Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου, 2025 - 04:31
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Ειδήσεις

Χαλκιδική: Σήμα κινδύνου απ’ τους ελαιοκαλλιεργητές – Πάνω από 90% η ακαρπία

Money & Life by Money & Life
24 Αυγούστου 2023
in Ειδήσεις
0 0
0
Share on FacebookShare on Twitter

Σε ποσοστό άνω του 90% παρατηρείται το φαινόμενο της ακαρπίας στην ελιά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο στην Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, με τους παραγωγούς να συνεχίζουν να φροντίζουν τα ελαιόδεντρα «χωρίς να αναμένουμε να αποδώσουν».

Τη στήριξη και ενίσχυση των ελαιοκαλλιεργητών της Π.Ε. Χαλκιδικής «ως ένδειξη ενδιαφέροντος για την επιβίωση της ίδιας της ελαιοκαλλιέργειας», ζητούν από το ΥπΑΑΤ 13 συλλογικοί και συνεταιριστικοί φορείς, υπογραμμίζοντας ότι οι οικονομικές συνέπειες της ακαρπίας, έχουν και κοινωνικές προεκτάσεις στον νομό.

Επιτραπέζια ελιά: Δυσοίωνες οι προβλέψεις για τη νέα ελαιοκομική περίοδο

Σύμφωνα μάλιστα με το πόρισμα του καθηγητή Δενδροκομίας του ΑΠΘ Αθανάσιου Μολασιώτη, οι ασυνήθιστα αυξημένες θερμοκρασίες, που επικράτησαν στην περιοχή της Χαλκιδικής από τον Οκτώβριο έως και τον Δεκέμβριο του 2022, αλλά και τον Ιανουάριο του 2023, όπως σημειώνεται, «επηρέασαν σε μη αναστρέψιμο βαθμό το στάδιο επαγωγής των οφθαλμών και των ενδοοφθαλμικών μορφολογικών μεταβολών των ελαιόδεντρων, με αποτέλεσμα τη μη διαφοροποίηση ή τη μερική διαφοροποίηση, των ανθοφόρων οφθαλμών ανεξάρτητα από τις θερμοκρασίες, που επικράτησαν στη συνέχεια».

Η κύρια ποικιλία ελιάς που καλλιεργείται στη Χαλκιδική η «Χονδρολιά Χαλκιδικής» και η «Χαλκιδικής», σύμφωνα με τη βιβλιογραφία απαιτεί έκθεση σε χαμηλές θερμοκρασίες για 900 τουλάχιστον ώρες κάτω των 7,2⁰C κατά τη χειμερινή περίοδο, ώστε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις του δένδρου σε ψύχος. 

Η ελαιοκαλλιέργεια στο νομό Χαλκιδικής σε αριθμούς

Στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 360.000 στρέμματα ελιάς, από τα οποία τα 225.000 για παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς και τα 135.000 για παραγωγή ελαιόλαδου, ενώ «η επιτραπέζια ελιά Χαλκιδικής αποτελεί εθνικό και όχι τοπικό προϊόν, κατά 95% εξαγώγιμο και αναγνωρισμένο, με τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά του, στην παγκόσμια αγορά».

Επιπλέον, όπως τονίζεται στην επιστολή, με την καλλιέργεια ελιάς είναι συνδεδεμένες, λειτουργούν και αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα περισσότερες από 150 μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς, ελαιοτριβεία και τυποποίησης ελαιόλαδου, ενώ συνολικά 60.000 άνθρωποι, από τις 100.000 του πληθυσμού της Χαλκιδικής, ποσοστό 60% δηλαδή, ασχολούνται με την καλλιέργεια ελιάς. Στο ποσοστό αυτό συμπεριλαμβάνονται εργαζόμενοι σε μεταποιητικές μονάδες, γεωπόνοι, παραγωγοί, εργάτες γης, έμποροι και όλα τα συναφή με την ελαιοκαλλιέργεια επαγγέλματα. 

Υψηλό το κοστολόγιο

Σύμφωνα με τεχνικά στοιχεία του ΓΕΩΤΕΕ, τα οικονομικά δεδομένα εξόδων για την καλλιέργεια της επιτραπέζιας ελιάς, είναι υψηλότερα από κάθε άλλη ποικιλία και ανέρχονται στα 775€/στρ. (λίπανση 150€/στρ., φυτοπροστασία 200€/στρ., εργατικά κλαδέματος και συγκομιδής 250€/στρ., ενεργειακό κόστος και άρδευση 100€/στρ., ενοίκιο 75€/στρ.).

Μεταξύ άλλων, στην επιστολή σημειώνεται ότι από τον καθηγητή του ΑΠΘ ζητήθηκε η εκπόνηση έρευνας με αντικείμενο την επιστημονική τεκμηρίωση της ύπαρξης κλώνων των σημαντικότερων ποικιλιών ελιάς, που καλλιεργούνται στη Χαλκιδική, ώστε να απομονωθούν οι κλώνοι, που είναι ανθεκτικοί στην ακαρπία και την κλιματική αλλαγή, να διερευνηθούν περαιτέρω τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά τους, με την προοπτική της αναπαραγωγής και καλλιέργειας αυτών.

Επίσης, οι ελαιοκαλλιεργητές του νομού Χαλκιδικής, ενημερώνουν τον ΥπΑΑΤ ότι έχουν ήδη καλλιεργήσει και συνεχίζουν να το πράττουν και να φροντίζουν τα ελαιόδεντρα «χωρίς να αναμένουμε να αποδώσουν», ενώ επισημαίνουν ότι γίνεται μεθοδευμένη δουλειά στην καλλιέργεια της ελιάς Χαλκιδικής, με ολοκληρωμένη και βιολογική διαχείριση. 

Οι επιπτώσεις

Μερικά από τα πιο σημαντικά ευρήματα που προκύπτουν από αυτή τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις παραγωγικές περιοχές ελαιοκαλλιέργειας της Χαλκιδικής είναι:

-Η θερμοκρασία δείχνει τη χαρακτηριστική μεσογειακή κατανομή. Οι μέγιστες θερμοκρασίες παρατηρούνται το καλοκαίρι ενώ οι ελάχιστες θερμοκρασίες παρατηρούνται το χειμώνα. Παρατηρείται n αύξηση της μέσης θερμοκρασίας κατά 1.5-2 οC σύμφωνα με το κλιματικό σενάριο RCP4.5. Η αντίστοιχη αύξηση για το κλιματικό σενάριο RCP8.5 είναι περίπου 3oC.

-Υπάρχει μεταβολή του βροχομετρικού καθεστώτος στη περιοχή της Χαλκιδικής, με τις πιο ηπειρωτικές περιοχές να υφίστανται τις μεγαλύτερες μεταβολές.

-Οι ανάγκες σε νερό για την ελαιοκαλλιέργεια στη Χαλκιδική είναι σημαντικές. Οι κύριες περιοχές ελαιοκαλλιέργιας βρίσκονται στις πιο ξηροθερμικές περιοχές της Χαλκιδικής με τις απαιτήσεις για άρδευση να είναι μεγάλες.

-Μη αρδευόμενες καλλιέργειες ελιάς δεν θα μπορούν να διατηρηθούν στην περιοχή της Χαλκιδικής.

-Η μείωση της βροχόπτωσης σε πιο βόρειες και ηπειρωτικές περιοχές θα έχει ως πιθανό αποτέλεσμα να μειώσει τα αποθέματα νερού στην περιοχή άρα και τις αρδευτική ικανότητα της κάθε περιοχής.

-Όλο και πιο συχνά, οι ελαιοκαλλιέργειες θα βρίσκονται σε συνθήκες θερμικού stress, γεγονός που θα έχει αρνητική συνέπεια στην ποιότητα του καρπού.

-Η αύξηση της θερμοκρασίας, ειδικότερα τη χειμερινή περίοδο, φαίνεται να επηρεάζει την έκπτυξη των ανθοφόρων οφθαλμών. Τη χειμερινή περίοδο όλο και λιγότερες ημέρες θα έχουν χαμηλές θερμοκρασίες, αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να μην είναι να δυνατό να συλλεχθούν οι απαραίτητες βαθμομονάδες ψύχους για την διακοπή του λήθαργου και την ανθοφορία της ελιάς.

-Η μειωμένη ανθοφορία θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση του αριθμού των ελιών ανά δέντρο αλλά και της ποιότητας του λαδιού.

-Οι αθροιστικές βαθμομονάδες που επιδρούν στην εμφάνιση των εχθρών της ελιάς, και ειδικότερα του πυρηνοτρύτη, φαίνεται ότι θα αυξηθούν.

-Η ποιότητα της φυτικής παραγωγής θα αλλάξει σημαντικά κατά τους κύριους εαρινούς και καλοκαιρινούς μήνες.

«Όλοι οι προαναφερόμενοι παράγοντες συμβάλλουν σε λιγότερο παραγωγικές συγκομιδές και πολύ μικρότερος οικονομικό κέρδος», τονίζεται στην μελέτη επιπτώσεων

ΠΗΓΗ.

Tags: ελιά
Previous Post

Φωτιές στον Έβρο: Αποκομμένος οδικώς ο νομός από την υπόλοιπη Ελλάδα – Χωριά χωρίς ρεύμα

Next Post

Γεωργία Γιαννακοπούλου: «Να επιτρέπουμε στο παιδί να συμμετέχει στην καθημερινότητα της οικογένειας»

Related Posts

Jimmy Kimmel Live
Ειδήσεις

Θύελλα αντιδράσεων για τον τερματισμό του “Jimmy Kimmel Live!” μετά από σχόλιο για τη δολοφονία Κερκ

18 Σεπτεμβρίου 2025
Η Fed μειώνει επιθετικά τα επιτόκια για πρώτη φορά από το 2020
Ειδήσεις

Η Fed μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης υπό την πίεση Τραμπ – Στο 4%-4,25% το εύρος

18 Σεπτεμβρίου 2025
καιρός σήμερα
Ειδήσεις

Καιρός σήμερα: Ηλιοφάνεια με ισχυρούς ανέμους και τοπικές βροχές στη δυτική Πελοπόννησο

18 Σεπτεμβρίου 2025
Ινδία - Ευρωπαϊκή Ένωση
Ειδήσεις

Η ΕΕ χαράσσει στρατηγική ατζέντα με την Ινδία εν μέσω εμπορικών και γεωπολιτικών εντάσεων

17 Σεπτεμβρίου 2025
Τουρκία: Νέα Navtex με αίτημα αποστρατιωτικοποίησης 23 ελληνικών νησιών
Ειδήσεις

Τουρκία: Νέα Navtex με αίτημα αποστρατιωτικοποίησης 23 ελληνικών νησιών

17 Σεπτεμβρίου 2025
Στην Ουάσινγκτον ο Κικίλιας
Ειδήσεις

Στην Ουάσινγκτον ο Β. Κικίλιας για στρατηγικές συνεργασίες σε ναυτιλία και ενέργεια

16 Σεπτεμβρίου 2025
Next Post
Γεωργία Γιαννακοπούλου

Γεωργία Γιαννακοπούλου: «Να επιτρέπουμε στο παιδί να συμμετέχει στην καθημερινότητα της οικογένειας»

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Στουρνάρας

Στουρνάρας: Στρατηγική κίνηση η πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του πρώτου Μνημονίου

21 ώρες ago
ΑΑΔΕ

ΑΑΔΕ: Νέο ψηφιακό σύστημα αντί του TAXIS – Aναβάθμιση στη φορολογική και τελωνειακή διοίκηση

21 ώρες ago
Οικογένεια Εμπειρικού: Μια Δυναστεία στην Ελληνική Ναυτιλία

Οικογένεια Εμπειρικού: Μια Δυναστεία στην Ελληνική Ναυτιλία

2 έτη ago
Χρηματιστήριο Αθηνών

Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 0,69% για τον Γενικό Δείκτη – Απώλειες στις τράπεζες και τη μεσαία κεφαλαιοποίηση

1 ημέρα ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΓΑΛΛΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η ΕΕ μετά την επικοινωνία φον ντερ Λάιεν – Τραμπ

Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η ΕΕ μετά την επικοινωνία φον ντερ Λάιεν – Τραμπ

18 Σεπτεμβρίου 2025
TOR Hotel Group: Στην Αθήνα το νέο ξενοδοχείο του Ομίλου – 100 χρόνια ιστορίας στην ελληνική φιλοξενία

TOR Hotel Group: Στην Αθήνα το νέο ξενοδοχείο του Ομίλου – 100 χρόνια ιστορίας στην ελληνική φιλοξενία

18 Σεπτεμβρίου 2025
Οφίρ

Ισραήλ: Αναστολή χρηματοδότησης των Βραβείων Οφίρ μετά τη νίκη ταινίας με παλαιστινιακό θέμα

18 Σεπτεμβρίου 2025
Ανοιχτά Ζυθοποιεία

H Ελληνική Ενωση Ζυθοποιών και τα μέλη της υποδέχονται το κοινό στις εγκαταστάσεις τους

18 Σεπτεμβρίου 2025
Jimmy Kimmel Live

Θύελλα αντιδράσεων για τον τερματισμό του “Jimmy Kimmel Live!” μετά από σχόλιο για τη δολοφονία Κερκ

18 Σεπτεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η ΕΕ μετά την επικοινωνία φον ντερ Λάιεν – Τραμπ
  • TOR Hotel Group: Στην Αθήνα το νέο ξενοδοχείο του Ομίλου – 100 χρόνια ιστορίας στην ελληνική φιλοξενία
  • Ισραήλ: Αναστολή χρηματοδότησης των Βραβείων Οφίρ μετά τη νίκη ταινίας με παλαιστινιακό θέμα
  • H Ελληνική Ενωση Ζυθοποιών και τα μέλη της υποδέχονται το κοινό στις εγκαταστάσεις τους

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • LIFESTYLE
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.