Σάββατο, 22 Νοεμβρίου, 2025 - 12:40
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Οικονομία

Αργεντινή: Αυτός θα είναι ο νέος «αναρχοκαπιταλιστής» πρόεδρος που τρέμουν οι αγορές

Money & Life by Money & Life
20 Νοεμβρίου 2023
in Οικονομία, Πολιτική
0 0
0
Αργεντινή: Αυτός θα είναι ο νέος «αναρχοκαπιταλιστής» πρόεδρος που τρέμουν οι αγορές
Share on FacebookShare on Twitter

Ο  Χαβιέρ Μιλέι, 53 ετών, θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Αργεντινής, αφού κατήγαγε καθαρή νίκη στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών χθες Κυριακή, εγκαινιάζοντας περίοδο αβεβαιότητας για την 3η οικονομία της Λατινικής Αμερικής, στην οποία εξαγγέλλει πως θα εφαρμόσει θεραπεία σοκ.

Ο κ. Μιλέι δηλώνει αντισυστημικός πολιτικός, και κατάφερε με την νίκη του να εκτοπίσει τους περονιστές και δεξιούς που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία είκοσι χρόνια και επικράτησε του απερχόμενου υπουργού Οικονομίας Σέρχιο Μάσα με διαφορά έντεκα και πλέον μονάδων. Εξασφάλιζε το 55,6% των ψήφων, έναντι 44,3% του κεντρώου αντιπάλου του, με το 99% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, κατά τα επίσημα αποτελέσματα.


Άξονες διακυβέρνησης 

Ένα από τα κεντρικά σημεία των ομιλιών του ήταν η καταπολέμηση της διαφθοράς.Ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος του Μίλει είναι η δολαριοποίηση της οικονομίας της Αργεντινής: για να αντιμετωπίσει την αστάθεια του εθνικού νομίσματος. Για την κακή φήμη του Μπουένος Άιρες στο διεθνές οικονομικό κύκλωμα, προτείνει την αντικατάσταση του πέσο με το δολάριο, μια ιδέα που θεωρείται ανέφικτη, για διάφορους λόγους, από τη συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων.

Στο τελευταίο μέρος της εκστρατείας του, ο Μίλει έριξε ακόμα περισσότερη βενζίνη στη φωτιά, προτρέποντας τους υποστηρικτές του να αποσύρουν τις επενδύσεις τους από τα κρατικά ομόλογα. Ήταν μια κίνηση που πυροδότησε ακόμη περισσότερο τις αγορές, δημιουργώντας ένα σενάριο παραμονής υπερπληθωρισμού. O Μίλει είναι επίσης φιλικά προσκείμενος για επενδύσεις σε κρυπτονομίσματα.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος τάσσεται σθεναρά εναντίον των αμβλώσεων, υπέρ της χαλάρωσης της νομοθεσίας για την οπλοκατοχή, ενώ έχει καταφερθεί με βαριές εκφράσεις εναντίον του –συμπατριώτη του– προκαθημένου της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας Φραγκίσκου. Ενώ αντιτίθεται στη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, η οποία εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο στα τέλη του 2020, δεν αντιτίθεται στους γάμους ομοφύλων ή στη νομιμοποίηση των μαλακών ναρκωτικών.

Δηλωμένος εχθρός του είναι το κράτος: προτείνει μια σειρά από σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις που μοιάζουν με την κυβέρνηση του Μενέμ , του δεξιού περονιστή που ιδιωτικοποίησε σχεδόν όλες τις δημόσιες επιχειρήσεις μεταξύ 1990 και 1999.

«Ιστορική βραδιά για Αργεντινή»

Ο εκλεγμένος πρόεδρος, που θα αναλάβει τα καθήκοντά του τη 10η Δεκεμβρίου, υποσχέθηκε στην επινίκια ομιλία του «το τέλος της παρακμής» και την «ανοικοδόμηση της Αργεντινής», διαμηνύοντας ταυτόχρονα πως δεν θα υπάρξουν «ημίμετρα».

Έκανε λόγο για «ιστορική βραδιά για την Αργεντινή» μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς του σε αγαλλίαση μπροστά στα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του, στο Μπουένος Άιρες.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μνημειώδη προβλήματα: τον πληθωρισμό (σ.σ. 143% σε ετήσια βάση), τη στασιμότητα, την έλλειψη αληθινών θέσεων εργασίας, την ανασφάλεια, τη φτώχεια και τη μιζέρια», απαρίθμησε.

«Δεν υπάρχει θέση για χλιαρότητες και ημίμετρα», προειδοποίησε αυτός που εδώ και δυο χρόνια εξαγγέλλει πως θα πετσοκόψει με το «αλυσοπρίονο» τις δημόσιες δαπάνες, για να αλλάξει πορεία το παθολογικά υπερχρεωμένο κράτος όπου το 40% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Επανέλαβε πως είναι αποφασισμένος να «βάλει σε τάξη» τα δημοσιονομικά και να λύσει τα προβλήματα της κεντρικής τράπεζας, θεσμό στον οποίο έχει πει πως θέλει να βάλει «δυναμίτιδα», να τον καταργήσει.

«Η (σ.σ. πολιτική) κάστα φοβάται», και «ζήτω η ελευθερία ρε γαμώτο», συνθήματα-φετίχ του υποψηφίου Μιλέι, επαναλαμβάνονταν έξω από τα κεντρικά γραφεία της εκστρατείας του.

 

Τον χαρακτήρσαν «αναρχοκαπιταλιστή»

Πάντως το εύρος της νίκης του εξέπληξε. Οι δημοσκοπήσεις του έδιναν ελαφρύ προβάδισμα, ενώ αναλυτές ανέμεναν πως το αποτέλεσμα θα κρινόταν στο νήμα, καθώς η χώρα έμοιαζε διχασμένη όσο ποτέ μετά την επιστροφή της στη δημοκρατία πριν από 40 χρόνια.

Στο εκλογικό σώμα προτάθηκαν δυο διαμετρικά αντίθετα οράματα. Από τη μια ο κ. Μάσα, υπουργός Οικονομίας τους τελευταίους 16 μήνες, υποσχόταν «κυβέρνηση εθνικής ενότητας» και σταδιακή θεραπεία της οικονομίας, με υπεράσπιση του κράτους πρόνοιας, παράγοντα απόλυτα κρίσιμου για πολλούς στην Αργεντινή.

Απέναντί του το αουτσάιντερ, ο κ. Μιλέι, που αυτοχαρακτηρίζεται «αναρχοκαπιταλιστής», πολεμιστής αρχικά των τηλεοπτικών πλατό, κατόπιν της πολιτικής αρένας τα τελευταία δυο χρόνια, υποσχόταν να «κομματιάσει» το «κράτος-εχθρό» και να δολαριοποιήσει την οικονομία.

Είπε πως θα τείνει το χέρι σε «όλους τους πολίτες και τους πολιτικούς ηγέτες» που θέλουν να βαδίσουν μαζί του, αλλά προειδοποίησε εναντίον των πιθανών κοινωνικών αντιστάσεων στις μεταρρυθμίσεις που εννοεί να προωθήσει.

Πήγαινε συχνά σε προεκλογικές συγκεντρώσεις με αλυσοπρίονο στα χέρια. Το άφησε στο ράφι τις τελευταίες εβδομάδες της εκστρατείας.

Συγχαρητήρια και αντιδράσεις  

Στο εξωτερικό, πολιτικοί με τους οποίους ο κ. Μιλέι έχει ιδεολογικές συγγένειες τον συνεχάρησαν θερμά: «περήφανος γι’ αυτόν», ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε βέβαιος πως θα «μεταμορφώσει» την Αργεντινή, θα «της ξαναδώσει το μεγαλείο της». Για τον πρώην πρόεδρο της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου, «η ελπίδα λάμπει ξανά» στη Λατινική Αμερική.

Η αμερικανική κυβέρνηση επίσης «συνεχάρη» τον Χαβιέρ Μιλέι για τη νίκη του, με τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να χαιρετίζει τη «μεγάλη συμμετοχή» και την «ειρηνική διεξαγωγή» της διαδικασίας και τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν να διαβεβαιώνει πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν «ανυπομονεί» να οικοδομήσει σθεναρή σχέση με την επόμενη κυβέρνηση της Αργεντινής, βασισμένη «στα ανθρώπινα δικαιώματα, στις δημοκρατικές αξίες και στη διαφάνεια».

Ο κεντροαριστερός βραζιλιάνος πρόεδρος Λούλα –τον οποίο ο Χαβιέρ Μιλέι έχει χαρακτηρίσει «διεφθαρμένο κομμουνιστή», απειλώντας να διακόψει τις σχέσεις με την κυβέρνησή του, όπως και με αυτή της Κίνας–, ευχήθηκε «καλή τύχη και καλή επιτυχία» στην επόμενη κυβέρνηση της Αργεντινής, αποφεύγοντας να αναφερθεί ονομαστικά στον εκλεγμένο ομόλογό του.

Ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος της Κολομβίας Γουστάβο Πέτρο από την πλευρά του προτίμησε να αφήσει κατά μέρος τις ευγένειες: «Η άκρα δεξιά κέρδισε στην Αργεντινή (…) Λυπηρό για τη Λατινική Αμερική και θα δούμε», τόνισε.

balla.com.cy
Tags: ΑργεντινήΧαβιέρ Μιλέι
Previous Post

Σταμάτης Γαρδέλης , νοσηλεύεται σε ψυχιατρική κλινική

Next Post

Εξώδικο με 12 ερωτήματα στον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τα Τέμπη

Related Posts

Gov.gr Wallet: Νέα εποχή για την ακίνητη περιουσία – Τα «Ακίνητά μου» φέρνουν το Κτηματολόγιο στο κινητό
Ειδήσεις

Gov.gr Wallet: Νέα εποχή για την ακίνητη περιουσία – Τα «Ακίνητά μου» φέρνουν το Κτηματολόγιο στο κινητό

21 Νοεμβρίου 2025
Athens International Tourism & Culture Expo 2025 – Ο πολιτισμός και ο τουρισμός σε κοινή πορεία
Ελλάδα

Athens International Tourism & Culture Expo 2025 – Ο πολιτισμός και ο τουρισμός σε κοινή πορεία

21 Νοεμβρίου 2025
Ελλάδα – Ρωσία: Διπλωματική ένταση για τη συνεργασία Αθήνας–Κιέβου στην παραγωγή drones
Ειδήσεις

Ελλάδα – Ρωσία: Διπλωματική ένταση για τη συνεργασία Αθήνας–Κιέβου στην παραγωγή drones

21 Νοεμβρίου 2025
Θεοδωρικάκος
Ειδήσεις

Θεοδωρικάκος: Η πρωτοβουλία για τα Ναυπηγεία της Ελευσίνας υπηρετεί το εθνικό συμφέρον

21 Νοεμβρίου 2025
Χρηματιστήριο
Ειδήσεις

Άνοδος 0,11% για το Χρηματιστήριο Αθηνών – Αντιστάσεις μέσα σε διεθνές κλίμα αναταράξεων

21 Νοεμβρίου 2025
Χρηματιστήριο Αθηνών
Ειδήσεις

Χρηματιστήριο Αθηνών: Ανοδικό κλίμα επικράτησε στη σημερινή συνεδρίαση

20 Νοεμβρίου 2025
Next Post
Εξώδικο με 12 ερωτήματα στον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τα Τέμπη

Εξώδικο με 12 ερωτήματα στον πρώην περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τα Τέμπη

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

O John Taramas  στο Money & Life

O John Taramas στο Money & Life

2 έτη ago
Τραμπ

Τραμπ για Ουκρανικό: Θέτει τελεσίγραφο έως τις 27 Νοεμβρίου για το ειρηνευτικό σχέδιο 28 σημείων

18 ώρες ago
Ο Γιώργος Αναγνωστάκος στο Money & Life: «Θα ήθελα ο κόσμος να μάθει ότι η δράση των πολεμικών τεχνών είναι αμιγώς ανθρωποκεντρική»

Ο Γιώργος Αναγνωστάκος στο Money & Life: «Θα ήθελα ο κόσμος να μάθει ότι η δράση των πολεμικών τεχνών είναι αμιγώς ανθρωποκεντρική»

3 έτη ago
Athens International Tourism & Culture Expo 2025 – Ο πολιτισμός και ο τουρισμός σε κοινή πορεία

Athens International Tourism & Culture Expo 2025 – Ο πολιτισμός και ο τουρισμός σε κοινή πορεία

1 ημέρα ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

AIRBNB Champions League ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΓΑΛΛΙΑ ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σύνοδος G20: Στη σκιά του μποϊκοτάζ από τις ΗΠΑ και των εντάσεων για την Ουκρανία

Σύνοδος G20: Στη σκιά του μποϊκοτάζ από τις ΗΠΑ και των εντάσεων για την Ουκρανία

22 Νοεμβρίου 2025
Πρόγνωση Καιρού: Κακοκαιρία μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου κυρίως τα δυτικά

Πρόγνωση Καιρού: Κακοκαιρία μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου κυρίως τα δυτικά

22 Νοεμβρίου 2025
Γαλλία - Βουλή

Γαλλία: Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2026 απέρριψε η Κάτω Βουλή

22 Νοεμβρίου 2025
Τραμπ

Τραμπ για Ουκρανικό: Θέτει τελεσίγραφο έως τις 27 Νοεμβρίου για το ειρηνευτικό σχέδιο 28 σημείων

21 Νοεμβρίου 2025
Η Μόνικα Μπελούτσι επιστρέφει στην Αθήνα

Η Μόνικα Μπελούτσι επιστρέφει στην Αθήνα: Το υβριδικό ντοκιμαντέρ «Μαρία Κάλλας

21 Νοεμβρίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Σύνοδος G20: Στη σκιά του μποϊκοτάζ από τις ΗΠΑ και των εντάσεων για την Ουκρανία
  • Πρόγνωση Καιρού: Κακοκαιρία μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου κυρίως τα δυτικά
  • Γαλλία: Το σχέδιο προϋπολογισμού του 2026 απέρριψε η Κάτω Βουλή
  • Τραμπ για Ουκρανικό: Θέτει τελεσίγραφο έως τις 27 Νοεμβρίου για το ειρηνευτικό σχέδιο 28 σημείων

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.