ο πρόγραμμα «Σπίτι μου ΙΙ» για τη χορήγηση στεγαστικών δανείων παρουσιάζει σημαντική πρόοδο, με τα δάνεια που έχουν ενταχθεί να ανέρχονται πλέον στα 700 εκατ. ευρώ. Οι δικαιούχοι, δηλαδή όσοι έχουν βρει ακίνητο, έχουν προσκομίσει την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου και είναι έτοιμοι για εκταμίευση, έχουν φτάσει τους 5.700, σημειώνοντας αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (4.665 δικαιούχοι και 560 εκατ. ευρώ).
Το μέσο ποσό δανείου που έχει εγκριθεί μέχρι στιγμής διαμορφώνεται κοντά στις 120.000 ευρώ, ποσό χαμηλότερο από το ανώτατο όριο του προγράμματος (190.000 ευρώ).
Οι εκταμιεύσεις των δανείων προχωρούν με πιο αργό ρυθμό, φτάνοντας περίπου τις 85, με συνολικό ποσό που προσεγγίζει τα 8,5 εκατ. ευρώ. Η Εθνική Τράπεζα έχει την πρωτοκαθεδρία στις εκταμιεύσεις, έχοντας ήδη εκταμιεύσει πάνω από 60 δάνεια. Ωστόσο, αναμένεται γεωμετρική αύξηση των εκταμιεύσεων τους επόμενους μήνες, καθώς οι εγκρίσεις θα μετατραπούν σε συμβάσεις δανείων, λαμβάνοντας υπόψη τις προθεσμίες του προγράμματος. Η έγκριση υπαγωγής από την τράπεζα ισχύει για 90 ημέρες, διάστημα εντός του οποίου διενεργείται νομικός και τεχνικός έλεγχος του ακινήτου πριν τη σύναψη του οριστικού συμβολαίου και της σύμβασης δανεισμού.
Η επιτάχυνση των υπαγωγών αποδίδεται εν μέρει στο γεγονός ότι αρκετοί δικαιούχοι προέρχονται από το «Σπίτι μου Ι», οι οποίοι δεν είχαν καταφέρει να βρουν κατοικία στην πρώτη φάση και επανέρχονται τώρα με πιο ώριμο ενδιαφέρον.
Η επιτυχία του προγράμματος θα κριθεί στην πλειονότητα των αιτήσεων (συνολικά 26.600 με αιτούμενο ποσό 3,3 δισ. ευρώ), όπου οι αιτούντες έχουν λάβει έγκριση από την τράπεζα (είναι αξιόχρεοι), αλλά δεν έχουν ακόμα εντοπίσει το κατάλληλο σπίτι. Με τον προϋπολογισμό του προγράμματος να φτάνει τα 2 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι μπορεί να καλύψει περίπου 20.000 ωφελούμενους.
Οι τράπεζες, μέσω της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ζήτησαν πρόσφατα από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας τη διεύρυνση των κριτηρίων του προγράμματος. Συγκεκριμένα, ζήτησαν να συμπεριληφθούν και ακίνητα που κατασκευάστηκαν μετά το 2005 (παλαιότητας από το 2007), ειδικά στην περιφέρεια όπου παρατηρείται έλλειμμα διαθέσιμων κατοικιών.
Σημαντικό “αγκάθι” αποτελεί επίσης η υποχρέωση των δικαιούχων να προσκομίσουν την ηλεκτρονική ταυτότητα του κτιρίου, η οποία πιστοποιεί την απουσία τεχνικών παρατυπιών. Οι τράπεζες ζήτησαν η υποχρέωση αυτή, που σήμερα βαραίνει τον πωλητή και αποτελεί προαπαιτούμενο για τη μεταβίβαση, να μεταφερθεί στον νέο αγοραστή, με την υποχρέωση να την προσκομίσει εντός εύλογου χρονικού διαστήματος (π.χ. δύο μηνών).