Στην πολιτική δεν φτάνουν μόνο οι προσδοκίες αρχηγών και στελεχών για την απήχηση των πολιτικών τους εγχειρημάτων. Είναι απαραίτητο να δουν πόσο αυτές έχουν αποτύπωμα και στο εκλογικό σώμα και οι σοβαρότερες ενδείξεις πριν από τις κάλπες έρχονται από τις δημοσκοπήσεις
Μέχρι τον προηγούμενο μήνα οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ένα σκηνικό το οποίο είχα παγιωθεί με πρώτη τη ΝΔ, με διψήφιο ποσοστό από τον δεύτερο, που κατά κανόνα ήταν το ΠΑΣΟΚ, εκτός από κάποιες περσινές έρευνες της κοινής γνώμης, όπου η Ζωή Κωνστανοπούλου εμφανιζόταν να διεκδικεί τη δεύτερη θέση, ενώ «άγγιζε» ανάλογη απήχηση και ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Το ΠΑΣΟΚ αν και εδώ και πολύ καιρό έδειχνε να σταθεροποιείται στη δεύτερη θέση, δεν κατέγραψε έντονη δυναμική που να υπηρετεί και το αφήγημά του ότι στόχος του στις εκλογές είναι η πρώτη θέση. Πριν την ανακοίνωση των κομμάτων Τσίπρα και Καρυστιανού, αυτά καταγράφονταν ως ενδεχόμενα και δεν συμπεριλαμβάνονταν στην πρόθεση ψήφου. κάτι που πλέον έχει αλλάξει, καθώς είναι πλέον υπαρκτές πολιτικές οντότητες. Και τα πρώτα ευρήματα δεν δείχνουν αισιόδοξα για το ΠΑΣΟΚ.
Από την άλλη οι πρώτες καταγραφές μπορεί να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις. Τις πρώτες μέρες μετά την ανακοίνωση τα ποσοστά που μπορεί να καταγράψει ένα νέο κόμμα ενδέχεται να είναι υψηλά και με την πάροδο του χρόνου αυτά να πέφτουν, αν μάλιστα το κοινό θεωρήσει ότι ο νέος σχηματισμός δεν απαντά τελικά στις προσδοκίες του.
Τα δημοσκοπικά «ασανσέρ»
Υπάρχουν παραδείγματα και στο πρόσφατο παρελθόν. Το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου φλέρταρε κάποια στιγμή και με το 20% κατακτώντας τη δεύτερη θέση, ποσοστά που δεν διατήρησε στις επόμενες έρευνες της κοινής γνώμης. Αυτό συμβαίνει γιατί συχνά οι πολίτες απαντούν παρορμητικά και ανάλογα με το τι κυριαρχεί στην επικαιρότητα. Ειδικά στην περσινή δεύτερη επέτειο από την τραγωδία των Τεμπών καταγράφηκε μια έντονη δυσαρέσκεια, ακόμα και θυμός ενισχύοντας τις δυνάμεις κομμάτων που θεωρούνται αντισυστημικά ή έχουν έναν πιο οξύ και καταγγελτικό πολιτικό λόγο
Το ίδιο περίπου συνέβη και με τη Μαρία Καρυστιανού. Πριν ακόμα ανακοινώσει τις προθέσεις της να πολιτευτεί το ποσοστό αποδοχής της κοινής γνώμης ξεπερνούσε το 50%.
Καθώς ο πολιτικός χάρτης με τον οποίον η χώρα θα οδεύσει προς τις εκλογές αρχίσει να σταθεροποιείται, αναμένεται βροχή δημοσκοπήσεων που θα επιχειρήσουν να καταγράψουν την απήχηση των νέων σχηματισμών, αλλά και τις ενδεχόμενες απώλειες των παλιών «παικτών».
Αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου κόμματος του Αλέξη Τσίπρας είχαμε δύο δημοσκοπήσεις που κατέγραφαν τα ποσοστά με τα νέα δεδομένα. Οι δημοσκοπήσεις της Real Poll και της Interview κατέγραψαν έντονη δυναμική του Αλέξη Τσίπρα για την κατάκτηση της δεύτερης θέσης, με μεγάλη όμως απόκλιση ως προς τη διαφορά του από το ΠΑΣΟΚ.
Η πρώτη κόντρα ΠΑΣΟΚ- ΕΛ.Α.Σ. με επίκεντρο τις δημοσκοπήσεις
Αυτές οι δημοσκοπήσεις προκάλεσαν και την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, στελέχη του οποίου μίλησαν μάλιστα και για δημοσκοπήσεις «μαϊμού». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «Τις τελευταίες μέρες μεθοδεύεται μια εξόφθαλμη επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης από συγκεκριμένα συστήματα» , ενώ σημείωνε ότι οι δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν την ΕΛ.Α.Σ δεύτερη, διενεργήθηκαν πριν από την ίδρυση του κόμματος και εμφανίζουν τεράστια απόκλιση στις προβλέψεις τους.
Η απάντηση ήρθε από την εκπρόσωπο Τύπου της ΕΛ.Α.Σ., Θεώνη Κουφονικολάκου, που απάντησε υποστηρίζοντας ότι «Ο Νίκος Ανδρουλάκης τη μία λέει ότι δεν θα σχολιάσει το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και την άλλη διολισθαίνει στην τοξικότητα, αλλά το εμφανές άγχος και ο πανικός του δεν αφορούν την ΕΛ.Α.Σ».
Έτσι με επίκεντρο τις δημοσκοπήσεις είχαμε και την πρώτη ανοιχτή κόντρα του ΠΑΣΟΚ με το νέο κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα ποσοστά που θα καταγράψουν «Πλεύση Ελευθερίας» και «Ελληνική Λύση»., καθώς δείχνουν να απειλούνται κυρίως από το κόμμα Καρυστιανού, αν και τα επιτελεία και των δύο πιστεύουν ότι όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές η δυναμική του θα «ξεφουσκώσει»















