Η ΑΑΔΕ θέτει στο μικροσκόπιο ακόμα και χαμηλά εισοδήματα για το 2025, ενεργοποιώντας ένα εκτεταμένο πλέγμα διασταυρώσεων, με στόχο να εντοπίσει κρυφά εισοδήματα, τεχνητές δηλώσεις και καταχρηστικές παροχές. Περισσότεροι από 2,8 εκατομμύρια φορολογούμενοι με ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ θα βρεθούν φέτος στο στόχαστρο των φορολογικών αρχών.
Η Εφορία αξιοποιεί τεχνητή νοημοσύνη και δεδομένα από τραπεζικές καταθέσεις, POS, λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, ακόμη και από πλατφόρμες όπως το Airbnb, για να συγκρίνει δηλωθέντα εισοδήματα με τις πραγματικές δαπάνες. Ήδη, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΡΤ, οι ελεγκτές εντόπισαν δεκάδες περιπτώσεις όπου φορολογούμενοι με δηλώσεις κάτω των 10.000 ευρώ παρουσίαζαν ετήσιες τραπεζικές κινήσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Ο σχεδιασμός προβλέπει πάνω από 120.000 διασταυρώσεις και τουλάχιστον 10.000 διοικητικές πράξεις φορολογικού προσδιορισμού, ενώ οι έλεγχοι δεν περιορίζονται σε μεγάλες επιχειρήσεις ή «πολυτελείς ζωές».
Στο στόχαστρο μπαίνουν:
-
Φορολογούμενοι με ανεξήγητη απόκλιση εισοδήματος και δαπανών
-
Βραχυχρόνιες μισθώσεις χωρίς Αριθμό Μητρώου
-
Επιχειρήσεις με μηδενικό ΦΠΑ
-
Ξενοδοχεία με παραποιημένα δεδομένα κρατήσεων
Η ΑΑΔΕ θα εφαρμόζει έμμεσες τεχνικές προσδιορισμού εισοδήματος, αναλύοντας ρευστότητα, τραπεζικά υπόλοιπα, μετρητά και περιουσιακά στοιχεία. Όσοι δεν καταφέρουν να δικαιολογήσουν τις αποκλίσεις θα κληθούν να πληρώσουν φόρο 33%, πρόστιμο 50% επί του πρόσθετου φόρου, και τις αντίστοιχες προσαυξήσεις.
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται και σε περιπτώσεις όπου οι φορολογούμενοι δήλωσαν χαμηλά εισοδήματα για να εξασφαλίσουν επιδόματα, φοιτητικές παροχές ή στεγαστικά προγράμματα. Η ΑΑΔΕ θα διασταυρώσει τις δηλώσεις τους με αγορές ακινήτων και αυτοκινήτων, δαπάνες σε σούπερ μάρκετ, ιδιωτικά νοσοκομεία και δίδακτρα, ακόμη και ασφάλειες και πληρωμές σε ψηφιακές πλατφόρμες.