Η Ευρωπαϊκή Ένωση εντείνει τις διπλωματικές της επαφές με χώρες όπως ο Καναδάς και η Ιαπωνία, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει κοινό μέτωπο απέναντι στους δασμούς που προωθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Με τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον να παραμένουν στάσιμες, η ΕΕ αναζητά λύσεις, ακόμα και το ενδεχόμενο συντονισμένων ενεργειών με άλλους εμπορικούς εταίρους.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την παράταση της αναστολής των αντιποίνων κατά των ΗΠΑ έως την 1η Αυγούστου 2025, ενώ παράλληλα εξετάζεται νέο πακέτο μέτρων ύψους 72 δισ. ευρώ. Τα μέτρα αυτά είναι απάντηση στους αρχικούς δασμούς του Τραμπ σε χάλυβα και αλουμίνιο, οι οποίοι επρόκειτο να επανέλθουν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα της 15ης Ιουλίου.
Παρά τις προθέσεις για διάλογο, η φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι η ΕΕ ετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα. Αν και το εργαλείο «κατά του εξαναγκασμού» δεν ενεργοποιείται ακόμη, η προετοιμασία για αντίμετρα συνεχίζεται. Παράλληλα, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και ο Γερμανός καγκελάριος Φρίντριχ Μερτς κάλεσαν σε ενότητα και ετοιμότητα, κάνοντας λόγο για σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία αν τεθούν σε ισχύ οι νέοι δασμοί 30%.
Σύμφωνα με την Goldman Sachs, οι δασμοί αυτοί θα μπορούσαν να μειώσουν το ΑΕΠ της ευρωζώνης κατά 1,2% έως το τέλος του 2026. Το βασικό σενάριο των αναλυτών ωστόσο προβλέπει μια συμφωνία σε δασμούς 10% για γενικά προϊόντα και 25% για χάλυβα, αλουμίνιο και αυτοκίνητα.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με στόχο μια αρχική συμφωνία που θα εξαιρεί ορισμένα προϊόντα, όπως τα αεροπορικά εξαρτήματα και τα ιατροτεχνολογικά είδη. Παράλληλα, συζητείται η μείωση των δασμών σε κρασιά και οινοπνευματώδη, καθώς και η υιοθέτηση ποσοστώσεων για συγκεκριμένα είδη.
Η ΕΕ επιδιώκει συμφωνία πριν τεθεί σε εφαρμογή το νέο πακέτο δασμών των ΗΠΑ, ενώ ενδέχεται να επανεξετάσει το ενδεχόμενο χρήσης του εργαλείου «αντιεξαναγκασμού» εάν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη μέχρι τον Αύγουστο.