Σήμα κινδύνου για το μέλλον του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα εξέπεμψε ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, κατά τη διάρκεια του 25ου Insurance & Reinsurance Meeting, που πραγματοποιήθηκε στην Ύδρα.
Όπως τόνισε, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 δισεκατομμύρια ευρώ σε πρόσθετα εποπτικά κεφάλαια, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα στον τομέα της Υγείας. Αν αυτό δεν συμβεί, κάποιες εταιρείες ενδέχεται να περιορίσουν τις παροχές τους ή ακόμα και να αποσυρθούν από την αγορά.
Ο ίδιος εξήγησε πως το σημερινό έλλειμμα δεν μπορεί να μετατεθεί για την επόμενη δεκαετία, καθώς η ωρίμανση των ασφαλιστικών χαρτοφυλακίων απαιτεί κεφαλαιακή ενίσχυση άμεσα. Οι ζημιές στον κλάδο καταγράφονται σε όλα τα επίπεδα, την ώρα που τα τιμολόγια δεν επαρκούν για να καλύψουν το αυξανόμενο κόστος.
Παράλληλα, σημαντική επιβάρυνση για τους ασφαλισμένους αποτελεί ο φόρος ασφαλίστρων (15%), ενώ δεν προβλέπονται φορολογικές απαλλαγές για τα καταβαλλόμενα ασφάλιστρα.
Ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ υπογράμμισε πως το πρόβλημα είναι συστημικό και απαιτεί πολιτικές παρεμβάσεις. Ζήτησε την εφαρμογή συστήματος DRG’s (Diagnosis Related Groups), ώστε να περιοριστεί η σπατάλη και να ελεγχθεί καλύτερα το κόστος. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο σχεδιασμός προβλέπει την εφαρμογή τους το 2026, ωστόσο χρειάζεται να επιταχυνθεί και να διασφαλιστεί η τεχνική ορθότητα του συστήματος.
Σε δεύτερο επίπεδο, πρότεινε την ενίσχυση των ΣΔΙΤ (Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα), με στόχο τη δημιουργία νέων νοσοκομειακών κλινών που θα ενισχύσουν τον ανταγωνισμό και την ποιότητα υπηρεσιών. Όπως είπε, χρειάζονται πολύ περισσότερες από 200 κλίνες για να έχει ουσιαστικό αντίκτυπο η παρέμβαση.
«Η Ελλάδα είναι επικίνδυνα ανασφάλιστη. Αν προκύψει μια σοβαρή κρίση, θα μας βρει απροετοίμαστους», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρηγεωργίου.