Ο χρυσός σημείωσε άνοδα, αν και μετρίασε τα πρωινά του κέρδη, καθώς οι αυξανόμενες ανησυχίες για τις οικονομικές προοπτικές και το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ αύξησαν τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία-καταφύγια. Η τιμή του διαπραγματευόταν πάνω από τα 3.218 δολάρια ανά ουγγιά, έχοντας νωρίτερα στην Ασία σημειώσει άνοδο έως και 1,4%.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά την ανακοίνωση της Moody’s Ratings αργά την Παρασκευή, ότι υποβαθμίζει την κορυφαία πιστοληπτική ικανότητα της αμερικανικής κυβέρνησης από Aaa σε Aa1. Η Moody’s αιτιολόγησε την υποβάθμιση στην αδυναμία των διαδοχικών κυβερνήσεων να μειώσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα, δηλώνοντας ότι τα σημαντικά οικονομικά και χρηματοοικονομικά πλεονεκτήματα των ΗΠΑ δεν αντισταθμίζουν πλέον πλήρως την πτώση των δημοσιονομικών μεγεθών.
Το πολύτιμο μέταλλο έχει βιώσει διακυμάνσεις στις τιμές του τους τελευταίους μήνες. Την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε τις μεγαλύτερες εβδομαδιαίες απώλειες από τον Νοέμβριο, λόγω της χαλάρωσης των γεωπολιτικών εντάσεων, μετά από ένα ισχυρό ράλι που τον οδήγησε πάνω από τα 3.500 δολάρια ανά ουγγιά για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα. Παρά τις διακυμάνσεις, ο χρυσός παραμένει ενισχυμένος κατά περισσότερο από 20% φέτος, υποστηριζόμενος από παγκόσμιες συγκρούσεις, το αυξανόμενο δασμολογικό κρεσέντο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και εισροές σε διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF).
Ο Vasu Menon, διευθύνων σύμβουλος επενδυτικής στρατηγικής της Oversea-Chinese Banking Corp, αναμένει ότι ο χρυσός θα είναι ευμετάβλητος βραχυπρόθεσμα λόγω ενός μείγματος θετικών και αρνητικών ειδήσεων. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, θεωρεί τις πολιτικές του Τραμπ και τη διαφοροποίηση μακριά από τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια ως «διαρθρωτικούς ούριους ανέμους» που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον χρυσό σε νέα ύψη τα επόμενα χρόνια.
Ο χρυσός σημείωσε άνοδο 0,5% στα 3.218,30 δολάρια ανά ουγγιά στη Σιγκαπούρη. Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index υποχώρησε κατά 0,2%. Το ασήμι, το παλλάδιο και η πλατίνα σημείωσαν επίσης άνοδο.