Στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO εντάχθηκε επίσημα το Γεωπάρκο Νισύρου, μετά την πιο πρόσφατη συνεδρίαση του διεθνούς οργανισμού. Η εξέλιξη σηματοδοτεί μια σημαντική αναγνώριση για το νησί και το μοναδικό του γεωλογικό περιβάλλον.
Ο φάκελος υποψηφιότητας υποβλήθηκε τον Νοέμβριο του 2021, με την επιστημονική στήριξη συνεργατών από το ΕΚΠΑ – της καθηγήτριας Παρασκευής Νομικού και του καθηγητή Παναγιώτη Νάστου – και από το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας με τον καθηγητή Δημήτριο Εμανουλούδη. Τα συμπληρωματικά στοιχεία κατατέθηκαν τον Ιανουάριο του 2025, ολοκληρώνοντας την αξιολόγηση.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Νισύρου, Χριστοφή Κορωναίο, η ένταξη στο δίκτυο αποτελεί «κορυφαία στιγμή» για το νησί. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, η αναγνώριση αναδεικνύει τον φυσικό και πολιτιστικό πλούτο της Νισύρου, αλλά και τη σημασία των βραχονησίδων Περγούσα, Παχειά, Κονδελιούσα και Στρογγυλή, καθώς και του θαλάσσιου χώρου μεταξύ τους, που αποτελούν τμήματα του Γεωπάρκου.
Ο δήμαρχος υπογραμμίζει ότι η ένταξη δημιουργεί νέες προοπτικές για βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ παράλληλα ενισχύει την ανάγκη για αυστηρές στρατηγικές προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, των γεωλογικών σχηματισμών και της πολιτισμικής κληρονομιάς. Τονίζει ότι το Γεωπάρκο αποτελεί «ζωντανό εργαστήριο» ηφαιστειακών διεργασιών, με σχηματισμούς που έχουν παγκόσμιο ενδιαφέρον.
Η ένταξη στο Δίκτυο Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO αναμένεται να ενισχύσει την προβολή της Νισύρου διεθνώς, αποτελώντας παράλληλα μοχλό για περαιτέρω προστασία και σωστή διαχείριση των φυσικών της πόρων.
















