήτηση για ενδεχόμενη συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι. Ωστόσο, το Κίεβο κατήγγειλε «μαξιμαλιστικές και παράλογες» απαιτήσεις από τη Μόσχα, ενώ ανώτερη ουκρανική πηγή έκανε λόγο για απειλές «αιώνιου πολέμου».
Ο επικεφαλής της ρωσικής αποστολής, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε πως η Μόσχα εξετάζει το αίτημα για ηγέτες-συνάντηση και σημείωσε ότι «θα παρουσιαστούν προτάσεις για πιθανή κατάπαυση πυρός». Από την πλευρά του, ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ δήλωσε πως ο επόμενος γύρος θα πρέπει να είναι μεταξύ των δύο Προέδρων.
Παράλληλα, στη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στα Τίρανα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ντόναλντ Τραμπ, παρουσία των ηγετών της Γαλλίας, Γερμανίας, Βρετανίας και Πολωνίας. Ο Μακρόν επέμεινε ότι η Ρωσία δεν επιθυμεί πραγματικά εκεχειρία και κάλεσε για αύξηση της πίεσης, ενώ ο Κιρ Στάρμερ χαρακτήρισε την ρωσική στάση «απαράδεκτη».
Στην Ουάσιγκτον, ο Τραμπ εκτιμά πως μόνο με απευθείας συνάντηση με τον Πούτιν μπορεί να ξεμπλοκάρει η κρίση. Αν και δεν έχει αποφασιστεί χρόνος ή τόπος, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ φαίνεται να επιδιώκει προσωπική διπλωματική παρέμβαση.
Εν αναμονή της επιστροφής του στην Ουάσιγκτον, ο Λευκός Οίκος αναμένεται να σταθμίσει την ανάγκη για νέες κυρώσεις, να αποφασίσει τη στάση του έναντι του νομοσχεδίου του Κογκρέσου για αυστηρή απάντηση προς τη Ρωσία και να εξετάσει πιθανά χρονικά περιθώρια για συμμετοχή του Κρεμλίνου στις διαπραγματεύσεις.
Από ελληνικής πλευράς, διπλωματικές πηγές τονίζουν πως η Ελλάδα παραμένει σταθερός υποστηρικτής της ειρήνης και της σταθερότητας, διατηρώντας ισχυρούς στρατηγικούς δεσμούς με χώρες όπως η Ιταλία και η Αίγυπτος, ενώ συνεχίζει να στηρίζει ενεργά την προσπάθεια για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία.