Σάββατο, 7 Μαρτίου, 2026 - 23:32
Money And Life
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
    • Επιχειρείν
    • Αγορές
    • Real Estate
  • LIFESTYLE
  • Αυτοδιοίκηση
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Συνεντεύξεις
    • Podcast
  • Πολιτισμός
  • Γαστρονομία
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Επιστήμη
    • Υγεία
    • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον
    • Οικολογία
    • Pet Stories
  • Επικοινωνία
Money And Life
Home Ειδήσεις

ΗΠΑ: Μήνυμα συσπείρωσης και βραβεύσεις στο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας

Money & Life by Money & Life
29 Σεπτεμβρίου 2025
in Ειδήσεις, Κόσμος
0 0
0
Το τραπέζι των επισήμων, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τα κυβερνητικά στελέχη, τους τιμώμενους, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο και την ηγεσία της ελληνοκυπριακής ομογένειας (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)
Share on FacebookShare on Twitter

Τη σημασία του γεγονότος ότι ο διεθνής παράγοντας επαναδραστηριοποιήθηκε στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού, με την υποσημείωση όμως πως απαιτούνται ακόμη σημαντικά βήματα και σύνθετη στρατηγική, τόνισε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την ομιλία του στο ετήσιο δείπνο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής σε πολυχώρο εκδηλώσεων στο Φλάσινγκ Μέντοους.

«Εργαζόμαστε με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, με στόχο να πετύχουμε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Μέσω συντονισμένων προσπαθειών πετύχαμε την επαναδραστηριοποίηση του διεθνούς παράγοντα μετά από 7 ολόκληρα χρόνια, όπως ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει δημόσια αναφέρει, κάτι που οδήγησε, όπως γνωρίζετε, στη σύγκληση δύο διασκέψεων για το Κυπριακό, η μία τον Μάρτιο στη Γενεύη και η δεύτερη πρόσφατα τον Ιούλιο εδώ στη Νέα Υόρκη», τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης, υπογραμμίζοντας τη σύνδεση των ευρωτουρκικών σχέσεων με την πορεία του Κυπριακού, την αυξημένη εμπλοκή της ΕΕ, αλλά και την ανάγκη ρεαλισμού.

«Με μόνο εργαλείο το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορούμε να απελευθερώσουμε την πατρίδα μας. Οφείλουμε να ταυτίσουμε τα συμφέροντα της μικρής Κύπρου με τα συμφέροντα ισχυρών κρατών», πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Διακρίνονται, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κόμπος, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, η πρώτη κυρία της Κυπριακής Δημοκρατίας, Φιλίππα Καρσερά – Χριστοδουλίδη, ο Πάνος Παναγή με την σύζυγό του Κίμπερλι, ο πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, η Δρ. Μαρίνα Θεοδωράτου και ο Κυριάκος Παπαστυλιανού (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος σπούδασε και διέμενε για χρόνια στις ΗΠΑ, δραστηριοποιούμενος και ο ίδιος τότε στα κυπριακά σωματεία, εξήρε τη συμβολή της ελληνοκυπριακής ομογένειας στις κυπρο-αμερικανικές σχέσεις αλλά και τη διεκδίκηση μιας δίκαιης λύσης για την Κύπρο.

«Κάθε φορά νιώθω την ίδια ζεστασιά και αγάπη», ανέφερε χαρακτηριστικά, θυμίζοντας πως η πρώτη του επαφή με την οργανωμένη Διασπορά έγινε στα φοιτητικά του χρόνια στις ΗΠΑ. «Εδώ έζησα από πρώτο χέρι τη δύναμη και την αποφασιστικότητα της Διασποράς μας», τόνισε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Στην εκδήλωση, που αποτελεί θεσμό για την ελληνοκυπριακή ομογένεια και συμπίπτει πάντα με την ολοκλήρωση της Εβδομάδας Υψηλού επιπέδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, βραβεύτηκαν η εκτελεστική διευθύντρια του Κέντρου Ασφάλειας Προηγμένης Τεχνητής Νοημοσύνης (Center for Frontier AI Security), Δρ Μαρίνα Θεοδότου, με το Βραβείο Ηγεσίας (Leadership Award) και ο πρόεδρος της Ακαδημίας Μουσικής των Βραβείων Grammy, Πάνος Παναγή (Panos Panay) με το Βραβείο Συνολικής Προσφοράς (Lifetime Achievement Award).

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με απόδοση των εθνικών ύμνων από την ερμηνεύτρια Αννέτ Αρτάνι -η οποία είχε εκπροσωπήσει την Κύπρο στον διαγωνισμό της Eurovision το 2006- και στη συνέχεια την καθιερωμένη προσευχή από τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπροαμερικανικών Σωματείων, Κυριάκος Παπαστυλιανού (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κυριάκος Παπαστυλιανού, καλωσόρισε τον πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, τονίζοντας ότι η παρουσία του «υπογραμμίζει ότι ο δεσμός μεταξύ πατρίδας και Ομογένειας παραμένει ισχυρός και ενισχύεται», ενώ εξέφρασε την ελπίδα για μια ελεύθερη Κύπρο.

«Μοιραζόμαστε την ελπίδα σας ότι σύντομα η Κύπρος θα είναι ελεύθερη, χωρίς τουρκικά στρατεύματα, και ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να ζουν ειρηνικά και με σεβασμό σε μια επανενωμένη πατρίδα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Στην συνέχεια, ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, στάθηκε στην ανάγκη διαρκούς επαγρύπνησης, υπογραμμίζοντας πως «ούτε μια ίντσα δεν έχει επιστραφεί, ούτε ένας πρόσφυγας δεν έχει επιστρέψει» και πρόσθεσε: «Πρέπει να εργαστούμε πιο σκληρά μέχρι να ελευθερωθεί η Κύπρος», ενώ, με αφορμή την συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν στον Λευκό Οίκο υπογράμμισε ότι επί τρεις μέρες «ήμασταν στα τηλέφωνα με γερουσιαστές και βουλευτές προσπαθώντας να σταματήσουμε την Τουρκία».

Από την πλευρά του, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος μίλησε για την ανάγκη η διεθνής κοινότητα να μην αφήσει το Κυπριακό να «περάσει στο περιθώριο» εξαιτίας άλλων κρίσεων, σημειώνοντας πως «είμαστε όλοι μια οικογένεια και ως οικογένεια θα υπερασπιζόμαστε πάντα τα δικαιώματα του ενός, γιατί είναι τα δικαιώματα όλων».

Η Εκτελεστική Διευθύντρια του Κέντρου Ασφάλειας Προηγμένης Τεχνητής Νοημοσύνης (Center for Frontier AI Security), Δρ. Μαρίνα Θεοδότου (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Λαμβάνοντας την τιμητική της διάκριση, η Δρ Μαρίνα Θεοδότου ευχαρίστησε θερμά τους γονείς και τις δυο αδερφές της για την ηθική στήριξη και καθοδήγηση όλα αυτά τα χρόνια, εκφράζοντας την αγάπη της για την Κύπρο.

«Μεγαλώνοντας ως πρόσφυγας από την Κύπρο, παιδί μετανάστη στη Βεγγάζη της Λιβύης, συχνά σκεφτόμουν ότι η Κύπρος με είχε απογοητεύσει ή και εγκαταλείψει. Μεγαλώνοντας όμως κατάλαβα, όπως είπε ο Καβάφης, ότι η Κύπρος μου έδωσε το μεγάλο ταξίδι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της Ακαδημίας Μουσικής των Βραβείων Grammy, Πάνος Παναγή (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Τον Πάνο Παναγή προλόγισαν ο διευθύνων σύμβουλος της Ακαδημίας, Χάρβεϊ Μέισον Τζούνιορ (Harvey Mason Jr.) και ο πρώην πρόεδρος του Μπέρκλεϊ (Berklee College of Music), Ρότζερ Μπράουν (Roger Brown), οι οποίοι εξήραν την οξυδέρκειά του, την αγάπη του για τη μουσική αλλά και τη νοσταλγία του για την Κύπρο. Ο ίδιος, παρότι παραδέχθηκε ότι πάντα τον έλκυε η Αμερική, εντούτοις σήμερα σκέφτεται πάντα την ιδιαίτερη πατρίδα του.

«Οταν ήμουν παιδί, λάτρευα τη γεωγραφία. Και πάντα πρόσεχα δύο πράγματα στους χάρτες: ότι η Κύπρος είχε το σχήμα μιας κιθάρας και ότι συχνά δεν υπήρχε καθόλου στον χάρτη», είπε, εξηγώντας πως αυτό τον οδήγησε αφενός στη μουσική, αφετέρου στην επιθυμία «να βάλω την Κύπρο στον χάρτη με κάθε τρόπο. Πέρασα μεγάλο μέρος της ζωής μου θέλοντας να χτίσω τη ζωή μου εδώ. Και είμαι ευγνώμων που το κατάφερα. Ομως όσο μεγαλώνω, τόσο πιο δυνατή είναι η φωνή μέσα μου που με καλεί πίσω στην Κύπρο. Είναι ένα μαγνητικό συναίσθημα, σαν σειρήνα που σε τραβάει», κατέληξε στη συνέχεια.

Η Αννέτ Αρτάνι απέδωσε τους εθνικούς ύμνους (Ε.Κ./Χ. Αθανασάτος)

Το «παρών» έδωσαν ακόμη, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κόμπος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Ανδρέας Κακουρής, ο Ελληνοκύπριος διαπραγματευτής Μενέλαος Μενελάου, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Ευάγγελος Σάββα, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ Μαρία Μιχαήλ, η μόνιμη αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Αγλαΐα Μπαλτά, η γενική πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Ιφιγένεια Καναρά και ο γενικός πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη Κυριάκος Πογιατζής.

Τον συντονισμό του προγράμματος είχε η Ράνια Ανυφτου.

Πηγή

Tags: Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικήςομογένεια
Previous Post

Προϋπολογισμός 2026: Στόχος η μείωση χρέους κάτω από 120% του ΑΕΠ

Next Post

Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» πολιτικών για τα έτη 2022 και 2023

Related Posts

Στενά του Ορμούζ: Συναγερμός «ακραίου κινδύνου» (5/5) και θάνατοι ναυτικών
Ειδήσεις

Στενά του Ορμούζ: Συναγερμός «ακραίου κινδύνου» (5/5) και θάνατοι ναυτικών

7 Μαρτίου 2026
Τουρισμός 2026: «Πάγωμα» κρατήσεων λόγω Μέσης Ανατολής, αλλά θετικό το κλίμα για το καλοκαίρι
Ειδήσεις

Τουρισμός 2026: «Πάγωμα» κρατήσεων λόγω Μέσης Ανατολής, αλλά θετικό το κλίμα για το καλοκαίρι

7 Μαρτίου 2026
Πετρέλαιο: Άλμα πάνω από τα 90 δολάρια λόγω Μέσης Ανατολής και «ασφυξίας» στα Στενά του Ορμούζ
Αγορές

Πετρέλαιο: Άλμα πάνω από τα 90 δολάρια λόγω Μέσης Ανατολής και «ασφυξίας» στα Στενά του Ορμούζ

6 Μαρτίου 2026
Φορολογικές δηλώσεις
Ειδήσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποιοι δικαιούνται έκπτωση 4%

6 Μαρτίου 2026
ΗΠΑ: Διαβεβαιώσεις για διατήρηση των δασμών στο 10% και ανάσα στην Ευρώπη
Ειδήσεις

ΗΠΑ: Διαβεβαιώσεις για διατήρηση των δασμών στο 10% και ανάσα στην Ευρώπη

6 Μαρτίου 2026
Μέση Ανατολή: Επιχείρηση επαναπατρισμού – προσγείωση C-130 στην Ελευσίνα με 91 Έλληνες
Ειδήσεις

Μέση Ανατολή: Επιχείρηση επαναπατρισμού – προσγείωση C-130 στην Ελευσίνα με 91 Έλληνες

5 Μαρτίου 2026
Next Post
Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» πολιτικών

Στη δημοσιότητα τα «πόθεν έσχες» πολιτικών για τα έτη 2022 και 2023

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΣΗΜΕΡΑ

Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός: Αύξηση 20% και πάνω σε αφίξεις και έσοδα το πρώτο τετράμηνο

Προς νέο ρεκόρ ο τουρισμός: Αύξηση 20% και πάνω σε αφίξεις και έσοδα το πρώτο τετράμηνο

2 έτη ago
εφορία

Δημοσιονομικός «αέρας» έως 2,5 δισ. ευρώ για φοροελαφρύνσεις – Ποιες παρεμβάσεις εξετάζει το οικονομικό επιτελείο

12 μήνες ago
Ποιοι γνωστοί πολιτικοί δεν έκαναν στρατιωτική θητεία

Ποιοι γνωστοί πολιτικοί δεν έκαναν στρατιωτική θητεία

2 έτη ago
Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα -Φωτογραφία: Προσωπικό αρχείο Κωνσταντίνου Κυρίμη

Καταφύγια Πολέμου στην Ελλάδα: Πού βρίσκονται και ποια είναι η κατάστασή τους

2 έτη ago

ΑΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

  • LIFESTYLE
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
    • Αφιερώματα
  • Αυτοδιοίκηση
    • Περιφέρεια
    • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Γαστρονομία
    • Οίνος
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
    • Κοινωνία
  • Επιστήμη
    • Τεχνολογία
    • Υγεία
  • Κόσμος
  • Οικονομία
    • Real Estate
    • Αγορές
    • Επιχειρείν
  • Περιβάλλον
    • Pet Stories
    • Οικολογία
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
    • Προορισμοί
    • Τουρισμός
  • Χωρίς κατηγορία

ΔΕΙΤΕ ΑΝΑ ΘΕΜΑ

Champions League e-ΕΦΚΑ ΑΑΔΕ ΑΚΙΝΗΤΑ Αθήνα ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΥΠΑ ΕΝΦΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΗ ΕΦΟΡΙΑ Ελλάδα Επιχειρήσεις ΗΠΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΙΣΡΑΗΛ ΚΑΙΡΟΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΚΙΝΑ Καιρός σήμερα Κυριάκος Μητσοτάκης ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ Ντόναλντ Τραμπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΥΚΡΑΝΊΑ Οικονομία ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ ΠΑΣΟΚ Πρόγνωση καιρού ΡΩΣΙΑ ΣΑΝ ΣΉΜΕΡΑ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΣΥΡΙΖΑ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΡΑΜΠ Τέμπη Τουρισμός ΥΓΕΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Χρηματιστήριο Αθηνών τεχνητή νοημοσύνη

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

  • 87k Followers

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στενά του Ορμούζ: Συναγερμός «ακραίου κινδύνου» (5/5) και θάνατοι ναυτικών

Στενά του Ορμούζ: Συναγερμός «ακραίου κινδύνου» (5/5) και θάνατοι ναυτικών

7 Μαρτίου 2026
Τουρισμός 2026: «Πάγωμα» κρατήσεων λόγω Μέσης Ανατολής, αλλά θετικό το κλίμα για το καλοκαίρι

Τουρισμός 2026: «Πάγωμα» κρατήσεων λόγω Μέσης Ανατολής, αλλά θετικό το κλίμα για το καλοκαίρι

7 Μαρτίου 2026
Πετρέλαιο: Άλμα πάνω από τα 90 δολάρια λόγω Μέσης Ανατολής και «ασφυξίας» στα Στενά του Ορμούζ

Πετρέλαιο: Άλμα πάνω από τα 90 δολάρια λόγω Μέσης Ανατολής και «ασφυξίας» στα Στενά του Ορμούζ

6 Μαρτίου 2026
Φορολογικές δηλώσεις

Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποιοι δικαιούνται έκπτωση 4%

6 Μαρτίου 2026
ΗΠΑ: Διαβεβαιώσεις για διατήρηση των δασμών στο 10% και ανάσα στην Ευρώπη

ΗΠΑ: Διαβεβαιώσεις για διατήρηση των δασμών στο 10% και ανάσα στην Ευρώπη

6 Μαρτίου 2026
Money And Life

Η νέα πλατφόρμα για την ενημέρωση σας!
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ SPORT LIFESTYLE ΑΡΘΡΟΓΡΑΦΙΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media

Τελευταία Νέα

  • Στενά του Ορμούζ: Συναγερμός «ακραίου κινδύνου» (5/5) και θάνατοι ναυτικών
  • Τουρισμός 2026: «Πάγωμα» κρατήσεων λόγω Μέσης Ανατολής, αλλά θετικό το κλίμα για το καλοκαίρι
  • Πετρέλαιο: Άλμα πάνω από τα 90 δολάρια λόγω Μέσης Ανατολής και «ασφυξίας» στα Στενά του Ορμούζ
  • Φορολογικές δηλώσεις: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα και ποιοι δικαιούνται έκπτωση 4%

Κατηγορίες

  • LIFESTYLE
  • Pet Stories
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αθλητικά
  • Αρθρογραφία
  • Αυτοδιοίκηση
  • Αφιερώματα
  • Γαστρονομία
  • Δικαιοσύνη – ΟΠΕΔ
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Επιστήμη
  • Επιχειρείν
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Οικολογία
  • Οικονομία
  • Οίνος
  • Περιβάλλον
  • Περιφέρεια
  • Πολιτική
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Συνεντεύξεις
  • Ταξίδια
  • Τεχνολογία
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Χωρίς κατηγορία
  • Η εταιρεία
  • Όροι Χρήσης
  • Επικοινωνία

Money&Life ©

No Result
View All Result
  • Ειδήσεις
  • Ελλάδα
  • Κοινωνία
  • Κόσμος
  • Πολιτική
  • Οικονομία
  • Επιχειρείν
  • Real Estate
  • Αγορές
  • Αυτοδιοίκηση
  • Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Περιφέρεια
  • LIFESTYLE
  • Αρθρογραφία
  • Συνεντεύξεις
  • Πολιτισμός
  • Προορισμοί
  • Τουρισμός
  • Υγεία
  • Τεχνολογία
  • Αθλητικά
  • Περιβάλλον

Money&Life ©

Welcome Back!

Login to your account below

Forgotten Password?

Retrieve your password

Please enter your username or email address to reset your password.

Log In
Η ιστοσελίδα μας περιέχει cookies για την καλύτερη δυνατή εμπειρία σας. Αν συνεχίζεται την περιήγηση σε αυτήν αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης.