Δευτέρα, 16 Ιουνίου, 2025 - 22:37
27 °c
Athens
26 ° Πε
28 ° Πα
27 ° Σα
27 ° Κυ
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • Gala
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Αρθρογραφία Αφιερώματα

Αγαπημένο μου γαλακτομπούρεκο, από πού κρατάει η σκούφια σου;

Money & Life by Money & Life
22 Φεβρουαρίου 2023
in Αφιερώματα
0 0
0
Αγαπημένο μου γαλακτομπούρεκο, από πού κρατάει η σκούφια σου;
Share on FacebookShare on Twitter

Τελικά, σε ποιον οφείλουμε αυτό το θεϊκό γλυκό με κρέμα, φύλλο και σιρόπι;

Η ονομασία του είναι ξεκάθαρη: μπουρέκι με γάλα. Με το μπουρέκι νοείται κάθε πίτα φτιαγμένη από λεπτό φύλλο με γέμιση κυρίως τυρί αλλά και άλλα υλικά, για αλμυρές ή γλυκές παρασκευές. Η λέξη «μπουρέκι» είναι τουρκική (börek), αλλά με πολλές παρόμοιες παραλλαγές τη συναντάμε σε ολόκληρη τη βαλκανική χερσόνησο και την Ανατολία. Η καταγωγή του γαλακτομπούρεκου χάνεται στα βάθη της ιστορίας και, όπως πολλά από τα γλυκά και φαγητά που μας ήρθαν από την Ανατολή, έχει δεχτεί πάμπολλες επιρροές, ξεκίνησε από αλλού, εξελίχθηκε αλλού, μετανάστευσε αλλού και τελικά έφτασε εδώ με τους πρόσφυγες της Μικράς Ασίας, και μάλιστα όσους ήρθαν από τη Σμύρνη και άλλα αστικά κέντρα. Είναι ένα καθαρά αστικό γλυκό λοιπόν, καθώς τα υλικά και οι τεχνικές του είναι άγνωστα στους αγροτικούς πληθυσμούς της μικρασιατικής αλλά και της ελληνικής υπαίθρου.

γαλακτομπούρεκο, γλυκό

γαλακτομπούρεκο, γλυκό

 

γαλακτομπούρεκο, γλυκό
Αφοι Ασημακόπουλοι από τα πρώτα ζαχαροπλαστεία της Αθήνας που έφτιαξε γαλακτομπούρεκο.
 

γαλακτομπούρεκο, γλυκό
Ασπρόμαυρες φωτογραφίες από τα πρώτα χρόνια του ζαχαροπλαστείου Αφοί Ασημακόπουλοι στα Εξάρχεια, που ξεκίνησε ως γαλακτοπωλείο.

γαλακτομπούρεκο, γλυκό

Μπορεί οι πρώτες ύλες να είναι το γάλα και το βούτυρο, αλλά καμία γυναίκα κτηνοτροφικής κοινωνίας, και μάλιστα νομαδικής, όπως ήταν κατά κόρον η κτηνοτροφία παλαιότερα, δεν θα καθόταν να φτιάξει ένα τόσο εξεζητημένο και δύσκολο γλύκισμα σε υπαίθριο περιβάλλον: να ανοίγει λεπτά και πολλά φύλλα, να βράζει κρέμες και σιρόπια και να ψήνει με ακρίβεια και προσοχή. Το ίδιο και στον ελλαδικό χώρο. Αυτό μας μεταφέρει άλλωστε και η πρώην διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, Κατερίνα Πολυμέρου-Καμηλάκη: «Τα γλυκά της Ελλάδας ήταν απλούστερα και φτωχικότερα, καμωμένα με ξηρούς καρπούς, μέλι ή πετιμέζι, και έμοιαζαν με συνηθισμένο ψωμί, απλώς πιο γλυκό», μας επισημαίνει.

Το γαλακτομπούρεκο αντίθετα είναι ένα γλυκό σίγουρα ανατολίτικο, της σύνθετης αστικής κουζίνας των ανθηρών πόλεων της Μικράς Ασίας. «Απαιτεί ψήσιμο σε ταψί, στον φούρνο, με πολύπλοκες παρασκευές και δεν συνάδει με την ποιμενική-κτηνοτροφική ζωή των νομάδων. Απαιτεί κουζίνα και ειδικά σκεύη, που τα είχαν οι αστές γυναίκες. Σίγουρα ωστόσο εξαπλώθηκε σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας όπου κατέφθασαν και εγκαταστάθηκαν πρόσφυγες», τονίζει η κ. Πολυμέρου-Καμηλάκη.

ΔΜία από τις περιοχές αυτές ήταν και η Αττική, ολόκληρη (της Αθήνας συμπεριλαμβανομένης) ένα μεγάλο χωριό που αγνοούσε παντελώς τα σιροπιαστά γλυκά ταψιού. Οι πρόσφυγες όμως βρήκαν στην Αττική θαυμάσιες πρώτες ύλες, καθώς ολόκληρος ο νομός, ιδιαίτερα τα Μεσόγεια και η βόρεια Αττική, αποτελούν ακόμα και σήμερα κτηνοτροφικά κέντρα, χειμαδιά για τους νομάδες κτηνοτρόφους, κυρίως τους Σαρακατσάνους των Βαρδουσίων, της Πάρνηθας και του Κιθαιρώνα. Άρχισαν λοιπόν να προμηθεύονται ολόφρεσκο γάλα και βούτυρο και να φτιάχνουν και εδώ τα γαλακτομπούρεκά τους, τα οποία σταδιακά έμαθαν και τα πρώτα αθηναϊκά γαλακτοπωλεία. Αυτά, μετά τις κρέμες και τα ρυζόγαλα, ξεκίνησαν να παρασκευάζουν και γαλακτομπούρεκο, το οποίο από τον Μεσοπόλεμο και μετά άρχισε να γίνεται γνωστό και περιζήτητο.

Στο γαλακτοπωλείο του Λακαφώση, στη Δροσιά, η ζήτηση γινόταν από τους παραθεριστές που ανηφόριζαν στη δροσερή βόρεια Αττική, όπου έβρισκαν φρέσκα και νόστιμα γαλακτοκομικά. Το περίφημο γαλακτομπούρεκό του άρχισε να το παρασκευάζει από τη δεκαετία του ’60 και μετά, αρχικά ένα με δύο ταψιά την εβδομάδα και μέσα σε λίγα χρόνια, καθημερινά, μέχρι σήμερα. Αντίστοιχα και το σημερινό ζαχαροπλαστείο των Αδερφών Ασημακόπουλων στη Νεάπολη Εξαρχείων, που ήταν και το παλαιότερο γαλακτοπωλείο στην Αθήνα, από τη δεκαετία του ’10. «Μετά τις κρέμες και τα ρυζόγαλα που φτιάχναμε και πωλούσαμε ως γαλακτοπωλείο, το πρώτο γλυκό που ετοιμάσαμε ήταν γαλακτομπούρεκο», μας λέει ο Θανάσης Ασημακόπουλος. «Το φτιάχνουμε εδώ και πολλές δεκαετίες, ιδίως μετά τον πόλεμο.

Πιθανότατα να υπήρχε και νωρίτερα, αλλά ο κόσμος άρχισε να το ζητά μεταπολεμικά», συμπληρώνει, προσθέτοντας ότι το γάλα το προμηθεύεται από φάρμες και κτηνοτρόφους στα Μεσόγεια. Το γάλα για το γαλακτομπούρεκο και για άλλα γλυκά παλιότερα ήταν διαθέσιμο μόνο από τα τέλη του χειμώνα και για λίγο διάστημα μετά το Πάσχα. Μαζί με τις γαλατόπιτες, το γαλακτομπούρεκο ήταν ένα αυστηρά εποχικό γλύκισμα, της Αποκριάς (ιδιαίτερα της Τυρινής) και του Πάσχα, δηλαδή πριν και μετά τη μεγαλύτερη σε διάρκεια και αυστηρότητα νηστεία του έτους, τη Μεγάλη Σαρακοστή. Τώρα, φυσικά, γάλα βρίσκουμε όλο τον χρόνο, κι έτσι το γαλακτομπούρεκο έχει χάσει τον εποχικό του χαρακτήρα.

Υπάρχει πολίτικο γαλακτομπούρεκο;

Σε κανένα σημαντικό βιβλίο και σε καμία καταγραφή πολίτικης μαγειρικής δεν θα βρούμε το γαλακτομπούρεκο. Στην Πόλη δεν παρασκευαζόταν στα ζαχαροπλαστεία και όσοι το γνώριζαν το έμαθαν από τις Σμυρνιές μαγείρισσες. Πρόσφατα βλέπουμε το αποκαλούμενο «πολίτικο» γαλακτομπούρεκο να είναι χοντρά ρολά φύλλου με τη γέμιση της κρέμας, αλλά είναι ένας μάλλον αυθαίρετος, αν και πολύ γευστικός, νεωτερισμός.

Τα μυστικά του

Η αείμνηστη Εύη Βουτσινά στις καταγραφές της τονίζει μερικές σημαντικές λεπτομέρειες για επιτυχημένο αυθεντικό γαλακτομπούρεκο:

  • Πρέπει να έχει μυρωδάτη κρέμα και σωστό σιρόπι, δηλαδή σχετικά πυκνό, για να μη μουλιάσει τα φύλλα και όχι πολύ γλυκό για να μη λιγώσει.
  • Τα φύλλα του πρέπει να είναι αρκετά, αλλά όχι πολλά, για να μη θυμίζει μπακλαβά.
  • Το ψήσιμο δεν πρέπει να είναι υπερβολικό, για να μη γίνει σαν λάστιχο η κρέμα σιμιγδαλιού που περιέχει.
  • Σιροπιάζουμε με τον κανόνα «καυτό γαλακτομπούρεκο-κρύο σιρόπι», αργά, υπομονετικά και σε πολλές δόσεις, για να παραμείνουν τραγανά τα φύλλα.
  • Κόβεται σε τετράγωνα κομμάτια πριν ψηθεί, για να απορροφήσει καλύτερα το σιρόπι και να μεριδοποιείται εύκολα.
  • Να συμπληρώσουμε πως ένα ακόμη βασικό στοιχείο είναι το βούτυρο: άφθονο και καλής ποιότητας (κατά προτίμηση πρόβειο), όπως σε όλα τα καλά σιροπιαστά γλυκά, για να δώσει τη χαρακτηριστική θαυμάσια μυρωδιά

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 49.

Πηγή

Tags: γαλακτομπούρεκοΙΣΤΟΡΙΑ
Previous Post

Λαγάνα: Αυθεντική άζυμη, μοναστηριακή

Next Post

Βαμβάκι: Τα μυστικά ποιότητας του «λευκού» χρυσού της Ελλάδας

Related Posts

Calvin Klein watches: Mινιμαλισμός και πολυτέλεια σε απολυτή αρμονία
Αφιερώματα

Calvin Klein watches: Mινιμαλισμός και πολυτέλεια σε απολυτή αρμονία

11 Ιουνίου 2025
Η ιστορία των ανδρικών κοσμημάτων
Αφιερώματα

Η ιστορία των ανδρικών κοσμημάτων

7 Ιουνίου 2025
Ανδρικά αρώματα: Κλασικές και σύγχρονες επιλογές
Αφιερώματα

Ανδρικά αρώματα: Κλασικές και σύγχρονες επιλογές

4 Ιουνίου 2025
Αρρενωπότητα: Τι απέγιναν οι άντρες που δεν χρειάζονταν να αποδείξουν τίποτα;
Αρθρογραφία

Αρρενωπότητα: Τι απέγιναν οι άντρες που δεν χρειάζονταν να αποδείξουν τίποτα;

4 Ιουνίου 2025
Patek Philippe: Μια διαχρονική κληρονομιά ωρολογοποιίας και επενδυτικής αξίας
Αφιερώματα

Patek Philippe: Μια διαχρονική κληρονομιά ωρολογοποιίας και επενδυτικής αξίας

29 Μαΐου 2025
19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων – Ένα έγκλημα που δεν πρέπει να λησμονηθεί
Αφιερώματα

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων – Ένα έγκλημα που δεν πρέπει να λησμονηθεί

19 Μαΐου 2025
Next Post
Βαμβάκι: Τα μυστικά ποιότητας του «λευκού» χρυσού της Ελλάδας

Βαμβάκι: Τα μυστικά ποιότητας του «λευκού» χρυσού της Ελλάδας

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα -Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνου Κυρίμη

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους

11 μήνες ago
φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Όλα τα «SOS» και οι «παγίδες» για τους ιδιοκτήτες

15 ώρες ago
ΑΑΔΕ

Στην ΑΑΔΕ περνούν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ – Τι αλλάζει στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής

15 ώρες ago
Αθήνα: Νέοι κανόνες για Airbnb το 2026

Αθήνα: Νέοι κανόνες για Airbnb το 2026

13 ώρες ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • Gala
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League COVID 19 MONEY AND LIFE ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα Αθλητικές μεταδόσεις ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ Ιταλία ΚΑΙΡΟΣ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ Χρηματιστήριο Αθηνών εορτολόγιο ομογένεια

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ακρίβεια και καλοκαίρι

Ακρίβεια και καλοκαίρι: Γιατί οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε διακοπές φέτος

16 Ιουνίου 2025
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «έπιασε λιμάνι» στο Αλεποχώρι με την υπερθαλαμηγό του

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «έπιασε λιμάνι» στο Αλεποχώρι με την υπερθαλαμηγό του

16 Ιουνίου 2025
Εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω πολεμικής έντασης Ιράν – Ισραήλ

Εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω πολεμικής έντασης Ιράν – Ισραήλ

16 Ιουνίου 2025
Ειρήνη Γεωργίου

Θλίψη προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο η είδηση του θανάτου της Ειρήνης Γεωργίου

16 Ιουνίου 2025
Νέο επίδομα 250€ για συνταξιούχους και ευάλωτους

Νέο επίδομα 250€ για συνταξιούχους και ευάλωτους

16 Ιουνίου 2025
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Ακρίβεια και καλοκαίρι: Γιατί οι μισοί Έλληνες δεν θα πάνε διακοπές φέτος
  • Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «έπιασε λιμάνι» στο Αλεποχώρι με την υπερθαλαμηγό του
  • Εκτοξεύονται οι τιμές του πετρελαίου εν μέσω πολεμικής έντασης Ιράν – Ισραήλ
  • Θλίψη προκάλεσε στον επιχειρηματικό κόσμο η είδηση του θανάτου της Ειρήνης Γεωργίου

Κατηγορίες

  • Gala
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Gala
  • Χρήσιμα

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.