Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου, 2025 - 01:31
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Ειδήσεις

Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Πολιτική βούληση για την Άμυνα – «Αγκάθι»η χρηματοδότηση

Money & Life by Money & Life
5 Φεβρουαρίου 2025
in Ειδήσεις, Κόσμος
0 0
0
Άτυπη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ: Πολιτική βούληση για την Άμυνα – «Αγκάθι»η χρηματοδότηση
Share on FacebookShare on Twitter

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα της Άμυνας, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, αλλά και να διασφαλίσει ότι θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της τα επόμενα χρόνια.
Το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης αυτονομίας της Ε.Ε. σε σχέση με την άμυνα έκαναν χθες οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, ωστόσο τα «δύσκολα» είναι μπροστά, καθώς τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν συζητήσεις σχετικά με τον οικονομικό παράγοντα του εγχειρήματος.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν εκτιμά ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει 500 δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα κατά την επόμενη δεκαετία, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, αλλά και να διασφαλίσει ότι θα είναι σε θέση να υπερασπιστεί τον εαυτό της μετά από δεκαετίες υποεπενδύσεων.

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι στη χθεσινή άτυπη Σύνοδο Κορυφής το σύνολο των ηγετών αναγνώρισε την ανάγκη της ανάπτυξης στρατιωτικών ικανοτήτων από κοινού, αλλά το πόσο μακριά θα φτάσουν και ποια μέσα θα χρησιμοποιηθούν θα εξαρτηθεί από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις σε πολλά κράτη-μέλη.

Οι ηγέτες προέτρεψαν επίσης την Επιτροπή να εξετάσει τις δυνατότητες που παρέχει το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ώστε να επιτρέψει την αύξηση των εθνικών αμυντικών δαπανών, δήλωσε η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης.

Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης άλλωστε προβλέπει ότι τα κράτη μέλη υποχρεούνται να εφαρμόζουν μια δημοσιονομική πολιτική που στοχεύει στη διατήρηση του δημόσιου ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ και του χρέους κάτω από το 60% του ΑΕΠ. Η αποτυχία να το πράξουν μπορεί να οδηγήσει σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ) από την Επιτροπή και σε κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένων προστίμων. Οκτώ κράτη μέλη – το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Πολωνία, η Ρουμανία και η Σλοβακία – βρίσκονται επί του παρόντος στο στόχαστρο μιας τέτοιας διαδικασίας.

Η ατζέντα

Η συζήτηση, που οργανώθηκε από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα, επικεντρώθηκε γύρω από τρία κύρια ζητήματα: 1) την ανάπτυξη ευρωπαϊκών αμυντικών δυνατοτήτων, 2) τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας και μέσου του κοινοτικού προϋπολογισμού, 3) την εμβάθυνση των σχέσεων με Ευρωπαίους εταίρους του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της Ε.Ε.

Πολιτικά όλοι έδειξαν ότι συμφωνούν επί της αρχής, δεδομένου ότι στην παρούσα φάση δεν εξετάστηκαν λεπτομέρειες σε κρίσιμα ζητήματα, όπως η χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας.

Αυτό που φάνηκε από τη συζήτηση είναι ότι οι ανατολικές χώρες, η Φινλανδία και η Σουηδία, που λόγω γειτνίασης αισθάνονται περισσότερο από όλες τις άλλες τον κίνδυνο από τη ρωσική επιθετικότητα, ζητούν την ανάληψη μιας προωθημένης ευρωπαϊκής άμυνας από την Ε.Ε.

Για παράδειγμα, οι τρεις χώρες της Βαλτικής (Λετονία, Λιθουανία, Εσθονία), μαζί με την Πολωνία, κατέθεσαν έγγραφο στη Σύνοδο, με το οποίο προτείνουν άμεσες επενδύσεις 100 δισ. ευρώ μέσω κοινού δανεισμού.

Η ικανοποίηση Μητσοτάκη

Παράλληλα, επιστρέφοντας από τη Σύνοδο Κορυφής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ευρεία αποδοχή της πρότασης δύο σημείων που κατέθεσε με στόχο την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Άμυνας.

«Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και μια ισχυρή Ευρώπη για την Ελλάδα. Εχει έρθει η ώρα να δράσουμε», τονίζει ο Πρωθυπουργός στη σχετική ανάρτησή του (δείτε τη επάνω) που αναλυτικά έχει ως εξής: «Επιστρέφοντας από τις Βρυξέλλες, όπου με τους Ευρωπαίους ομολόγους μου συζητήσαμε τρόπους ενίσχυσης της συλλογικής μας άμυνας, πληροφορήθηκα με ικανοποίηση τις δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: η πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε έτοιμη να διερευνήσει τρόπους δημοσιονομικής ευελιξίας, ώστε να αυξηθούν οι αμυντικές δαπάνες στο πλαίσιο του νέου Συμφώνου Σταθερότητας της Ενωσης.

Ήμουν από τους πρώτους που υποστήριξα αυτήν την κατεύθυνση, πολύ πριν αυτή έρθει στο προσκήνιο. Θυμίζω ότι την έχω αναλύσει σε όλες τις ευρωπαϊκές συναντήσεις κορυφής. Και το ίδιο έπραξα με κείμενό μου στους Financial Times πριν από την άτυπη Σύνοδο της Δευτέρας, όπου υποστήριξα και πάλι ότι έφτασε η ώρα της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας.

Με τον Πρόεδρο Tusk, μάλιστα, έχουμε υπογράψει ειδική επιστολή, ήδη από τον Μάιο του 2024, ζητώντας να χρηματοδοτηθεί η ενιαία αντιαεροπορική ασπίδα της ηπείρου μας.

Φαίνεται ότι στο εξής ο δρόμος ενίσχυσης της ευρωπαϊκής άμυνας ανοίγει, με όλο και περισσότερες δυνάμεις να αναγνωρίζουν την αναγκαιότητά του. Σε έναν κόσμο αβέβαιο και ασταθή, η Ευρώπη καλείται να διεκδικήσει τη θέση της με όρους ασφάλειας και προόδου.

Και για να συμβεί αυτό είναι απαραίτητος ένας ευρύτερος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να δαπανούν για την προστασία τους χωρίς να αμφισβητείται η οικονομική προοπτική τους.
Θέλουμε μια ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη και μια ισχυρή Ευρώπη για την Ελλάδα. Έχει έρθει η ώρα να δράσουμε» αναφέρει αναλυτικά στην ανάρτησή του ο κύριος Μητσοτάκης.

ΠΗΓΗ

Tags: Σύνοδος Κορυφής Ε.Ε
Previous Post

Σαντορίνη: Ακόμη μια νύχτα αγωνίας, διαδοχικές οι σεισμικές δονήσεις

Next Post

Σχολεία: Ανοίγει ο δρόμος για την οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών στις τουριστικές περιοχές

Related Posts

REUTERS / Claudia Greco
Κόσμος

Giorgio Armani: Από το Μιλάνο στην κορυφή της παγκόσμιας μόδας

5 Σεπτεμβρίου 2025
Great Sea Interconnector
Ειδήσεις

Great Sea Interconnector: Έργο στρατηγικής σημασίας για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ

5 Σεπτεμβρίου 2025
Ενέργεια - ΑΟΖ
Ειδήσεις

Ενέργεια και ΑΟΖ στο επίκεντρο: Οι κρίσιμες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τον Σεπτέμβριο

3 Σεπτεμβρίου 2025
Γιατί κατρακυλούν οι μετοχές στην Wall Street την ώρα που η Ευρώπη κερδίζει έδαφος
Κόσμος

Με αρνητικό πρόσημο ξεκίνησε ο Σεπτέμβριος για τη Wall Street

3 Σεπτεμβρίου 2025
Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ
Ειδήσεις

Σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ: Παράνομες επιδοτήσεις εκατομμυρίων με επίκεντρο την Κρήτη

3 Σεπτεμβρίου 2025
To Κονγκρέσο στις ΗΠΑ. AP Photo/Manuel Balce Ceneta
Ειδήσεις

ΗΠΑ: Στο μικροσκόπιο του Κογκρέσου η Τουρκία

31 Αυγούστου 2025
Next Post
Σχολεία: Ανοίγει ο δρόμος για την οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών στις τουριστικές περιοχές

Σχολεία: Ανοίγει ο δρόμος για την οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών στις τουριστικές περιοχές

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Βραβεία Νεανικής Επιχειρηματικότητας Στέλιος Χατζηιωάννου 2025

Βραβεία Νεανικής Επιχειρηματικότητας Στέλιος Χατζηιωάννου 2025: 300.000€ σε τρεις ελληνικές startups

19 ώρες ago
Ανδρέας Δούκας: «Το Frankie είναι συνδυασμός φιλοξενίας και κορυφαίας γαστρονομικής πρότασης»

Ανδρέας Δούκας: «Το Frankie είναι συνδυασμός φιλοξενίας και κορυφαίας γαστρονομικής πρότασης»

1 έτος ago
δεκαετία του '80

Η Δεκαετία του 80′ : Μια Χρυσή Εποχή

1 έτος ago
Θάνος Ασκητής: «Ο άνδρας σήμερα έχει μαλθακοποιηθεί. Είναι φοβικός και δεν διεκδικεί»

Θάνος Ασκητής: «Ο άνδρας σήμερα έχει μαλθακοποιηθεί. Είναι φοβικός και δεν διεκδικεί»

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League e-ΕΦΚΑ MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αλέξανδρος Εξάρχου, Πρόεδρος ΔΣ και Διευθύνων Σύμβουλος

Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για τον Όμιλο AKTOR στο Α’ Εξάμηνο 2025

5 Σεπτεμβρίου 2025
REUTERS / Claudia Greco

Giorgio Armani: Από το Μιλάνο στην κορυφή της παγκόσμιας μόδας

5 Σεπτεμβρίου 2025
Great Sea Interconnector

Great Sea Interconnector: Έργο στρατηγικής σημασίας για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ

5 Σεπτεμβρίου 2025
Βραβεία Νεανικής Επιχειρηματικότητας Στέλιος Χατζηιωάννου 2025

Βραβεία Νεανικής Επιχειρηματικότητας Στέλιος Χατζηιωάννου 2025: 300.000€ σε τρεις ελληνικές startups

5 Σεπτεμβρίου 2025
Εθνική Ελλάδας μπάσκετ

Ελλάδα – Ισπανία: Θρίαμβος της Εθνικής και πρόκριση στους “16” του Eurobasket

5 Σεπτεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα για τον Όμιλο AKTOR στο Α’ Εξάμηνο 2025
  • Giorgio Armani: Από το Μιλάνο στην κορυφή της παγκόσμιας μόδας
  • Great Sea Interconnector: Έργο στρατηγικής σημασίας για Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ
  • Βραβεία Νεανικής Επιχειρηματικότητας Στέλιος Χατζηιωάννου 2025: 300.000€ σε τρεις ελληνικές startups

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.