Πάση θυσία φαίνεται πως θέλει να κλείσει τη συμφωνία με το Ιράν ο Ντόναλντ Τραμπ και καθώς το Ιράν εντείνει την πίεση, ο Αμερικανός πρόεδρος φαντάζει να προχωρά όλο και σε περισσότερες υποχωρήσεις.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η συμφωνία που επικρατεί αυτές τις μέρες στην Ελβετία κρέμεται σε μια κλωστή. Ο αντιπρόεδρος του Ντόναλντ Τραμπ, ο Τζέι Ντι Βανς πραγματοποιεί κρίσιμες συνομιλίες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Ιράν, επιδιώκοντας συμφωνία που θα αποτρέψει οριστικά την απόκτηση πυρηνικού όπλου από την Τεχεράνη, με αντάλλαγμα πιθανή χαλάρωση των αμερικανικών κυρώσεων.
Όμως η Τεχεράνη εμφανίζεται ισχυρότερη μετά τον πόλεμο, ενώ Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τραμπ διαθέτει πλέον μικρότερη διαπραγματευτική ισχύ σε σχέση με τις συνομιλίες του περασμένου Φεβρουαρίου, πριν ξεσπάσει η σύγκρουση.
Τότε, η ιρανική ηγεσία φοβόταν πως μια αμερικανική στρατιωτική επέμβαση θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε κατάρρευση του καθεστώτος. Σήμερα όμως, η κυβέρνηση της Τεχεράνης έχει αποδείξει ότι μπορεί να επιβιώσει ακόμη και μετά τον θάνατο του ανώτατου ηγέτη Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ στις 28 Φεβρουαρίου.
Το Ιράν έχει ήδη δείξει ότι μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αναταράξεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας, ακόμη και μόνο με την απειλή επιθέσεων σε πλοία που κινούνται στα Στενά του Ορμούζ, από όπου περνά περίπου το 20% της παγκόσμιας διακίνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Οι υποχωρήσεις Τραμπ προκαλούν αντιδράσεις
Σύμφωνα με αμερικανικά δημοσιεύματα, ο Λευκός Οίκος έχει ήδη προχωρήσει σε σημαντικές παραχωρήσεις προκειμένου να γίνουν οι συνομιλίες.
Ο Τραμπ δεν ζητά πλέον αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, παρά τις προηγούμενες δηλώσεις του περί στήριξης των Ιρανών αντικαθεστωτικών. Έχει αναγνωρίσει ότι κατανοεί γιατί η Τεχεράνη θεωρεί αναγκαίο να διαθέτει βαλλιστικούς πυραύλους, προκαλώντας δυσαρέσκεια σε συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή.
Η Τεχεράνη επανέλαβε τις τελευταίες ημέρες ότι προτίθεται να περιορίσει τη διέλευση πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, σε αντίδραση για τις ισραηλινές επιθέσεις κατά της Χεζμπολάχ.
Ο Τραμπ δήλωσε πως κατά τη διάρκεια της περιόδου εκεχειρίας «δεν θα υπάρξουν τέλη διέλευσης στα Στενά του Ορμούζ για 60 ημέρες».
Δημοσκόπηση του Fox News που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα έδειξε ότι το 58% των Αμερικανών ψηφοφόρων θεωρεί λανθασμένη την απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσουν σε πόλεμο κατά του Ιράν τον Φεβρουάριο.
Παρότι το 75% των Ρεπουμπλικανών στηρίζει την επιλογή αυτή, ο υψηλός πληθωρισμός και οι αναταράξεις στην οικονομία προκαλούν ανησυχία στον Λευκό Οίκο ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου.
Την ίδια ώρα, η εκεχειρία στον Λίβανο δοκιμάζεται, καθώς το Ισραήλ συνεχίζει να πραγματοποιεί επιθέσεις εναντίον θέσεων της Χεζμπολάχ, υποστηρίζοντας ότι δέχεται επιθέσεις από την φιλοϊρανική οργάνωση.
Η συμφωνία που περιλαμβάνει κατάπαυση πυρός στον Λίβανο φαίνεται να δημιουργεί νέα ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ – Ισραήλ, καθώς η Ουάσιγκτον καλείται ουσιαστικά να πιέσει την Τεχεράνη ώστε να συγκρατήσει τη Χεζμπολάχ, ενώ το Ισραήλ δεν συμμετέχει καν στις διαπραγματεύσεις.














