Διευκρινίσεις για τη διαδικασία διαγραφής χρεών από την Εφορία παρέχει νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ, δίνοντας απαντήσεις σε χιλιάδες πολίτες που έχουν υπαχθεί στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά (Ν.3869/2010), αλλά και σε περιπτώσεις πτώχευσης.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, η διαγραφή των οφειλών δεν γίνεται αυτόματα με την έκδοση δικαστικής απόφασης υπαγωγής στον νόμο. Απαιτείται πρώτα να ολοκληρωθεί η περίοδος ρύθμισης που έχει οριστεί από το δικαστήριο – ακόμη και αν αυτή προβλέπει μηδενικές καταβολές – και να διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης τήρησε τις υποχρεώσεις του. Μόνο τότε επέρχεται η πλήρης απαλλαγή από τα χρέη.
Η διαδικασία δεν απαιτεί αίτηση από τον πολίτη. Η διαγραφή ενεργοποιείται αυτεπάγγελτα από τον προϊστάμενο της αρμόδιας εισπρακτικής υπηρεσίας, εφόσον έχει διαπιστωθεί ότι πληρούνται οι νομικές προϋποθέσεις απαλλαγής.
Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ακόμη ότι οι κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (π.χ. σε τραπεζικούς λογαριασμούς) δεν αίρονται αυτόματα. Εφόσον αφορούν οφειλές ενταγμένες σε ρύθμιση του άρθρου 9 του νόμου, η απόδοση των ποσών στο Δημόσιο συνεχίζεται μέχρι να εξοφληθεί το ποσό που ορίζει η απόφαση. Η άρση της κατάσχεσης έρχεται μόνο μετά την ολοκλήρωση της ρύθμισης.
Σε ό,τι αφορά την πτώχευση βάσει του Πτωχευτικού Κώδικα, η απαλλαγή με δικαστική απόφαση αφορά αποκλειστικά τα χρέη που δημιουργήθηκαν πριν από την πτώχευση. Οποιαδήποτε νέα οφειλή δημιουργηθεί μετά, παραμένει ενεργή και απαιτητή.
Τέλος, στην περίπτωση οφειλών που έχουν χαρακτηριστεί ανεπίδεκτες είσπραξης, η πλήρης απαλλαγή συνεπάγεται και την άρση κάθε δέσμευσης, όπως μπλοκάρισμα φορολογικής ενημερότητας ή κατασχέσεις λογαριασμών.
Η ΑΑΔΕ ξεκαθαρίζει ότι η διαγραφή βασίζεται στην πλήρη τήρηση των όρων της δικαστικής απόφασης και όχι στην ημερομηνία έκδοσής της. Επομένως, ακόμη και στην περίπτωση μηδενικών καταβολών, η περίοδος ρύθμισης θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί χωρίς αλλαγές στην οικονομική κατάσταση του οφειλέτη, ώστε να προχωρήσει η οριστική διαγραφή.